szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szakértői vizsgálatra küldte a rendőrség a fóti önkormányzatnál kirobbant korrupciógyanús ügyben megszerzett, illetve lefoglalt hangkazettákat - mondta az országos rendőrfőkapitány, hozzátéve, hogy az egyik testületi ülésen történt tettlegesség körülményeinek tisztázására az illetékes bíróságot kérték fel.

Bencze József közölte: a kazetták szakértői vizsgálata során egyebek mellett ki kell derülnie, hogy nem vágták-e meg a felvételt, illetve nem manipulálták-e a kazettákat, s tényleg azok beszélnek-e bizonyos csúszópénzek megszerzéséről, akiknek a neve az ügy kapcsán felmerült. 

Fóton július 6-án jelentette be a helyi önkormányzat alpolgármestere, hogy a postaládájába ismeretlenek által bedobott hangkazetta tanúsága szerint egy útépítési pályázat kapcsán sokmilliós korrupciós ügy van kibontakozóban. A több tucat fóti út aszfaltozására kiírt tenderen győztes (igen alacsony ajánlatot tevő) cég vezetője, a felügyelőbizottság fideszes elnöke és egy jogász - mindhárman pápaiak - a hangfelvételen arról beszélgetnek, hogyan lehetne "pótmunkázás" módszerével körülbelül 30 milliós pluszpénzre szert tenni, s annak egy részét maguk között szétosztani. A felvételen az is hallható, hogy ezt a gyakorlatot több városban is kipróbálták már, s "baj" esetén "Kövér Lacihoz" lehet fordulni.
 
A fótiak az ügyészséghez fordultak annak kiderítése érdekében: bizonyíthatóan vesztegetési kísérletről van-e szó. A kazettaügyből országos botrány kerekedett, melynek "mellékszálaként" állítólag további, titkos kazetta is előkerült.     
  
Az önkormányzat háza táján más botrányos ügyek is zajlanak, így például testületi üléseken rendszeresen előfordul fenyegetés, tettlegesség. A város fideszes polgármestere, Mádly Zsolt ellen sorozatos törvénysértésekre hivatkozva fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett a képviselő-testület tíz tagja, s összeállították már azt az iratanyagot is, melyet az illetékes bírósághoz fognak eljuttatni, kérve a polgármester tisztségéből való eltávolítását. Mádly korábban a jegyző ellen indított fegyelmi eljárást, ez ellen az érintett a bíróságnál tett panaszt.
   
A képviselő-testület tagjainak többsége a legutóbbi ülésén fegyelmi bizottságot állított fel és döntött arról is, hogy a vizsgálat idejére kitiltják a polgármestert az épületből. Móczár Béla, az MDF helyi szervezetének elnöke az MTI-nek csütörtökön azt mondta: okirat-hamisítás gyanúja is felmerült a polgármesterrel kapcsolatban.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Újabb hangfelvétel a fóti ügyben?

A Népszabadság szerint a rendőrség még nem hallgatta meg azokat, akik a fóti korrupciógyanús ügy titkos hangfelvételén egy helyi beruházás "pótmunkázásáról" tárgyalnak.