szerző:
hvg.hu

Néhány település kivételével az ország nagy részén minden út járható, de nagyon lassú a közlekedés. A közútkezelők azt tanácsolják a budapestieknek, hogy ne autóval közlekedjenek. A vonatok és a repülőgépek is késnek, Ferihegyen a londoni járatokat törölték. A sípályák üzemelnek.

Az éjszaka folyamán 37 esetben riasztották a tűzoltókat, zömmel közúti balesetekhez, amelyekben összesen nyolc ember sérült meg, általában könnyebben - közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerdán. A legtöbb riasztást, 11-et, Pest megyéből kapták, míg az északi és az észak-keleti megyékben szinte egyáltalán nem kellett kivonulnia a katasztrófavédelemnek. Az ország minden települése megközelíthető; a hó nem okozott gondot a közművek és a közszolgáltatások működésében.

Az egész országban késnek a vonatok a havazás miatt; van, ahol 40 percet is várniuk kell az utasoknak - közölte a MÁV. A vasútvonalakon a havazás váltóállítási gondokat okozott. A Budapest-Újszász-Szolnok vonalon emiatt átlagosan 40 percet, a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 15-25 percet, a Budapest-Nyugati-Esztergom vonalon pedig 20-30 percet késnek a vonatok. A Budapest-Székesfehérvár vonalon átlagosan 15-20 perc késéssel kell számolniuk az utasoknak. A többi vasútvonalról csak 4-5 perces késésekről érkeznek jelentések.

Ferihegyen a Magyarországról Londonba induló szerdai járatok némelyikét törölték, mert a gépek nem érkeztek meg Budapestre a londoni repterek időleges bezárása miatt; erről további részleteket itt olvashat

A budapesti utak járhatóak

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szerint napközben a fővárosban - várhatóan délig - további intenzív havazás várható, ezért azt kérik a budapestiektől, hogy ha tehetik, autóval ne induljanak útnak, inkább vegyék igénybe a közösségi közlekedést. Az FKF folyamatosan takarítja a fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, a hidakat, felüljárókat, az egészségügyi intézményekhez, élelmiszer-elosztókhoz vezető utakat. Ugyanakkor jelzik, hogy a szóró munkagépek a mellékutakra nem jutottak el, így azok havasak, csúszósak. A mellékutak tisztítását csak a havazás megszűnését, illetve a főutak letakarítását követően, 6-7 óra múlva tudják megkezdeni. Eddig 8 centiméternyi hó hullott Budapesten.

Üzemelnek a sípályák
Jó hír a téli sportok szerelmeseinek, hogy 10-15 centiméter friss hó esett a magyar hegyekben. Szerda reggel már a Normafánál is síeltek. Részletek.
A cég 107 munkagéppel és 730 hómunkással végzi a főbb útvonalak, a hidak, a felüljárók, az egészségügyi intézményekhez és az élelmiszer-elosztókhoz vezető utak, valamint a közjárdák, a közlépcsők, a gyalogátkelőhelyek takarítását. A szóró munkagépek a mellékutakra nem jutottak el, azok megtisztítását csak a havazás megszűnése, illetve a főutak letakarítása után 6-7 órával tudják megkezdeni, ezért ezek havasak, csúszósak. A cég megismételte, hogy hómunkásokat vesz fel szerdán délelőtti, 06.00-14.00 óráig tartó munkavégzésre, a nyolc órás műszakért nettó 3200 forintot fizet.

A Fővinform szerint egyelőre nem okozott a havazás nagyobb fennakadásokat a közlekedésben Budapesten; a főbb útvonalak járhatóak, csak néhány útszakaszon kell torlódásra számítani. Torlódásra kell számítani a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton és a Budakeszi úton. Az utóbbi helyen csőtörés lassítja a forgalmat a Szépjuhászné útnál.

