szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon találták meg Friedrich Karl Flick osztrák-német milliárdos tavaly ellopott koporsóját - erősítette meg az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) szóvivője.

A koporsót azóta Ausztriába szállították és átadták a karintiai hatóságoknak - mondta el Alexander Marakovits. Jelenleg vizsgálják, hogy valóban a három évvel ezelőtt elhunyt milliárdos holtteste található-e benne. További részleteket nem árult el a szóvivő. Nem erősítette meg azt a sajtóértesülést sem, hogy Magyarországon őrizetbe vettek hat embert az üggyel összefüggésben, ahogy azt a feltevést sem, hogy zsarolás állhat a bűncselekmény hátterében. Bővebb tájékoztatást majd a nyomozás lezárása után adnak az ügyről az osztrák hatóságok - mondta.
  
Azt, a szintén az osztrák sajtóban megjelent feltételezést, miszerint "váltságdíjat" fizettek volna a koporsóért, a család szóvivője határozottan cáfolta. Cáfolta azt a feltevést is, hogy magánnyomozókat bíztak meg a koporsó és a holttest utáni kutatással.
  
A családi szóvivő szerint a karintiai hatóságok abból indulnak ki, hogy valóban Flick holtteste került vissza Ausztriába. A milliárdost egyfajta szarkofágban, vagyis két, egymásba illeszkedő koporsóban temették el, s a két réteg közül csak a külsőt feszítették fel a tettesek. A koporsót a karintiai Veldenből, a családi mauzóleumból lopták el 2008 novemberében.
  
A Flick-vállalatbirodalom alapjait Adolf Hitler egykori fegyvergyárosa, a nevének kezdőbetűi alapján sokszor csak FKF-ként emlegetett Friedrich Karl apja, Friedrich Flick rakta le. Az apát a háború után az amerikai igazságszolgáltatás hét év börtönbüntetésre ítélte. Idő előtti szabadulását követően a megmaradt vagyonból ismét óriáscéget létesített, és a világ egyik leggazdagabb embereként hunyt el 1972-ben. Halála után FKF vette át a düsseldorfi konszern irányítását, és hatalmassá fejlesztette azt: a hozzá tartozó cégek a páncélosoktól a papírtörölközőn keresztül a fürdőkádig számtalan árucikket gyártottak.
  
Friedrich Karl Flick neve összefonódott a második világháború utáni egyik legnagyobb németországi pártfinanszírozási botránnyal is. A vizsgálatok kiderítették, hogy 1969 és 1980 között cégeitől mintegy 25 millió márkát juttattak a Bundestagban képviselt valamennyi pártnak. A botrány miatt 1984-ben lemondásra kényszerült Otto Graf Lambsdorf német gazdasági miniszter. Bár Eberhard von Brauchitschot, a konszern menedzserét két év börtönre ítélték, a politika pénzzel való befolyásolásának a vádját a vizsgálatok nem tudták bizonyítani.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eladta az OTP a szlovákiai leánybankját

Eladta az OTP a szlovákiai leánybankját

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

Már több mint 536 millió forintot gyűjtöttek Budapestnek járványkezelésre

Már több mint 536 millió forintot gyűjtöttek Budapestnek járványkezelésre