szerző:
MTI

A kormány hazai és uniós forrásból 900 millió forinttal támogatja a főváros közösségi kerékpáros közlekedési rendszerét, azaz a "fregolibiciklik" kialakítását - jelentette be Molnár Csaba kancelláriaminiszter kedden Budapesten, a Gödör Klubnál tartott sajtótájékoztatón.

A miniszter elmondta: az 1,3 milliárd forintos projekt keretében Budapest frekventált belvárosi pontjain, 73 gyűjtőállomáson több mint ezer kerékpár segíti majd a közlekedést, a bicikliket előzetes regisztráció után bárki igénybe veheti majd. Az európai autómentes nap alkalmából Molnár Csaba közölte: a kerékpárok használata az első fél órában teljesen ingyenes, a második fél órában egy darab BKV-jegyet kell fizetnie érte, majd utána minden megkezdett további fél órában még további két jegy árát.

Azt mondta, a biciklitárolók több mint öt négyzetkilométeren működnek majd a belvárosban, a budai és a pesti oldalon, a Margit és a Petőfi híd között. Pesten hatvan, a Budán tizenhárom kerékpár-gyűjtőhely lesz, gyűjtőhelyenként átlagosan 20-22 úgynevezett dokkolóval - tette hozzá.

A kancelláriaminiszter ismertetése szerint előzetes chipkártyás regisztráció után bárki, bármikor, bármelyik gyűjtőhelyen felveheti a biciklit, és bármelyik másik gyűjtőhelyen otthagyhatja. Molnár Csaba megjegyezte: a rendszer elsősorban a fővárosiaknak szól, de a turisták is igénybe vehetik. A politikus kitért arra, hogy a támogatási szerződés megkötéséhez képest, amelynek egyeztetését most kezdik a kormány és a főváros illetékesei, egy év múlva már szeretnék, ha a rendszer működne.

Kérdésre válaszolva a kancelláriaminiszter beszélt arról is, hogy a rendszert folyamatosan figyelik, szervizelik a kerékpárokat, átszállítják azokat, hogy minden gyűjtőhelyen legyenek. A lopásokat úgy tudják megelőzni, hogy olyan bicikliket állítanak rendszerbe, amelyek egyedi kialakításúak, és az alkatrészeket más biciklikhez nem is lehet felhasználni - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Molnár Csaba közölte, októberben kerülhet a KRESZ módosítását is tartalmazó törvénytervezet a kormány elé, amelynek elkészítésekor figyelembe vették a kerékpáros szervezetek véleményét is. A fő irány az: a biciklisek közlekedését, életét, testi épségét védő jogszabályokat szeretnének - hangoztatta a miniszter, aki szerint a törvények már a következő évben hatályba léphetnének.

A kancelláriaminiszter beszámolt arról, hogy 2007 és 2013 közötti európai uniós fejlesztési időszakban a korábbihoz képest több mint tízszer több pénz van kerékpárutakra. Míg korábban 2,4 milliárd forint volt bicikliutak építésére, addig most 26 milliárd forint áll rendelkezésre - fűzte hozzá.

Molnár Csaba elmondta, úgy számol a kormány, hogy a 26 milliárd forintból közel 700 kilométer új kerékpárutat lehet építeni. A Gödör Klubnál tartott sajtótájékoztatóra Molnár Csaba Szollár Domokos kormányszóvivő társaságában biciklivel érkezett a Parlamentből.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Ötszáz kerékpáros demonstrált a Margit hídon

Több száz kerékpáros demonstrált a felújítás előtt álló Margit hídon kedden azért, hogy a főváros egyik legforgalmasabb hídjának mindkét oldalán alakítsanak ki önálló kerékpársávot.

Itthon

Miért ugrálnak a bringások?

Kedden este láncot alkotva tüntetnek a budapesti Margit híd déli járdáján a kerékpárosok, miután a korábbi tervekkel ellentétes jelenlegi koncepció szerint a felújított hídnak csak az északi oldalán épül kerékpárút. Érti-e a főváros vezetése, hogy mi a főváros és a fővárosiak érdeke?

