szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Még legalább négy-öt hónapba telik, mire megszülethet a döntés a guantánamói foglyok esetleges magyarországi befogadásának ügyében, ha Magyarország igent mond, akkor is csak egy-két ember érkezhet - közölték diplomáciai források.

Az amerikai különmegbízott csütörtöki budapesti látogatásán az amerikai fél hivatalosan is felkérte Magyarországot arra, hogy fogadjon be foglyokat. Ezt követően azonban még további tárgyalásokra van szükség a döntéshez. Még legalább négy-öt hónapba telik, mire megszülethet a végső határozat a guantánamói foglyok befogadásának ügyében - hangsúlyozta a nyilatkozó illetékes.

Magyarország fogadott már be Guantánamóról kubai menekülteket, fontos különbség azonban, hogy ezeket az embereket illegális bevándorlóként fogták el az amerikai hatóságok a tengeren. Ha Magyarország úgy dönt, hogy befogad egykori guantánamói foglyokat, akkor ugyanúgy vizsgálja és választja majd ki őket, mint a kubaiakat. Azonban több különbség is lesz: a volt foglyok valószínűleg nem menekültstátuszt kapnak majd, és a kormány a parlamenttel is egyeztet a befogadásukról - mutatott rá a diplomáciai forrás.

Elképzelhető, hogy a következő hetekben magyar küldöttség utazik majd Guantánamóra, hogy ott elbeszélgessen a lehetséges befogadottakkal. Arról, hogy milyen státuszban érkezhetnek Magyarországra az egykori foglyok, csak akkor döntenek, ha megszületik a befogadásról szóló határozat - tette hozzá.

"Gitmo" filmet is ihletett
A sajtónak nyilatkozó illetékes rámutatott, június 4-én az unió bel- és igazságügyi tanácsa elfogadta azt az információcseréről szóló ajánlást, amely alapján a tagállamok tájékoztatják egymást a guantánamóiak befogadásáról. Ennek értelmében kétszer is tájékoztatniuk kell az országoknak egymást: a döntés megszületésekor és a volt foglyok megérkezésekor is. Ez a mechanizmus azonban eddig nem igazán működött, hiszen Franciaország és Olaszország sem értesítette a többi tagállamot - fűzte hozzá.

Az ajánlás ugyanakkor nem tartalmazza azt, hogy a befogadottaknak megtiltanák a schengeni övezeten belüli utazást - mutatott rá a diplomáciai forrás.

Daniel Fried, az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja csütörtökön tárgyalt Budapesten. A diplomata megbeszélést folytatott a kormány és a parlamenti pártok képviselőivel is.

Daniel Fried Madridból érkezett Budapestre. A szerdai megbeszéléseken az amerikai kormány arra kérte Spanyolországot, hogy fogadjon be négy foglyot a bezárásra váró guantánamói különleges börtönből. Ezt megelőzően az amerikai elnök olasz partnerével folytatott megbeszélése után Washingtonban bejelentette: Olaszország három guantánamóit fogad be.

A francia külügyminiszter május elején jelezte a guantánamói amerikai támaszpontról szabaduló egyik fogolynak, hogy Franciaország hamarosan befogadja. 

Guantánamón jelenleg több mint kétszáz embert őriznek, akik döntően arab országok állampolgárai. Sokuk már évek óta az amerikai börtöntábor lakója, néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek jogvédő csoportok szerint kínzásnak minősülnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A guantanamói megbízott fogolybefogadásról tárgyal nálunk

Magyarországon tárgyal csütörtökön az amerikai elnök által kinevezett guantánamói különmegbízott, a diplomata a kormány és a pártok képviselőivel is egyeztet az egykori foglyok esetleges befogadásáról - tudta meg az MTI hétfőn diplomáciai forrásokból.

Havas Henrik elég durván beszólt Presser Gábornak

Havas Henrik elég durván beszólt Presser Gábornak

Karácsony a Tiborcz-perben: Emblematikus figurát kerestem az új adónem elnevezéséhez

Karácsony a Tiborcz-perben: Emblematikus figurát kerestem az új adónem elnevezéséhez

Ön is tesztelheti: itt a Spotify Stories

Ön is tesztelheti: itt a Spotify Stories