szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mi lesz a zsidónegyed sorsa? Ki az erősebb, a törvénytelenségekkel mit sem törődő hivatalok vagy az Alkotmánybírósághoz forduló civilek?

„Megdöbbentő, hogy ismét közérdekű adatok esetében tagadta meg a nyilvánosságot a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH). Az pedig különösen érdekes volt számunkra, hogy ez a szereptévesztés pont annál a hivatalnál jelentkezik, amelynek az lenne a dolga, hogy segítse a munkánkat, míg a VII. kerületi önkormányzat – amellyel hosszú ideje vitáink vannak – rendelkezésünkre bocsátotta a kért információkat” – mondta Molnár Péter jogász, a három civil szervezet rendezésében tartott, a zsidónegyedben zajló örökségvédelmi anomáliákról beszámoló sajtótájékoztató egyik résztvevője. Az ÓVÁS! Egyesület munkatársa bontási, elvi és jogerős építési engedélyekről beszélt.

A kerület közlése szerint a jogerős engedélyek száma 13, folyamatban pedig 8 ügy van. Ez azonban nem minden. A KÖH ugyanis nem volt hajlandó közölni, hogy ilyen eljárás hány műemléket érint, csak azt mondta, az adatvédelmi biztos állásfoglalását kéri arra a vonatkozóan, hogy kiadhatja-e ezeket az információkat. A városvédők adatai szerint annyit lehet tudni jelenleg, hogy 17 befektetői tulajdonban lévő, kiürített, kiürítés alatt álló vagy megcsonkított műemlék lakóház van a Belső-Erzsébetvárosban, s négy ilyen épület eladása is folyamatban van. „Mindez úgy, hogy a jelenleg érvényben lévő, több jogszabályt is sértő kerületi szabályozási terv alapján születtek ezek a döntések” – hangsúlyozta Perczel Anna, az ÓVÁS! elnöke.

© hvg.hu

A civilek sokadik alkalommal hívják fel a figyelmet arra, hogy a kerületre érvényes rehabilitációs szabályozási terv (RSZT) törvénysértő. Történt ugyanis, hogy az UNESCO nyomására 2007-ben a VII. kerület Hunvald György képviseletében és a KÖH Mezős Tamás elnöklésével ígéretet tett a műemlékvédelmi szempontokat is felölelő RSZT megalkotására. Először egy értékvizsgálatot készítettek, amikor is telekről-telekre járták végig a szakemberek a belső-erzsébetvárosi ingatlanokat, feljegyezve, hogy mely esetében milyen változtatások megengedhetőek vagy éppen tiltandóak. A civilek arra hívták fel a figyelmet, hogy a 2008 szeptemberében elfogadott szabályozási terv nincs tekintettel az értékvizsgálat megállapításaira (melybe annak bemutatásakor, 2008 februárjában rövid időre betekintést nyertek, később viszont lapunknak pereskednie kellett a tanulmányért).

A szervezetek törvénysértést kiáltottak, s panaszukat mind a közigazgatási hivatal, mind a jövő nemzedékek ombudsmanja elismerte, de ez mit sem változtatott a helyzeten. A civilek tavaly decemberben az Alkotmánybírósághoz fordultak, azt kérve, hogy utólagos normakontroll keretében vizsgálja az RSZT-t, s ha alkotmánysértést állapít meg, akkor visszamenőleges hatállyal semmisítse meg. A Kollonay Enikő által elkészített beadvány arra is kitér, hogy mind az önkormányzati képviselőtestület, mind a kulturális miniszter mulasztásos törvénysértést követett el: előbbi nem alkotta meg az örökségvédelmet garantáló rendeletét, utóbbi pedig a kezelési tervről (vagyis a végrehajtásról) szóló jogszabályt, holott az örökségvédelmi törvény ezt 2005 óta előírja. Arra is hivatkoznak, hogy a nemzetközi egyezményeket és a jogbiztonságot is sérti a szabályozási terv.

© hvg.hu


Arra a kérdésre, hogy mikorra várható az AB döntése, Kollonay Enikő, a Szindikátus Egyesület – Nagydiófa utcaiak jogásza azt mondta, talán két év. Arra a felvetésre, hogy addig akár le is bonthatnak olyan épületeket, amelyek védelemre, rehabilitációra jogosultak, azt mondta: a visszafordíthatatlan következményekre hivatkozva talán gyorsabban is kérhetnek döntést, de így is legalább egy év.

A sajtótájékoztatón szó esett az új a világörökségi törvény tervezetéről is, amelynek véleményezésére nem mellesleg elvileg 8, a gyakorlatban – egy sérült fájl miatt – csak 3 napjuk volt a civileknek. A sietséget az indokolta, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium tájékoztatása szerint ennek mielőbb a parlament elé kell kerülnie. A dolog ott hibádzik, hogy amikor a háborgó civilek érdeklődtek, mi lesz annak a törvénytervezetnek a sorsa, amellyel kapcsolatban számos kifogásuk van, azt a választ kapták az országgyűlés kulturális bizottságának elnökétől, Pető Ivántól, hogy az már jó eséllyel nem kerül a honatyák elé a választások előtt. Így már kevésbé érthető a sérült fájllal megspékelt sietség.

„A törvénytervezet sokkal kevesebb védelmet nyújt a védelemre szoruló városrészeknek, ingatlanoknak” – mondta Bakó Katalin, a Szindikátus Egyesület - Nagydiófa utcaiak munkatársa. Kiemelte: a jelenlegi hazai jog egységes védelmet ír elő a világörökségi területet jelentő magzónára és a védőzónára. Az új törvénytervezet ezzel szemben különválasztja a világörökségi helyszínt és a világörökségi területet. A magzóna fogalmát felcseréli a helyszín fogalmával. Elfogadása esetén a világörökségi terület tagozódhat helyszínre és védőzónára. A tervezet már az elején leszögezi, hogy kizárólag a védőzóna nélküli helyszínt tekinti kiemelkedő, egyetemes értéknek. A védőzóna azonos szintű védelme az új törvény szerint tehát szóba sem jöhet. "Az új törvénytervezet a világörökségi védőzónák tekintetében következetesen és kifejezetten gyengíti az eddig sem túl erős védelmet" – tette hozzá Bakó, azt is hangsúlyozva: amíg hiányzik a törvényből a beruházókat rehabilitációra ösztönző anyagi támogatás, addig nehéz lesz olyan befektetőt találni, aki nem bontani akar.

A civil szervezetek, amelyek már évek óta küzdenek a zsidónegyedért, arról is beszéltek, milyen terveik vannak, miként szeretnék napirenden tartani a problémát, s a megoldáskeresésbe mind többeket bevonni, így is erősítve az érdekérvényesítés lehetőségét. Jávor István az ÓVÁS!-tól többek között arról beszélt, hogy dokumentumfilmet készítenek, mely egyebek mellett arról is szólna: a kerületben jelen lévő energiák nem csak múltat biztosítottak ennek a városrésznek, de segítenek abban is hinni, hogy jelene és jövője is van Belső-Erzsébetvárosnak. A korábban elkészült alternatív rendezési tervüket pedig látványtervekkel kiegészítve szeretnék minél több helyen megmutatni a nagyközönségnek, kedvet csinálva ahhoz, hogy a civilek, a fiatalok szívesen kiálljanak ezért az ügyért.

A sajtótájékoztató végén betonnal töltött pezsgőspoharakkal koccintottak a résztvevők, ahogy Bihari László, a Védegylet egyik szóvivője fogalmazott: „szimbolizálva, hogy milyen kemény falakba ütköztünk már eddig is”.

KA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!