szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

A lakosság 2 százaléka még 2009-ben is fél a rendőröktől, 19 százaléka pedig rossznak tartja a közbiztonságot – ismertette Bencze József országos rendőrfőkapitány a legújabb közvélemény-kutatás eredményét elsőként a hvg.hu-val.

Az Országos Rendőr-főkapitányság által, 2005 után először idén megrendelt – a korábbiakhoz képest legszélesebb körű – 3000 fős mintán alapuló felmérés egyelőre csak munkaanyag, amelynek kiértékelése után a kutatás megállapításait nyilvánosságra hozzák. Annyit azonban Bencze József elmondott, a felmérésen látszik, hogy 2005 volt az utolsó békeév a testület történetében, s azóta romlott a rendőrök megítélése a lakosság szemében. Még akkor is igaz ez a megállapítás, ha 2007 végétől folyamatosan javult a rendőrség bizalmi indexe.

Bencze József: vegyes eredményeket hozott a felmérés
„A 2006-os őszi zavargások nagy horpadást okoztak a rendőrség hajóján.” Ezt tetézte 2007 többek közt a Zsanett-üggyel, majd 2008 a romák elleni támadássorozattal, amelyek miatt a látencia és a közbiztonság kapcsán negatívabb kritikát fogalmaztak meg az emberek a rendőrség munkájáról. A megkérdezettek biztonságérzete  romlott ugyan, de 2005-höz és 2002-höz képest nem jelentősen. A válaszadók 68 százaléka biztonságban, 12 százalék pedig teljesen biztonságban érzi magát.

„Érdekes – jegyezte meg Bencze József –, hogy az országostól a helyi szint felé haladva nő a közbiztonságot jónak tartók aránya. Míg a megyékre vonatkozón a válaszadók 17 százaléka gondolta, hogy minden rendben van ezen a téren, addig a településekre vonatkozóan már 39 százalék vélekedett így.” A közbiztonság romlásának okaként jelölték meg a fokozódó társadalmi feszültséget, az etnikai konfliktusokat, az elit példamutatását, valamint a rendőrség általános rossz anyagi helyzetét, amelyek egyike sem a rendvédelem munkáján múlik.

A közvélemény-kutatás eredményében – az országos főkapitány szerint – a sajtónak nagy szerepe van. Mindazonáltal hangsúlyozta, s ezzel magyarázta a felmérés megrendelését is, hogy az emberek véleménye fontosabb, mint a bűnügyi statisztikák, hiszen azok hiába mutatnak javuló tendenciát több bűncselekménytípusban, ha az emberek máshogy érzik. Az önkormányzatok által elvégzendő bűnmegelőzés hiányát is a rendőrség számlájára írják, holott a testület tesz ezért a legtöbbet – tette hozzá Bencze József. A felmérés azt mutatja, hogy 2005-höz képest romlott a rend őrei által elvégzett bűnügyi tevékenység megítélése is. A helyzet javításának lehetőségét a megkérdezettek 45 százaléka a szigorú büntetésekben, 33 százalékuk pedig a kormány határozott büntetőpolitikájában látja.

A felmérés első ízben vizsgálta a tömegdemonstrációk rendőri biztosítását a 2006-os, 2007-es és 2008-as években, s az eredmények szerint a lakosság folyamatosan javuló tendenciát érez ezen a területen. Míg 2006-ban a biztosításokat a válaszadók 28 százaléka tartotta szakszerűnek, 2007-ben már a lakosok 37 százaléka, 2008-ban pedig a megkérdezettek 51 százaléka nyilatkozott így.

Az intézmények iránti bizalmi index szempontjából – az NRC Piackutató Kft. idén május 28-31. között elvégzett, 1000 internethasználó online megkérdezése alapján – ugyanakkor a magyar rendőrség nem áll rosszul: középtájon szerepel az ombudsmanokat, a köztársasági elnököt, az önkormányzatokat, az egyházakat, a kormányt, a Parlamentet és a politikai pártokat megelőzve. Szintén jól áll a szervezet a Gfk Csoport Wall Street Journal Europe megbízásából készített felmérése szerint. Ebben arra voltak kíváncsiak, hogy Magyarországon mely szakmák képviselőiben bíznak az emberek. A sorrendben a rendőrök a hetedik helyen szerepelnek. A legnagyobb bizalom a tűzoltókat, a postásokat és a tanítókat, tanárokat övezi, a rendőrökben 3 százalékkal kevesebben – a megkérdezettek 67 százaléka – bíztak meg 2009-ben, mint tavaly (70 százalék). A lista legvégén az újságírók (29 százalék) és a politikusok (9 százalék) szerepelnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Javítanának Budapest közbiztonságán

Különböző programokkal Budapestet biztonságos és élhető várossá lehet tenni - nyilatkozta Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának elnöke.

MTI Itthon

Draskovics: Magyarország napról napra biztonságosabb

Fokozatosan, az ország különböző részeiben ugyan nem egyenlő mértékben, de Magyarország napról-napra biztonságosabbá válik - hangoztatta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter pénteken Kőszegen.

MTI Itthon

Lázár: se a cigányoknak, se a cigányoktól ne kelljen félni

Az állam erőszak-monopóliuma megbonthatatlan, és aki mégis ennek megbontására tör, az állam demokratikus berendezkedését veszélyezteti - mondta Lázár János fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke.

MTI Itthon

Kedvezőtlen a közbiztonság állapotának megítélése

A nyilvánosság és a közbeszéd sugallta kép szerint az elmúlt hónapokban a magyar társadalom szubjektív biztonságérzete drámai módon átalakult; a lakosság jelentős része érzi úgy, hogy a rendvédelmi szervek képtelenek a közbiztonság szavatolására, holott hivatalosan 2008-ban csökkent a bűncselekmények száma.

MTI Itthon

Bárándy: a települési őrség nem gárda

A szocialista párt nem támogat semmiféle rendfenntartásra, vagy mások megfélemlítésére létrehozandó gárda felállítását, és azt sem, hogy a rend fenntartását a rendőrségtől bárki átvegye - közölte Bárándy Gergely (MSZP) országgyűlési képviselő szerdán az MTI-vel.

MTI Itthon

175 millió a balatoni közbiztonságra

Az elmúlt években kapott támogatásoknál jóval több, 175 millió forint jut az idei balatoni szezonban közbiztonsági és vízbiztonsági célokra - hangzott el a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) alakuló ülésén kedden Keszthelyen.

MTI Itthon

Gyurcsány: többet várunk a rendőrségtől

A miniszterelnök szerint az ország többet vár a rendőrségtől, mint korábban, de arra is készen áll, hogy többet adjon, mint korábban - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a rendőrség évértékelő és feladatszabó értekezletén.