szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár már több mint fél éve nem volt aktív az SZDSZ-ben Ungár Klára, egy hónapja formálisan is kilépett a pártból - tudta meg a hvg.hu. Egy másik alapító, Konrád György is távozott az SZDSZ-ből, akinek bejelentését követően hétfőn este további tucatnyi szabaddemokrata jelezte közös levélben kilépését.

Értesülésünket Ungár Klára is megerősítette. Mint Ungártól megtudtuk, mivel már korábban kilépett a pártból, ezért távozása nincs összefüggésben Retkes Attila megválasztásával.

Nem úgy Konrád György kilépése. A párt egykori alapítója hétfőn azzal indokolta döntését, hogy nem tetszik neki a vasárnap elnökké választott Retkes  "nyegle modora", amellyel az új vezető az elődeiről beszélt, akiket ő viszont nagyra tart. Hozzátette, az sem nyerte el a tetszését, hogy a pártelnök olyan dolgokért kért bocsánatot, amelyeket nem ő tett, így ez a bocsánatkérés valójában váddá alakult át.

Rosszallását fejezte ki azért is, hogy a szabad demokraták megválasztott képviselőit Retkes Attila "mintegy érvénytelen képviselőkké nyilvánítja". Mondandóját összegezve közölte, "kapkodó és megalapozatlan álláspontnak" tekinti az elnök által elmondottakat. Hozzátette, az SZDSZ-ben becsülte azt, hogy volt valamiféle folyamatossága az értékeknek, a rokonszenveknek és a tiszteletnek, ezek eltűntével viszont ez már nem az a párt, amelyet támogatni kívánna. Konrád György hozzátette, hogy az elmúlt időszakban nem újította meg a párttagságát, de ennek ellenére az volt látszat, hogy ő az SZDSZ tagja, és ő ezt "nem ellenezte". "Ez az új vezetés viszont nekem nem tetszik" - jelentette ki.

Ungár és Konrád mellett a szabad demokraták tucatnyi alapítója, támogatója - köztük a demokratikus ellenzék a rendszerváltásban közreműködő több egykori tagja is - jelezte közös levélben hétfőn este, hogy kilép az SZDSZ-ből.

Indoklásul az aláírók azt hozták fel, hogy ők mindeddig támogatták a pártot, de hűek kívánnak maradni eszményeikhez, ezért nem vállalnak közösséget "a párt jelenlegi vezetésével, meghirdetett elveivel, megosztó stílusával".

Az aláírók: Ara-Kovács Attila, Fodor Tamás, Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Iványi Gábor, Konrád György, Kozák Márton, Lakner Judit, Rajk László, Rajk Judit, Szenthe Antónia és Szira Judit.

Haraszti Miklós az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni a nyilatkozatot, mindössze annyit mondott, hogy "nem vitát akarnak kezdeményezni, a részletes magyarázatokkal, politikai indoklásokkal pedig csak a helyzetet mérgesítenék".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
10 millió forint fölé kúszott a Suzuki Swace listaára

10 millió forint fölé kúszott a Suzuki Swace listaára

Legkevésbé kínai vakcinával oltatnák be magukat a magyarok

Legkevésbé kínai vakcinával oltatnák be magukat a magyarok

Se töltő, se fülhallgató nincs a Samsung Galaxy S21-ek dobozában

Se töltő, se fülhallgató nincs a Samsung Galaxy S21-ek dobozában