szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lusztig Péternek nem kell tanúvallomást tennie a közte és Zuschlag János között zajlott, 2007-ben lehallgatott és a bíróság előtt lejátszott telefonbeszélgetésekkel kapcsolatban, mert nem kapott felmentést az államtitok és a szolgálati titok alól - közölte Fodor Endre tanácsvezető bíró a Zuschlag-per hétfői tárgyalási napjának elején Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Lusztig Pétert, aki 2007-ben a rendőrséget is felügyelő önkormányzati minisztériumban Lamperth Mónika akkori miniszter kabinetirodáján dolgozott, tanúként szerette volna meghallgatni a bíróság tavaly novemberben, de ő államtitokra hivatkozva a vallomást megtagadta. Német Zsolt ügyész akkor indítványozta: a bíróság tájékozódjon a Központi Nyomozó Főügyészségen és kezdeményezze a tanú titoktartás alóli felmentését.

A Központi Nyomozó Főügyészség arról értesítette a bíróságot, hogy a minősítő Nánási László, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vezetője, ezért hozzá továbbították a megkeresést. Arra nem adott magyarázatot az értesítés, hogy miért a megyei főügyészség a titokgazda, amikor a Zuschlag-perrel kapcsolatban Lusztig Pétert a Központi Nyomozó Főügyészségen hallgatták ki.

Nánási László megyei főügyész arról értesítette a bíróságot, hogy Lusztig Péter tanú részére az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvény megfelelő rendelkezései alapján felmentést nem ad. A bíróság a perben lejátszott, Zuschlag János és Lusztig Péter közötti beszélgetésekkel kapcsolatban kérdéseket jelölt meg. Ezek arra irányultak, hogy a beszélgetések idején - 2007 januárjában és februárjában - Lusztig Péter milyen politikai és társadalmi tevékenységet folytatott, illetve milyen kapcsolat volt közte és Zuschlag János között, s Lusztig miben segített az elsőrendű vádlottnak.

A bíróság szerette volna megtudni, hogy miként kell értelmezni a Zuschlag és Lusztig közötti, a bíróság előtt lejátszott rövid, alig több mint másfél perces beszélgetést, melynek végén Lusztig Péter megjegyezte: "Rendben van, holnap beszélni fogok a megyei főkapitánnyal, és szükség esetén javasolni fogom, hogy valaki beszéljen a legfőbb ügyésszel. Jó?"

Lusztig Péter, aki a 90-es évek elején Baranya megye rendőrfőkapitánya, majd 1994-től 1998-ig MSZP-s országgyűlési képviselő volt, a telefonbeszélgetésben feltehetően a Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitányra utalt, a helyi rendőrség nyomozott ugyanis Zuschlag ügyében. A beszélgetés rögzítése idején Király Ferenc volt a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, aki azóta már távozott posztjáról. Az ügyben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség feljelentésére a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon 2005-ben indult nyomozás, azonban a rendőrség két év alatt semmilyen eredményt nem produkált, és le akarták zárni az ügyet.

Az ügyészség 2007-ben magához vonta a nyomozást. Lusztig Pétert a nyomozati szakban is ki akarta hallgatni az ügyészség, de ő betegségre hivatkozva nem jelent meg az idézésekre. Fodor Endre tanácsvezető bíró hétfőn bejelentette: a bizonyítást ezen a vonalon befejezte, a rendelkezésre álló hangfelvétel alapján a szükséges következtetéseket mindenki levonhatja. A bíróság iratismertetéssel folytatja a bizonyítási eljárást.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21. óta előzetes letartóztatásban van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!