szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miniszterelnök-jelölti vitának szánta, sajtótájékoztató lett belőle: hiába várta pénteken egy budapesti rendezvényhelyiségben Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje az ellenfeleket, ők nem jöttek el. Ott volt viszont az MDF egész vezérkara, Dávid Ibolya pártelnököt, Herényi Károly elnökhelyettest, Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivőt és Somogyi Zoltán kampányfőnököt is beleértve. Bokros-Seres vita viszont lesz: péntek este kilenckor a Duna TV-n.

Ellenfelek híján a pódiumon egyedül ülő volt pénzügyminiszter éles szavakkal bírálta „voluntarista gazdaság- és társadalompolitikára készülő ellenfeleit”. Szerinte „fogalmuk sincs a Fidesz képviselőinek, mi az a gazdasági-társadalmi alap, amin állva a föllendülést, a gazdasági növekedést, a munkahelyteremtést meg lehet valósítani”.

Az ellenzéki politikus úgy látja: nemcsak a gazdaságban, hanem a politikában is „formálódik egyfajta akarnoki magatartás: majd mi megmondjuk, ki a barátunk, ellenségünk: piros pontot, fekete pontot, ikszet teszünk minden állampolgár neve mellé” – célzott a szemünk láttára szárba szökkenő Kubatov gate-re. Bokros szerint a Fidesz által kormányzott Magyarország olyasmi lenne, mint a Fidesz testvérpártja, az Egységes Oroszország vezette Oroszország. „Ez a választás tétje Magyarországon 2010-ben” – tette hozzá.

Újságírói kérdésre, az LMP-t bírálva Bokros azt mondta: diktatúrában lehet kapitalista gazdaság, de a piacellenes gazdaság összeegyeztethetetlen a „szabadsággal, a demokráciával, a többpártrendszerrel”. Egy másik kérdésre azt mondta: szerinte ellenfelei azért nem jöttek el, mert félnek a vele való vitától. Ugyanakkor a választók úgyis gondolkodhatnak, hogy milyen politikus az, aki nem mer vitázni – tette hozzá. „Ha az Egyesült Államokban valaki nem volna hajlandó kiállni egy ilyen vitára, az abban a másodpercben elvesztette a választást. Nem kormányzóképes erő az, aki egy ilyen vitát nem vállal” – fogalmazott. 

A hvg.hu a Bokros-Vona vita felől érdeklődött, különös tekintettel arra, hogy a Vona által a vita létrejöttéhez szabott föltételek megvalósultak. Bokros úgy felelt: az MDF minden héten kísérletet tett arra, hogy bármelyik miniszterelnök-jelölttel, akár külön-külön, akár együtt leüljön vitázni, de „erre soha nem válaszoltak”. Elmondta, hogy a Civil Mozgalom elnökét, Seres Máriát is meghívták a vitára, sőt: péntek este kilenckor – élő, egyenes adásban – Bokros-Seres vita lesz a Duna TV-n. Ezt leszámítva azonban csütörtökön vagy pénteken nem lát esélyt bármilyen vita létrejöttére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Vitára hívja Bokros Lajost az LMP

A Lehet Más a Politika (LMP) szakszóvivője, Scheiring Gábor gazdaságpolitikai vitára hívja Bokros Lajost, az MDF miniszterelnök-jelöltjét.

MTI Itthon

Bokros: hogyan akar így a Fidesz kormányozni?

Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje szerint minden reformnak van költsége és haszna. A Magyar Televízió választási műsorának adott interjúban feltette a kérdést: ha a Fidesz azt mondja, nem ismeri a gazdaság helyzetét, akkor hogyan akar kormányozni?

MTI Itthon

Századvég: Vonát 4 százalék akarná miniszterelnöknek

A választók Orbán Viktort, a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét ítélik meg a legkedvezőbben, őt Bokros Lajos követi, ám egyúttal Bokros elutasítottsága a legmagasabb. A miniszterelnöki alkalmasság szempontjából meghatározónak gondolt politikusi jellemvonások terén pedig még inkább megmutatkozik Orbán Viktor fölénye - derül ki a Századvég MTI-hez szerdán eljuttatott legfrissebb elemzéséből.

hvg.hu Itthon

Politikusfigyelő adatbázis a hvg.hu-n

Kíváncsi arra, mi jelent meg egy-egy politikusról a hvg.hu-n az elmúlt években? Vagy csak megnézné egy honatya, szakpolitikus vagy önkormányzati vezető weboldalát, blogját, facebookos vagy twitteres oldalát? Itt mindent megtalál, egy helyen.

Itthon

Bokros: ne vegyenek zsákbamacskát!

„Ha valaki egy ilyen primitív programmal jönne elő az egyetemen, azt azonnal megbuktatnám” – modta a konkurenciáról a szerda délben, egy érdi cukrászdában tartott sajtótízórain Bokros Lajos, a Magyar Demokrata Fórum miniszterelnök-jelöltje. Az ezt követő, a hvg.hu számára készült interjúból kiderült: Bokros az állam és egyház elválasztásának híve.

Már a 2032-es olimpia rendezésére készülünk

Már a 2032-es olimpia rendezésére készülünk

Palkovics szerint nem igaz, hogy december végén le akart mondani

Palkovics szerint nem igaz, hogy december végén le akart mondani

Vidnyánszky a Berliner Ensemble igazgatójának: Te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod

Vidnyánszky a Berliner Ensemble igazgatójának: Te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod