szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz szerint Bajnai Gordon kormányfőtől elvárható, hogy "megszabaduljon" Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztertől, aki "most már nagyon terhes a kormánynak". A kormányszóvivő tájékoztatása szerint Bajnai Gordon miniszterelnök bizalma továbbra is töretlen a tárcavezető iránt. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) helyettes szóvivője azt közölte: a szakértő nem tudta megmondani, mikor és hol készült a vita alapját képező felvétel.

Balsai István, a legnagyobb ellenzéki párt politikusa hétfői tájékoztatóján azt mondta: a Draskovics Tibor által pénteken nyilvánosságra hozott felvétel - amelyről a tárcavezető azt állította, hogy politikai alapú terrorizmus előkészületeit jeleníti meg - valójában egy Bonyhádon történt korábbi bűncselekmény ügyében készült. "Csak a vak nem látja, hogy két azonos felvételről van szó" - jelentette ki Balsai István, akinek sajtótájékoztatóján egy televízió képernyőjén ezt bizonyítandó, egymás mellé raktak két képrészletet.  A fideszes politikus az ügyről szólva úgy vélekedett, hogy minden eddiginél súlyosabb hazugság; Draskovics Tibor viselkedését pedig úgy jellemezte: "mindig van lejjebb".

Balsai István idézte az MTI két évvel ezelőtti tudósítását egy Tolna megyei rendőrségi sajtótájékoztatóról, ahol azt közölték, hogy átlagon felüli kémiai tudással rendelkező, kísérletező kedvű fiatalok robbantották a Bonyhád határában lévő búzatáblában lévő krátert. A fiatalok felfüggesztett szabadságvesztést kaptak tettükért.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerint az ügyben szét kell választani az "ocsút a búzától", a lényegest a lényegtelentől. Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere volt, amikor a nyomozó hatóság lebuktatott egy terrorszervezetet, jelenleg kilencen vannak előzetes letartóztatásban. Példátlan a bűnszövetkezet és annak lebuktatása is - hívta fel a figyelmet a szóvivő. Ez a lényeges kérdés - állapította meg Szollár Domokos arra válaszolva, hogy a nyomozással kapcsolatos információkat illetően a Nemzeti Nyomozó Irodához vagy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz kell-e fordulni.

A felvételeket hétfőn kora délután bemutatták az NNI Aradi utcai épületében, hogy az üggyel foglalkozó újságírók és országgyűlési képviselők meggyőződhessenek annak hitelességéről. Az eseményen sem a szakminiszter, sem a Fidesz képviselői nem vettek részt; Draskovics Tibor - szóvivője közlése szerint - azért, mert szemernyi kétsége sincs afelől, hogy a felvétel - mint ahogyan azt a rendőrség is állítja - az egyik gyanúsított gépéről származik. Korábban Havasi Bertalan, az ellenzéki párt sajtófőnöke azt közölte: országgyűlési képviselői csak akkor mennek el, ha az eseményen Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter is részt vesz. "Tapasztalatból tudom, hogy a politikai terrorizmus valós veszély" - mondta Ecsődi László, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn.

Balsai Istvánék nem tartják veszélynek a politikai terrorizmust, azt bagatellizálni akarják - közölte a kormánypárti politikus, akinek házát fel akarta robbantani a magát a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezet. Ecsődi László szerint megdöbbentő, hogy fideszes képviselőtársai politikai haszonszerzésből bagatellizálni próbálják a történteket, és összejátszanak a szélsőjobboldallal. Ecsődi László azt mondta, arra kéri "a józan fideszes képviselőket", hogy állítsák meg két társukat, Balsai Istvánt és Szijjártó Pétert "az ámokfutásban". Hozzátette: a két képviselőtől azt kéri, hogy kérjenek bocsánatot azoktól a családoktól, amelyeket ilyen atrocitás ért.

Először április 8-án fogtak el a magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezethez tartozó négy férfit, mindegyiküket robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsítják, egyiküket ezen túl azzal is, hogy Ecsődi László szocialista országgyűlési  képviselő ingatlanját akarta felrobbantani, illetve 2007-ben lövést adott le Hiller István oktatási és kulturális miniszter házára. 

A 2002-es "hídfoglalásról" elhíresült Budaházy Györgyöt június 17-én vették őrizetbe. A gyanú szerint Budaházy György utasítására hajtotta végre egyik bűntársa a Hiller István családi háza elleni lőfegyveres támadást, illetve az ő utasítására dobtak Kóka János épülő házára Molotov-koktélt 2007 decemberében. 

Július 14-én újabb három embert vett őrizetbe a Budaházy-csoportból terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény  miatt az ügyészség, ők egyebek között azzal gyanúsíthatók, hogy Kóka János SZDSZ-es politikus házára Molotov-koktélokat dobtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

Szerda éjfélig ingyen megtekinthető Szomjas György filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél

Szerda éjfélig ingyen megtekinthető Szomjas György filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél

Az osztrák sajtó rácsodálkozik a magyar kormánypropaganda működésére

Az osztrák sajtó rácsodálkozik a magyar kormánypropaganda működésére