szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három csapás, kisebb bürokrácia, „zöld bank”, testnevelés óra. A hamarosan színre lépő Fidesz-kormány néhány terve már napvilágot látott. Ezeket gyűjtöttük össze.

Kétharmados többséggel a háta mögött a kormány sok mindent megtehet, amit az elődei nem, bár ez a történelmi lehetőség csapdákat is rejt a Fidesz számára: ha egy-egy témában túlságosan „lágy” lesz, az a Jobbik malmára hajthatja a vizet, a közjogi berendezkedés alapvető megváltoztatása pedig hosszabb távon üthet vissza; a kisebb parlament, kevesebb önkormányzat irányába tett lépések belső konfliktusokhoz vezethetnek. Ha kisebb parlamentet akar Orbán Viktor (ahogy ezt már korábban jelezte), módosítania kell az 1989-es köztársasági alaptörvényt, az alkotmányt: csak így tudja elérni, hogy 386-ról 200 főre csökkentse a parlament létszámát. Ennél valószínűbb, hogy amennyiben módosítják is az alkotmányt, inkább csak szimbolikusnak tekinthető lépéseket tesznek: például rehabilitálják a Szent Korona 1849 előtti közjogi státusát, illetve bevezeti a kettős állampolgárságot.

Kisebb bürokrácia

Bár egyes sajtóhírek szerint a Fidesz-kormány korábbi időpontra hozná az amúgy októberben esedékes önkormányzati választásokat, Orbán Viktor ezt cáfolta: a pártelnök szerint „nemzeti konzultációnak” kellene megelőznie egy ilyen súlyú döntést, és a kérdésről amúgy is csak hosszabb távon lehet gondolkodni. Korábban viszont a Fidesz már többször beszélt arról, hogy az önkormányzati képviselők létszámát feleannyival kellene csökkenteni, könnyítve ezzel a költségvetés terhét: a 66 fős Fővárosi Közgyűlés létszámát a felére, a megyeházak küldötteinek számát pedig 20-30 százalékkal csökkentenék. Abban bíznak, hogy ezekkel az intézkedésekkel az állami bürokrácia a GDP 8 százaléka helyett csak annak 6 százalékát emésztené fel, ami 500 milliárd forintnyi megtakarítást jelentene. Az állami vállalatok igazgatóságának és felügyelőbizottságának létszámát három-három főben maximálnák, és a tagok csak a mindenkori átlagbérnek megfelelő fizetségben részesülnének.

Miskolc rendőrváros lesz

A rendőrségen viszont a tervek szerint nem spórolnának, sőt: megerősítenék a szervezetet, s a jelenlegi 2600 helyett 9685 körzeti megbízottat foglalkoztatnának. Az országot 745 rendőrségi körzetre osztanák fel, ezek mindegyikében 13-13 egyenruhás – közülük 9 járőr és 4 járőr-gépkocsivezető – szolgálna. A cél az, hogy minden egyes településen mindennap ugyanazokkal az egyenruhásokkal találkozzanak az emberek. Különösen erős lenne a rendőri jelenlét, Észak-Magyarországon, Miskolc pedig regionális rendőrségi központ lenne, ahol állandó készenléti szolgálat is állomásozna. De elképzeléseik szerint a közbiztonságon a törvények szigorításával is lehet javítani, ezért is léptetnék életbe a három csapás törvényt. Ennek lényege, hogy aki harmadszor követ el személy elleni súlyos bűntettet, az a kiszabható büntetési tétel maximumának a kétszeresét kapná. Ha ez több mint húsz év, akkor az illetőt a bíró tényleges életfogytiglanra köteles ítélni.

Isten, haza, család

Ami az adóterveket illeti, a Fidesz-kormány a családoknak akar kedvezni, a családi jellegű adózás bevezetése legalábbis ebbe az irányba mutat, még ha idén nem is vezetik már be, az biztos. Adócsökkentésről is beszéltek a Fidesz politikusai, de erre a következő kormánynak szakértők szerint kevés lehetősége lesz. Adókulcsokat mérsékelni csak akkor tudnak, ha az adórendszerben rejlő, még megmaradt kivételeket szűkítik, például az egyszerűsített vállalkozási adó és az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás megszüntetésével. Úgy tűnik azonban, hogy a kormány inkább a kis- és középvállalkozások adó- és járulékterhelésén akar könnyíteni, de azt egyelőre nem tudni, hogyan.

©

Az otthonteremtés támogatása érdekében a Fidesz a mostani 20 százalékról az EU által megengedett legalacsonyabb szintre, 5 százalékra csökkentené a szociális célú lakásépítés áfáját. Visszahoznák a gyerekek után járó adókedvezményeket, s növelnék a védő- és óvónők jövedelmét. A gyermekvállalás előtti akadályokat megszüntetendő visszaállítanák a gyes és a gyed korábbi szabályait. A Fidesz tervei között szerepel még egy „zöld bank” létrehozása is, amely az energiatakarékossági korszerűsítéseket finanszírozza úgy, hogy az ehhez felvett hiteleket a lakók a fűtési megtakarításból törlesztenék.

A Fidesz szövetségese, a KDNP „kedvére” valószínűleg a polgári törvénykönyvet is módosítanák, amely így újra előírná a férjek és a feleségek számára a házastársi hűséget. Az egyházi házasságkötési ceremóniát pedig egyenjogúsítanák a polgári esküvővel, vagyis ezentúl a hívő pároknak elég volna a templomban kimondani azt a bizonyos igent.

Testnevelés az iskolában

A közoktatáson is változtatnának. Egyrészt újra bevezetnék a kötött tanterveket, azaz az iskoláknak csak szűk terük maradna szabadon választható tananyagok beépítésére. Újra lehetne buktatni a gyerekeket, a pedagógusokat pedig értékelni, de ez utóbbi nem jelenti azt, hogy a jövőbeni kormány a régi szakfelügyeleti rendszer újjá akarná szervezni. Orbán Viktor korábban jelezte: a közoktatási tanrendbe bevezetnének napi egy testnevelési órát, a sportköltségvetést pedig a GDP 0,2 százalékáról 1 százalékra emelnék fel, az ehhez szükséges pluszpénzt a szerencsejáték-bevételek egy részének átcsoportosításából biztosítanák.

A kampányban nagy hangsúlyt kapott az úgynevezett elszámoltatás. A párt a kampány során 13 olyan ügyet vett terítékre, ahol elszámoltatást akar. A lista meglehetősen vegyes, hiszen ezek között az ügyek között vannak olyanok, ahol már hónapok óta nyomoz a rendőrség, míg más esetekben az sem biztos, hogy egyáltalán lehetséges jogi felelősséget megállapítani. Emellett vannak olyan ügyek (például Strabag, Emfesz, Sávoly, sztrádaépítés, pártfinanszírozás), amelyekről a Fidesz is hallgat, így valószínűsíthető, hogy az ezekben részt vevők továbbra is nyugodtan aludhatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Obama volt EU-nagykövete: Az elnökválasztás az amerikai demokrácia jövőjéről szól

Obama volt EU-nagykövete: Az elnökválasztás az amerikai demokrácia jövőjéről szól

Hat autót gyűjtött össze egy alattomos kanyar egy orosz ralin – videó

Hat autót gyűjtött össze egy alattomos kanyar egy orosz ralin – videó

Doku360: "Olyan fehérzajos acidbuli volt, hogy ott mindenki megtért"

Doku360: "Olyan fehérzajos acidbuli volt, hogy ott mindenki megtért"