Balesetek Zalában

Vas megyében az éjszaka 5-6 centiméternyi friss hó hullott, jelenleg is havazik, de egyelőre minden út járható - mondta a közútkezelő szerdán reggel. A főutak burkolata hókásás, latyakos, a mellékutak a letaposott hótól síkosak. Járhatatlan út nincs a megyében, balesetről nem kaptak értesítést. Az előrejelzések szerint a havazás a délutáni órákig még folytatódik, akár jelentős mennyiségű csapadék is eshet.

Autójáról kaparja le a havat egy férfi Nagykanizsán. Hófehér január
© MTI

Több baleset is történt a Zala megyei utakon a havazás miatt. Zalaszentgyörgyön szerda reggel összeütközött egy autóbusz és egy személyautó, a helyszínen a tűzoltók segítségét is kérték, de sérültekről egyelőre nem érkezett információ. Zalatárnokon egy osztrák rendszámú kamion került az árokba, ennek műszaki mentését szintén a tűzoltók végzik. Hajnalban ugyancsak egy kamion csúszott árokba a 74-es főúton, a barnakpusztai elágazónál, de az utat nem kellett lezárni.

Kedd estig Balatonszentgyörgyön, Nagyrécsén, Becsehelyen és Alsópáhokon voltak kisebb koccanások, árokba csúszások, de személyi sérülés csak Nagyrécsénél történt, ahonnan az MTI információja szerint egy embert súlyos állapotban szállítottak kórházba.

Zala megyében az elmúlt 24 óra alatt 10-15 centiméter hó hullott. A megyében nincs járhatatlan út, de a burkolat a főutakon általában latyakos, hókásás, a mellékutak pedig a letaposott hótól nehezebben járhatók, ezért a közútkezelők óvatosságra intik az autóvezetőket. Komárom-Esztergom megyében 5-6 centiméter hó esett szerda hajnalra, de egyelőre itt sincs járhatatlan útszakasz. Az M1-es autópályáról éjjel eltakarították a havat, jelenleg a csúszásveszély miatt sózzák az úttestet. Győr-Moson-Sopron megyében is járható valamennyi út. Itt eddig 8-10 centiméternyi hó esett, a főutak hókásásak, a mellékutak havasak.

Járhatatlanok voltak az utak Somogy megyében Karád térségében szerda reggel a hó, illetve az ónos eső miatt, ez járatkimaradásokat okozott, a kora reggeli autóbusz pedig nem jutott el Somogygesztibe és Felsőbogátpusztára. Somogyban a reggeli órákban jellemzően 10-20 perces késésekkel érkeztek az autóbuszok a megyeszékhelyre. Nagyatád, Barcs és Marcali térségében a havazást ónos eső, majd jégdara váltotta fel, ennek következtében az érintett autóbuszjáratok 10-15 perces késéssel közlekednek. A karádi térség járhatatlansága miatt a dolgozók Tabra való eljutását a busztársaság azzal biztosította, hogy az Andocs és Siófok között közlekedő autóbusz betért a településre. Forgalmi akadály miatt a Pannon Volán Hévíz-Pécs autóbuszjárata kerülő úton, Dombóvár érintésével közlekedett.

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A brunei szultán mindenben az egyedit szerette: mint ez a 6 méteres Range Rover limuzin

A brunei szultán mindenben az egyedit szerette: mint ez a 6 méteres Range Rover limuzin

Karácsony Gergely kitette a kurd zászlót a Városházára

Karácsony Gergely kitette a kurd zászlót a Városházára

Venezuela is bekerült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Venezuela is bekerült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Csak az EU-ban egyetlen év alatt 400 ezren haltak meg, mert olyan rossz a levegő

Csak az EU-ban egyetlen év alatt 400 ezren haltak meg, mert olyan rossz a levegő

Fekete október: már több tucat magyar halt meg közlekedési balesetben

Fekete október: már több tucat magyar halt meg közlekedési balesetben

Izraelben ismét egy volt vezérkari főnök harcol a miniszterelnökségért

Izraelben ismét egy volt vezérkari főnök harcol a miniszterelnökségért