MTI Itthon

Zöld szólamok helyett: Budapesten a biciklizés nagykövete

A kerékpározás infrastruktúrájának és kultúrájának fejlesztéséről osztották meg tapasztalataikat dán szakemberek magyar kollégáikkal és a nagyközönséggel az Európai Mobilitási Hét utolsó előtti napján, hétfőn rendezett Kerék-Város-Tervezés konferencián Budapesten.

hvg.hu Világ

Így segítik nyugaton a bringásokat

Melyik a legrégebben épített kerékpáros út? Hol kerekeznek a legtöbben? Mióta viszi biciklifelvonó az emelkedőn megfáradt norvég egyetemistákat, s miben érezhetik magukat különlegesnek a baszkföldi bicajos ingázók? És van-e bármi, ami idehaza működik a legjobban? Összeállításunkból ez is kiderül.

MTI Itthon

Indul a Bringázz a Munkába kampány

Szerdán indul a Bringázz a Munkába (BAM) őszi fordulója. A regisztrált pályázóknak legalább hétszer kell biciklivel munkába menniük október 16-ig.

MTI Itthon

Az ingázás vonattal-metróval a leggyorsabb

Immár hagyományosan a vonat-metró kombináció nyerte az idén a Gödöllő és a Stadionok metróállomás között megrendezett "eljutási versenyt", amellyel kezdetét vette az Európai Mobilitási Hét budapesti rendezvénysorozata.

hvg.hu Itthon

Így tüntettek a bringások a Margit hídnál - videó

Több száz kerékpáros demonstrált a felújítás előtt álló Margit hídon kedden azért, hogy a főváros egyik legforgalmasabb hídjának mindkét oldalán alakítsanak ki önálló kerékpársávot. A Margit híd felújítása pénteken kezdődik meg, a tervek szerint több mint 20 milliárd forintba kerül a teljes rekonstrukció. Tekintse meg videónkat a bringás tüntetésről!

hvg.hu Itthon

A káosz fellegvára a KRESZ-szabályozás

Bonyolult jogi szaknyelven írt, nehezen kisilabizálható szabályokat kell bebifláznia annak, aki jogosítványt akar szerezni, de ha az már megvan, soha többet nem kell számot adnia ismereteiről. A KRESZ ősszel módosul ugyan, ám sokak szerint új alapokról kellene kezdeni a szabályozást.

hvg.hu Itthon

A Lánchidat megnyitják a kerékpárosok előtt

Feltehetően a Margit híd járdáján kialakult áldatlan állapotok is felgyorsították azt a folyamatot, amelynek a végén megnyitják a Lánchíd úttestjét is a kerékpárosok előtt. Eddig ugyanis csak a híd szűk járdáját használhatták.

MTI Itthon

Bicikliút vinne Dunakesziről Budapestre

Elkészültek annak a két kerékpárútnak a tervei, melyek Dunakeszi főútja, illetve a településen a Fóti út mentén épülnek majd nagyrészt uniós forrásból, illetve saját erőből. A beruházás megvalósulásához szükséges két pályázat befogadásáról szóló értesítést már megkapta az önkormányzat - közölte az MTI-vel szerdán Németh Lászlóné aljegyző.

Trump nekiment az általa kinevezett jegybankelnöknek

Trump nekiment az általa kinevezett jegybankelnöknek

Tízezreket evakuáltak Kínában a Bailu tájfun érkezése miatt

Tízezreket evakuáltak Kínában a Bailu tájfun érkezése miatt

Cápa a javából: egy makulátlan BMW M635 CSi keresi új gazdáját

Cápa a javából: egy makulátlan BMW M635 CSi keresi új gazdáját

70 vagy 15 Celsius-fokos volt az ősi vizek hőmérséklete? A válasz nem mindegy

70 vagy 15 Celsius-fokos volt az ősi vizek hőmérséklete? A válasz nem mindegy

Egy portugál történész cikke hozta felszínre az eddig be nem vallott rasszizmust

Egy portugál történész cikke hozta felszínre az eddig be nem vallott rasszizmust

Sál, sapka nem, de esernyő jól jöhet ma

Sál, sapka nem, de esernyő jól jöhet ma