szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlésben megszokott rutinok, szerepek és politikai stratégiák megváltozására számítanak az MTI-nek nyilatkozó politológusok.

A Fidesz kétharmados többségének veszélyeire figyelmeztető kampány nem volt eredményes, az első fordulós szavazati arányok lényegében megismétlődtek - összegezte a vasárnapi választás tanulságait Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője az MTI-nek. A politológus elmondta, az MSZP és a Jobbik szavazói a Fidesz-szimpatizánsoknál kevésbé voltak motiváltak, és azokban az egyéni választókerületekben, ahol a Fidesz biztosnak tűnő győzelme miatt nem volt valódi tétje a voksolásnak, sokan közülük otthon maradtak. 

A Nézőpont Intézet elemzője hangsúlyozta: az alkotmányozó többség nagy felelősséget ró a Fideszre, a pártnak a ciklus végén el kell számolnia azzal, hogy mihez kezdett a felhatalmazással. A szocialista pártról szólva Szomszéd Orsolya közölte: az elnökség lemondása az első, de nem az egyedül szükséges következménye az eredménynek. A személyi változásoknál sokkal fontosabb az új politikai stratégia kidolgozása - mondta, hozzáfűzve, hogy egyelőre nem látszik, ki lehetne Mesterházy Attila kihívója, ezért a listavezetőnek "addig kell lépnie, amíg nem alakul ki ellentábor vele szemben". 

KDNP: valódi támogatottság nélkül

A második forduló "szinte az unalomig a várakozások szerint alakult" Filippov Gábor szerint. A Progresszív Intézet MTI-nek nyilatkozó munkatársa szerint jól jellemzi a választást, hogy a második fordulóban a legnagyobb izgalmat már nem az országos eredmények, hanem olyan epizódok okozták, mint például Szanyi Tibor és Szalay Péter párharca. 

A politológus elmondta: a választók a Fidesz-KDNP szövetséget parlamentáris demokráciákban szokatlanul nagy, alig korlátozott hatalommal ruházták fel. Filippov Gábor hozzáfűzte, hogy bár 1994 és 1998 között az MSZP és az SZDSZ együttesen a most a Fidesz által megszerzettnél nagyobb parlamenti támogatottsággal rendelkezett, a Horn-kormány mozgásterét korlátozta a koalíciós partnerrel való egyeztetési kötelezettség. Ezzel szemben a KDNP "valódi társadalmi támogatottsággal nem rendelkező, a Fidesz hátán a parlamentbe jutott kispártként" valószínűleg nem fog problémát okozni a kormányfőnek - jelentette ki. 

A politológus szerint bár a kampányban indokolt volt a kétharmad ügyének napirenden tartása, az alkotmányozó többség valóban olyan régóta megoldatlan problémák megoldásához ad szabad kezet, mint az önkormányzati reform vagy a párt- és a kampányfinanszírozás, a Fidesz kormányzásának valódi mércéje az lesz, sikerül-e a gazdasági növekedést beindítania, munkahelyeket teremtenie. "Névváltoztatással vagy anélkül, régi arcokkal vagy közepesen régiekkel, de meg kell mutatniuk az önmagukat baloldaliként meghatározó választópolgároknak, miért lesz érdemes előbb vagy utóbb az MSZP-re szavazniuk" - foglalta össze Filippov Gábor a szocialista párt előtt álló kihívást. 

A Progresszív Intézet munkatársa szerint bár az MSZP konstruktív ellenzékiséget ígér, nem kizárt, hogy képviselői engednek "az olcsó népszerűségszerzés legkézenfekvőbb módjának: a mindent tagadó demagógiának", amely a szocialisták kormányzásával szemben is hatékonynak bizonyult - mondta. A politológus úgy véli, hogy amíg az LMP-nek az MSZP padlóra kerülése esetén esélye nyílhat a hagyományosan szocialista szavazóbázis egy részének magához vonzására, kérdéses, hogy a Jobbik pusztán "az elégedetlenségre és a rasszizmussal fűszerezett elitellenességre építve" egyben tudja-e tartani szavazótáborát. 

A Jobbik a legkeményebb ellenfél

A választás következményeként alapjaiban alakult át a magyar pártrendszer, és ez gyökeresen változtathat az Országgyűlésben megszokott rutinokon és szerepeken - mondta az MTI-nek Juhász Attila, a Political Capital igazgatóhelyettese. A politológus arra számít, hogy a Fidesz kétharmados többsége ellenére az eddiginél sokszínűbbé, esetenként kiszámíthatatlanabbá válik a parlamenti politizálás. Juhász Attila szerint a Jobbik radikalizmusa és az LMP újszerűsége ezt okozhatja. 

Juhász Attila közölte: a Fidesznek feltehetően nem érdeke, hogy kétharmados többségével élve korlátozza az ellenzék jogköreit, és akár már a szakbizottságokban megakadályozza javaslataik plénum elé kerülését. Ebben az esetben ugyanis a Jobbik alighanem az utcára vonulna - tette hozzá. A politológus szerint a Jobbik lesz a Fidesz legkeményebb ellenfele a parlamentben, az viszont még kérdéses, hogy az MSZP milyen ellenzéki szerepre készül. 

A szocialista párt jövője is bizonytalan, ha ugyanis ideológiai és szervezeti értelemben képtelen lesz a megújulásra, aligha növelheti a szavazótáborát Juhász Attila szerint. A politológus hozzátette, lehetséges, hogy az MSZP és az LMP a jövőben megküzd egymással a baloldali szavazók rokonszenvéért, miközben a Fidesznek is számolnia kell azzal, hogy híveinek mintegy 30 százaléka a Jobbikkal is szimpatizál. 

A Political Capital igazgatóhelyettese elmondta, a Fidesznek nem szükséges együttműködést keresnie az ellenzéki pártokkal, ugyanakkor várhatóan nagy erőfeszítést igényel majd a 263 fős frakciószövetség egységének megőrzése, ezt ugyanis a kormányzás és különösen néhány népszerűtlen intézkedés kikezdheti. Arra is kitért, hogy bár a kormányzó párt néhány hónap alatt sokat veszíthet támogatottságából, "ehhez ellenfelek is kellenek". Juhász Attila szerint ha az MSZP abban bízik, hogy a Fidesz és a kormány esetleges népszerűségvesztése automatikusan a szocialista párt javára válik, csalódni fog, mivel "ez sosem történik automatikusan".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Itthon

Portré: Réthelyi Miklós csúcsminiszter-jelölt

A közvélemény nem sokat tud az amúgy hazai és nemzetközi szakmai körökben jól ismert anatómusprofesszorról. Úgy gondoltuk, közelebb hozzuk olvasóinkhoz a hírek szerint magas kormányzati pozíció várományosát, ha kikérdezzük életpályájáról, szakmai elképzeléseiről, ambícióiról.

MTI Itthon

Legkorábban május 20-án alakulhat meg az új kormány

Leghamarabb május 17-én alakulhat meg az új Országgyűlés, 20-án pedig az új kormány - így kalkulál az MTI információi szerint a Fidesz, illetve erre lehet következtetni a jogi háttér és a szokásjog alapján is.

Jeff Bridges bejelentette, hogy limfómával kezelik

Jeff Bridges bejelentette, hogy limfómával kezelik

A Covid–19 megmutatta, mekkora is az orvoshiány mifelénk

A Covid–19 megmutatta, mekkora is az orvoshiány mifelénk

A Huawei kutatási-fejlesztési központot nyit Budapesten

A Huawei kutatási-fejlesztési központot nyit Budapesten