Tetszett a cikk?

Kényelmes kétharmados parlamenti többsége lehet a Fidesz-KDNP-nek a parlamentben 263 képviselővel a részeredmények szerint.

A szavazatok 99,22 százalékának összesítése alapján az új Országgyűlés összetétele a következőképpen alakul: a Fidesz-KDNP 262 mandátumot szerez, plusz a Fidesz-KDNP-MVMP szövetség is 1-et. Egyetlen független jelölt lesz, a Jobbik 47, az LMP 16, az MSZP pedig 59 mandátummal rendelkezik majd. 

Az MSZP-nek a részeredmények szerint két egyéni képviselője lehet, Tóth József (Bp. XIII. kerület) és Szanyi Tibor (Bp. XIII. kerület), előbbi előnye behozhatatlan. Az egyedüli független képviselő Molnár Oszkár (Edelény) lesz, aki a fideszes Daher Pierre előtt.

Húsz év tanulsága teljesedett be, vagyis az, hogy rendszert váltani nem lehet, csak rendszert buktatni, s újat alapítani helyette - mondta a Fidesz elnöke vasrnap este a Vörösmarty éren tartott beszédében. A magyarok ma a hatalommal visszaélő oligarchák rendszerét a nemzeti együttműködés rendszerére váltották - szólt Orbán Viktor. Ma újra mertünk nagyok lenni, átléptük a saját árnyékunkat - mondta, majd a nemzeti együttműködés rendszeréről beszélt. Mától Magyarországon a magyar emberek érdeke az első - tette hozzá.

©

Sólyom László köztársasági elnök a lehető legkorábbi időpontra kitűzi az Országgyűlés alakuló ülésének időpontját. Mint hozzátette, a jövő héten megkezdi erről a tárgyalásokat. Elemzők szerint május 10-én vagy 17-én lehet az Országgyűlés alakuló ülése, és május 20-a körül felállhat az új kormány. 

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója vasárnap este felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényi rendelkezések szerint a választások után 30 napon belül össze kell hívni a parlament alakuló ülését. Ez május 10-e vagy 17-e lehet, s akár már az alakuló ülésen kormányfőt lehet választani - tette hozzá. 

Manchin Róbert, az Európai Gallup Intézet elnöke a televíziós műsorban a jogorvoslati lehetőségekre is utalva megjegyezte, hogy mindez az apparátuson és a bíróságokon is múlik. Véleménye szerint komoly kormányzati vagy parlamenti döntéseket csak őszre lehet várni.

A Fidesz vezetőinek eddigi nyilatkozatai szerint legalább fél tucat kétharmados jogszabály módosítását tervezi a párt kormányra kerülve; az alkotmány 36 jogszabálynál és 31 döntésnél írja elő a kétharmados többség szükségességét. Bővebben erről itt olvashat.

Az első forduló után felvázoltuk, milyen csapdákat és támadási felületeket rejteget a Fidesz számára a kétharmados többség, erről szóló cikkünket itt olvashatják. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Merkel: Részleges lezárás jön Németországban

Merkel: Részleges lezárás jön Németországban

Csupa régi ruhából készített új kollekciót egy olasz luxusmárka

Csupa régi ruhából készített új kollekciót egy olasz luxusmárka

Doku360: "Elvitt bennünket a népvihar, orrán-száján mi játszottunk a nagyszínpadokon"

Doku360: "Elvitt bennünket a népvihar, orrán-száján mi játszottunk a nagyszínpadokon"