szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalább 35 ezren vettek részt a Critical Mass (Kritikus Tömeg) mozgalom szombati felvonulásán Budapesten.

A felvonulás délután 15 órakor indult a Roosevelt térről a Lánchídon át Budára, majd az Erzsébet hídon vissza Pestre. A végállomás a Városligetben volt, a napozóréten, ahová valamivel 18 óra előtt érkeztek a menet végén tekerő bringások.

A Critical Mass a városligeti réten a hagyományos bringaemeléssel ért véget. A Critical Mass magyarországi történetének 11. nagy felvonulása a biciklis Budapest ünnepe volt - mondta a Magyar Kerékpárosklub (MK) elnöke.

 

László János elmondta: a szervezet honlapján vasárnap publikálják a magyar közlekedésügy első országos, reprezentatív kerékpár-használati felmérésének eredményeit, amelyek azt mutatják, hogy országszerte a lakosság 40 százaléka biciklizik rendszeresen, a fővárosban pedig elérte a 10 százalékot a kerékpárosok aránya. Budapesten ugyanakkor szemléletváltásra van szükség ; egyenjogúsítani kell a kerékpározást, de nem a különböző típusú járművek közlekedését kell szabályozni és fejleszteni - mondta László János.

Nagyítás galériánkhoz kattintson!
©

A demonstráción babakocsis felvonulók is részt vettek. Ők a Kodály köröndnél csatlakoztak a biciklisekhez a járdán. A babakocsis felvonulók az ellen tiltakoztak, hogy sorozatosan sérülnek állampolgári jogaik, mert gyakran el sem férnek a járdán a parkoló autók miatt, alig-alig halad a közintézmények akadálymentesítése, az aluljárókon átkelni és a metróra felszállni pedig szinte lehetetlen babakocsival, ezért másodosztályú, jogaikkal csak korlátozottan élni képes állampolgárként tudnak csak részt venni a város mindennapi életében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Miért ne vegyünk olcsó biciklit hipermarketben?

A nagy áruházláncok alsó kategóriás, alacsony áron kínált kerékpárjainál fennáll a kockázata annak, hogy a hanyag gyártás miatt könnyen megadják magukat - olvasható a Critical Mass blogon.

hvg.hu Itthon

"Ebből kezd már egy kicsit elegünk lenni" - Critical Mass-videó

Biciklisávot a Margit körútra! Biztonságot a bringásoknak Budapesten! Legalább 20 ezren vettek részt kedden este Budapest belvárosában a Critical Mass (Kritikus Tömeg) kerékpáros demonstráción. A bringások már jóval a fél hétre meghirdetett kezdés előtt gyülekezni kezdtek az V. kerületi Városháza park környékén. A rendezők a Városházát körülfogó utcákba terelték az embereket, így hamarosan bringalánc vette körül az épületet, mely a szervezők szándéka szerint a döntéshozókra való nyomásgyakorlást szimbolizálta. Tekintse meg a hvg.hu videóriportját!

hvg.hu Itthon

Más országban ébredhetnek a biciklisek a választások után

A kerékpáros közlekedést választók valóban más országban ébredhetnek április 26-án. Na, nem mintha a Fidesz túlhangsúlyozná programjában a fenntartható közlekedés ezen formáját, inkább a Magyar Kerékpárosklub felhívása formálhatja át az utcaképet.

hvg.hu Napi merítés

Városi biciklizés 2.0: a Koppenhágai Kerék

Decemberben, a koppenhágai klímacsúcson mutatták be a Koppenhágai Kerék névre keresztelt koncepciót, azaz a hibrid biciklit. De hogyan is működik egy hibrid kerékpár? A Webisztán blog írója maguktól a tervezőktől kapott választ, kérdéseire.

Koronavírusos lett a német egészségügyi miniszter

Koronavírusos lett a német egészségügyi miniszter

Egyelőre nem érkezett meg a három év alatti gyerekek oltása a háziorvosokhoz

Egyelőre nem érkezett meg a három év alatti gyerekek oltása a háziorvosokhoz

Veszedelmesebbek az egyiptomi csípőszúnyogok a mesterséges fények miatt

Veszedelmesebbek az egyiptomi csípőszúnyogok a mesterséges fények miatt