Fogyóban a levegő Szabó Máté országgyűlési biztos körül. A civil jogvédők és hivatali kollégái mellett szocialista képviselők is folyamatosan támadják. Az ombudsmani intézmény tekintélyét egyre inkább kikezdik a konfliktusok. Ezek közül mindmáig a legnagyobb hatású az az interjú, amelyben Szabó, bár nem közvetlenül, de végső soron cigánybűnözésről beszélt.

Szabó Máténak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának, vagyis az általános ombudsmannak a 2008-as éves beszámolóját már tavasszal is több parlamenti bizottság, például az önkormányzati és a honvédelmi is elutasította, múlt szerdán pedig így tett a jogvédelem szempontjából két legfontosabb testület, az emberi jogi, valamint az alkotmányügyi is. A gesztus nem magának a beszámolónak, hanem Szabó több szempontból is kifogásolt személyének szólt.

Ha egy-egy parlamenti szakbizottság, különösen pedig ha maga az Országgyűlés nemet mond egy általa választott főtisztviselő beszámolójára, elvben súlyos figyelmeztetésnek számít. A gyakorlatban ez koránt sincs így. Ezt jelzi, hogy például a benyújtott ügyészségi jelentésekről évek óta nem szavaz a Ház, vagy Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosként aláírt utolsó éves beszámolóját fenntartás nélkül elfogadta ugyan a törvényhozás, ám újraválasztását a koalíciós többség akadályozta.

Szabó Máté. Különc vagy kiközösített?
© Horváth Szabolcs
Az ombudsmani intézmény tekintélyét egyre inkább kikezdik a konfliktusok. Ezek közül mindmáig a legnagyobb hatású az az interjú, amelyben Szabó, bár nem közvetlenül, de végső soron cigánybűnözésről beszélt. Nem tett jót a jogászprofesszornak annak a kimondása sem, hogy a vele egyenrangú szakombudsmanokat – a kisebbségi ügyek, az adatvédelem, valamint a jövő nemzedékek biztosát – szívesen önmaga alá rendelné. Az emberi jogi bizottság szocialista alelnöke, Deákné Fogarasi Valéria pedig újabban az utódpártozást nehezményezte. Éves beszámolójának előszavában Szabó kiemelte ugyanis, hogy a rendszerváltás óta először egyetlen párt gyakorolja a kormányzati hatalmat, ráadásul a hajdani „egypártrendszert irányító párt jogutódja”.

A csipkelődés odáig ment, hogy egy szocialista képviselő nyilvánosan szóvá tette, amiért az ombudsman levette a cipőjét a bizottsági ülésen – egyébként hivatalos eseményeken, például sajtótájékoztatókon korábban is előfordult, hogy nemezpapucsot húzott az öltönyéhez. Felmerültek persze súlyosabb vádak is, például hogy olyan politológuskonferencia költségeit is a hivatalával akarta elszámoltatni a biztos, ahová őt nem e tisztségében hívták meg, ám a HVG információi szerint nem követett el visszaélést, személyes programjainak költségét maga állta.

Szabó apparátusa eközben több színvonalas vizsgálatot végzett el. Fontos elemzéseket készített például a büntetés-végrehajtás (bv) helyzetéről, a gyermekjogokról, vagy éppen a tömegeket érintő parkolási visszásságokról. A professzor maga írja le jelentésében, hogy időnként a kifejezetten provokatív stílust sem utasítják el. Tény, hogy például a bv kapcsán elég nagy feltűnést keltett, amikor a hivatal kiállításán a véreskezű családgyilkos, Magda Marinko festményei voltak láthatók, vagy hogy fia karambolja kapcsán Szabó azt feltételezte, hogy a balesetbe keveredett fegyőrök valójában őt akarták megfélemlíteni.

