szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelenlegi tervek szerint mintegy 30 államtitkárral alakulna meg Orbán Viktor kormánya, de a nevekről tőle tudhattuk meg a legkevesebbet.

Az Orbán Viktor vezette Fidesz az eddig a sajtóban nyilvánossá vált tervek szerint kormányra kerülését követően – brit mintára - bevezeti Magyarországon a csúcsminisztériumok rendszerét. Egyúttal a jelenlegi 13-ból 8 minisztériumot kreálna. (Ez a kormány létszámának 1848 óta legnagyobb arányú csökkentése – emlékeztetett múlt heti cikkében a HVG.)

Navracsics Tibor sajtóhírek szerint Semjén Zsolttal és Varga Mihállyal együtt miniszterelnök-helyettes lesz, Navracsics a kancelláriát vezetné. A jelenlegi frakcióvezető szerint a csúcsminisztériumi rendszer előnye, hogy egy minisztérium házon belül is rendezni tudja egy nagyobb terület stratégiai irányítását, s nem kell kormányzati szintre emelni minden kérdést”.

A jelenlegi elképzelések szerint államtitkárok irányítanák a csúcsminisztériumok alá kerülő területeket, mellettük pedig minden tárcának lenne egy-egy politikai és egy-egy közigazgatási államtitkára. A politikai államtitkár helyettesíti a tárcavezetőt az Országgyűlésben és a kormányüléseken, míg a közigazgatási államtitkár az apparátusért, a jogszabály-előkészítésért felel.

Így összesen nagyjából 30 államtitkár lenne, de helyettes államtitkárok is dolgoznának Orbán Viktor kormányában. Ők - akik a területekért felelős államtitkárok helyettesei lennének - irányítanák az egyes szakterületeket, például közoktatásért felelős helyettes államtitkárként. (Jelenleg az államtitkárok száma 20, a szakállamtitkároké 51. Alattuk helyettes államtitkárok nem, csak főosztályvezetők dolgoznak.)

A gazdasági csúcsminisztériumot minden értesülés szerint Matolcsy György, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere vezeti majd, de a HVG információi szerint az IMF-fel is a miniszterelnök-helyettesi posztra esélyes Varga Mihály tárgyal majd.

A humán csúcstárcát Réthelyi Miklós vinné, akiről a HVG előző száma közölt portrét. Közigazgatási államtitkárként Jávor András KDNP-s egészségpolitikus, az Antall-kormány államtitkára jöhet szóba, vagy Szócska Miklós. A humán tárca irányítója a fideszes Halász János lehet, de szóba került Szőcs Géza költő neve is. A KDNP-s Soltész Miklós, aki a Fidesz-program szociális fejezetét írta, ezért a területért felelne, míg szóba jött Hoffmann Rózsa neve az oktatás vezetőjeként.

Az infrastrukturális és fejlesztési minisztériumot pedig a sajtóhírek szerint az a Fellegi Tamás vezetné, aki a Napi Gazdaság mai híre szerint kiszállt cégéből, az Infocenterből. (Fellegi érdekeltségéről itt olvashat részletesen.)

A HVG grafikája

A belügyminisztériumot Pintér Sándornak szánják, aki március végén jelentett be, hogy megválik a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-től és a hozzá tartozó cégcsoporttól. Orbán Viktor egy tévéműsorban azt mondta, Pintér Sándor alkalmas lenne a posztra. A honvédelmi tárca Hende Csabához, a polgári körök egykori felelőséhez kerülhet.

Egyelőre egy tárcavezető neve biztos: azt, hogy Martonyi János korábbi külügyminiszter kapja a külügyi tárcát, Orbán Viktor már hetekkel ezelőtt bejelentette.

A számítások szerint a legtöbb államtitkár egyébként várhatóan a humán csúcstárcánál, valamint a közigazgatási-igazságügyi minisztériumnál lesz. Az MTI forrásai szerint a csúcstárcákhoz tartozó egyes államtitkárságok nem költöznek majd egy épületbe, hiszen az infrastrukturálisan nem lenne megoldható.

Az új kormány azt szeretné megvalósítani, hogy a végrehajtó hatalom, a kormány és szervei fokozatosan kiköltözzenek a Parlament épületéből, a kabinet szimbolikusan is törekedni fog a hatalmi ágak szétválasztására. (Ma a miniszterelnök titkársága és kabinetje, valamint a kancelláriaminiszter hivatala is az Országházban van.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3 millió új galaxist találtak 300 óra alatt az ausztrál tudósok

3 millió új galaxist találtak 300 óra alatt az ausztrál tudósok

A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

2008 óta nem volt ilyen nagymértékű erdőirtás Amazóniában

2008 óta nem volt ilyen nagymértékű erdőirtás Amazóniában