szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Antirasszista demonstrációt tartottak kedd este a fővárosban a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA)szervezésében. A menet a Dohány utcai zsinagógától indult, majd a Dohány utca-Akácfa utca-Dob utca-Klauzál tér-Kazinczy utca-Wesselényi utca útvonalon haladt. A békés sétán a szervezők becslése szerint mintegy ötszázan vettek részt, megjelentek szocialista és szabad demokrata politikusok is.

A menet élén haladó Ungár Klára, a SZEMA vezetője az MTI tudósítójának elmondta: akciójukkal a normális emberek nevében lépnek fel az erőszak ellen. A demonstrációt azért szervezték, mert március 30-án köveket dobtak be ismeretlenek egy Dohány utcai lakásba, ahol egy rabbi nagy társaságban ünnepelte a zsidó húsvétot. Ungár Klára az MTI-nek nyilatkozva arról is beszélt, hogy az elmúlt két évben a cigányságot érte a legtöbb atrocitás, s mint mondta, a demonstrációval ez ellen is tiltakoznak.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) országgyűlési képviselő az MTI-nek úgy fogalmazott: "Fontos, hogy az emberek felemeljék a szavukat a kisebbségeket ért agresszióval szemben". Steiner Pál, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője a kődobálásra utalva az MTI-nek azt mondta: "nem lehet ilyet csinálni a 21. században, hogy megzavarnak békés zsidó embereket széderesti vacsorájukban", hozzátéve, "világos az antiszemita felhang". Kifogásolta, hogy az ügyben nem közösség elleni izgatás, hanem garázdaság miatt folyik a vizsgálat. Horváth Csaba, a szocialisták főpolgármester-jelöltje szerint aki komolyan gondolja a szolidaritást, annak ott a helye a menetben. 

©

A felvonulást a rendőrség biztosította. A mellékutcák forgalmát a menet elhaladásának idejére leállították. A felvonulás békésen véget ért.

A Szabad Emberek Magyarországért pártot tavaly novemberben alakította az SZDSZ-ből kilépett Ungár Klára és Sértő-Radics István, azzal a céllal, hogy a párt a csalódott baloldali és liberális szavazóknak alternatívát nyújtson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Megvannak a zsidó fiatalember támadói

A három elkövetőből egyelőre kettő a gyanúsított. Harmadik, külföldön lévő társuk meggyanúsítása azután várható, hogy – a rendőrség szerint hamarosan – hazatér Magyarországra. Egyelőre mindhárman szabadlábon vannak.

MTI Itthon

Köveket dobáltak a zsidó ünneplőkre Budapesten

A The Jerusalem Post című izraeli lap szerdai száma szerint kedd éjjel ismeretlen tettesek köveket dobáltak be az ablakokon át egy Dohány utcai lakásba, ahol egy rabbi nagy társaságban ünnepelte a Pészachot (zsidó húsvétot).