Kínos, hogy megállapításait időnként viszsza kellett vonnia. A legismertebb éppen a „cigánybűnözéssel” kapcsolatos megjegyzése, ami után bizonygatni kényszerült, hogy elutasítja a rasszizmus minden megnyilvánulását. A hozzá forduló ügyfeleknek az sem volt éppen kellemes, amikor az OTP gyakorlatát elmarasztaló állásfoglalását részben visszaszívta. Eközben a jogvédelem fő letéteményeseként új politikai támogatót kapott – a Jobbik állt mögé, miután ő az Erzsébet téri jobbikos rendezvény feloszlatása kapcsán a rendőrséget illette éles kritikával.

Fontos ajánlást készített Szabó a bírósági tárgyalások nyilvánosságának erősítésével kapcsolatban. Fellépését gyengíti azonban a jogvédők egységének hiánya. Érvelése mellett nem lehetett olvasni a szakombudsman, az adatvédelmi biztos gondolatait, az egyik legtekintélyesebb jogvédő szervezet, az Eötvös Károly Intézet pedig nagyjából ugyanekkor adott ki önálló elemzést a bírósági ítéletek megismerhetőségéről. Mindez annak a jele, hogy – mint a HVG megtudta – a három szakombudsman sokszor Szabó kihagyásával egyeztet, a civilek egy része pedig bojkottálja az állampolgári jogok biztosát, aki valaha éppen a zöldmozgalmak tanulmányozásával alapozta meg hírnevét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Szabó Mátét tovább kísérti cigánybűnözéses nyilatkozata

Nem találta általános vitára alkalmasnak sem az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi, sem az alkotmányügyi bizottságának kormánypárti többsége az állampolgári jogok országgyűlési biztosának tavalyi évről szóló beszámolóját szerdai ülésén. Az ok nyilvánvalóan az áprilisi, "cigánybűnözést" emlegető nyilatkozata.

MTI Itthon

Ifjúsági bizottság: nem Szabó Máté beszámolójára

Az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság sem tartotta általános vitára alkalmasnak Szabó Máté általános ombudsman 2008. évi beszámolóját keddi ülésén. A testület 12 igen szavazattal, 13 tartózkodás mellett hozta meg döntését.

MTI Itthon

Az oktatási bizottság visszadobta Szabó Máté beszámolóját

Nem tartotta általános vitára alkalmasnak Szabó Máténak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának beszámolóját szerdai ülésén az Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottsága. A beszámolóra a Fidesz és KDNP képviselői igennel szavaztak, míg a szocialista képviselők nemmel, illetve tartózkodtak.

MTI Itthon

Megint nem kellett Szabó Máté beszámolója

A parlament önkormányzati bizottsága sem támogatta Szabó Máté országgyűlési biztos tavalyi évről szóló beszámolóját szerdán; az ombudsman jelentését a honvédelmi és rendészeti bizottság is elutasította.

MTI Itthon

Szabó Máté: embertelen rendőrségi bánásmód március 15-én

Szemben állt az embertelen és megalázó bánásmód tilalmával a rendőrség eljárása, az előállítottak levetkőztetése idén március 15-én Budapesten - állapította meg Szabó Máté ombudsman vizsgálata, amely több visszásságot is feltárt. A jelentésről vasárnap tájékoztatta az országgyűlési biztos hivatala az MTI-t.

MTI Itthon

Szabó Máté: minden alapjoggal kitűnően vissza lehet élni

Tarthatatlan, hogy a főpolgármester március 15-én eleven céltáblaként járkál a városban - mondta Szabó Máté omudsman szerdán a parlament önkormányzati bizottságában, amely elutasította az országgyűlési biztos beszámolóját, miként kedden a rendészeti bizottság is, noha az ombudsman szerint a beszámoló "nagyon jó".

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

Igazi fényparádét csinált egy suhanó tűzgömb Amerikában – látványos videó

Igazi fényparádét csinált egy suhanó tűzgömb Amerikában – látványos videó

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét

Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét

Teljes a fejetlenség a teniszszövetségben és itt az új botrány is

Teljes a fejetlenség a teniszszövetségben és itt az új botrány is

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak