szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fel kell számolni a vasfüggönyt, amely politikai táborokra osztja Magyarországot - nyilatkozta Bajnai Gordon egy osztrák napilapnak.

"Magyarországnak széles politikai megegyezésre van szüksége, fel kell számolni azt a vasfüggönyt, amely politikai táborokra osztja fel az országot" - mondta a kormányfő a Die Presse szerdai számában megjelent interjúban.

A Magyarországon tapasztalható megosztottság egészségtelen, és az egyik legfőbb akadálya a reformoknak. Magyarországnak most arra van szüksége, hogy a nemzeti érdekeket illető kérdésekben együttműködés legyen és nem két, egymással kibékíthetetlenül szemben álló politikai táborra.

"A Jobbik és más hasonló csoportok nem a gazdasági válság termékei" - válaszolta az újságíró ezzel kapcsolatos felvetésére. "Sokkal inkább az éles politikai megosztottság, az egyre támadóbb politikai diskurzus készítette elő a talajt az ilyen szélsőséges mozgalmak számára" - vélekedett. A kormányfő szerint a Jobbik politikailag nagyon veszélyes, és "fertőző". A meghatározó politikai erők feladata lenne, hogy valódi válaszokat találjanak, áthidalják a köztük lévő ellentéteket, "karantén alá helyezzék a Jobbikot és a hasonló pártokat és megállítsák a fertőzést" - fogalmazott.

A gazdaság állapotát illetően a kormányfő többek között kiemelte, hogy kormánya hivatalba lépése óta 15 százalékkal erősödött a forint euróhoz viszonyított árfolyama, s hogy 2009-re a GDP 3,8 százalékát kitevő költségvetési hiánnyal számol a kormány, ami az egyik legalacsonyabb Európában. Míg egy éve még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelére volt szüksége az országnak, az elmúlt hat hónapban már nem szorult rá erre a segítségre. Idén a GDP még csökkenni fog 0,6 százalékkal, de 2011-re 3,5-4 százalékos növekedés várható.
 
A 10,5 százalékos munkanélküliségi mutatóról úgy vélekedett: most a munkanélküliség elleni küzdelem a legfontosabb. "Mindig is hangsúlyoztam, hogy a válságnak addig nincs vége, amíg a munkanélküliség nem csökken" - mondta. A tavasszal várható választásokkal kapcsolatban azt mondta: reméli, hogy a győztes felelős gazdaságpolitikát folytat majd, folytatja az ország modernizálását és növekedési pályán tartja az országot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Kabrióként is jöhet a Volkswagen ID.3?

Kabrióként is jöhet a Volkswagen ID.3?

Hatalmas fénycsóva húzott el az égbolton Angliában

Hatalmas fénycsóva húzott el az égbolton Angliában