szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Megszűnik a Miniszterelnöki Hivatal, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium váltja fel, melynek vezetője Navracsics Tibor lesz - közölte Orbán Viktor kormányfőjelölt, a Fidesz elnöke csütörtökön. Az adótörvényeket július elsejei hatállyal módosítják - jelentette be a politikus. A miniszterelnökség vezetője Varga Mihály lesz államtitkári rangban, miközben Szapáry György főtanácsadói posztot kap.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta, hogy az új kormánytól átfogóbb szemléletű, gyorsabb, hatékonyabb munkát, korszerű, hatékony kormányzást vár. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor leszögezte: másként történik majd a kormányzati munka koordinálása. Bejelentette: nem lesz Miniszterelnöki Hivatal, a kormányzati munkát a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hangolja össze, ennek vezetésére Navracsics Tibort kérte fel, aki miniszterelnök-helyettes lesz. Jelezte: nem lesznek csúcsminisztériumok a leendő kormányban, minisztériumok lesznek. Ugyanakkor kevesebb tárca lesz átfogóbb feladatokkal a Fidesz elnöke szerint.

Mindez úgy is értelmezhető megfigyelők szerint, hogy Navracsics Tibor és Orbán Viktor között egyfajta feladatmegosztás is létrejöhet. Egyelőre úgy tűnik, hogy a napi, operatív ügyeket veheti kezelésbe Navracsics, és Orbánnak maradnak a stratégiai és a legfontosabb ügyek.

Navracsics Tibor csütörtökön azt mondta: meg kell teremteni a professzionális, polgárközelibb, versenyképesebb közigazgatást. A leendő igazságügyi és közigazgatási miniszter csütörtökön azt mondta: a közigazgatásban dolgozó embereknek a közjó képviseletét kell életcéljuknak tartaniuk. A sajtótájékoztatón Varga Mihály, a miniszterelnökség leendő vezetője azt mondta: e hivatalnak a létszáma jóval kisebb lesz, mint a mostani kormányfő körüli apparátus létszáma. A Miniszterelnökség új vezetője a bürokratizálódás elleni küzdelmet emelte ki.

Hétfőn a leendő miniszterek tanácskoznak

Jövő hétfőn az Orbán-kormány leendő miniszterei megtartják első megbeszélésüket a Parlamentben. Ezt Orbán Viktor jelentette be. Elmondta, hogy Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője lesz. A kormány egészének kommunikációját viszont nem Szijjártó irányítja majd, Navracsics tesz majd javaslatot például a kormányszóvivők személyére. A miniszterelnök új alapokon ápol majd kapcsolatot az emberekkel, a nyilvánossággal, a sajtóval.

A leendő kormányfő helyettesével és szóvivőjével - a csütörtöki sajtótájékoztatón
©

Orbán Viktor szerint a minisztériumi struktúra átalakítása ugyanakkor nem akadályozhatja a közigazgatási munkát. A leendő miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: minden minisztere politikai vezető lesz, és semmilyen átszervezés nem kaphat elsőbbséget az érdemi munkával szemben. Kitért arra, hogy a kormányában helyet foglaló tagok nem szakértők, hanem politikai vezetők, akik merik vállalni a felelősséget az adott területért. A "miniszterek szolgák", a köz szolgái - tette hozzá. Elmondta még azt is, hogy a miniszterelnök-helyettesnek irányítási jogai lesznek, ezt az alkotmány módosításával kell megfogalmazni.

Szapáry György főtanácsadó lesz

Szapáry György lesz az egyik főtanácsadó a Miniszterelnökségnél - jelentette be Orbán Viktor leendő kormányfő csütörtökön Budapesten. A jegybank volt alelnöke a nemzetközi szervezetekkel való tárgyalásokban lesz "összekötő". A Fidesz elnöke sajtótájékoztatón a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalásokra vonatkozó kérdésre kifejtette: a nemzetközi szervezetekkel folytatandó tárgyalásoknál fontosnak tartja, hogy miközben majd a nemzetgazdasági minisztérium irányítja ezeket a tárgyalásokat, ha a szükség úgy hozza, közvetlen, személyes kapcsolatokon keresztül ő is részt vegyen ezeknek az alakításában, vagy háttérmunkát tudjon végezni. Szapáry György lesz az egyik olyan főtanácsadó, aki ebben az ügyben mellette fog dolgozni. Orbán Viktor közölte azt is, az adótörvényeket a tervek szerint július 1-jei hatállyal módosítják.

Navracsics Tibor pályafutása

Navracsics Tibor ifjabb korában rádiótávírász szeretett volna lenni, de rájött, hogy a politika az ő világa – mondta a pedagógus szülők gyerekeként az ELTE jogi karát elvégző Navracsics a HVG-nek még 2004-ben, akkor még Orbán Viktor kabinetfőnökeként. Az első Fidesz-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs központjába került, ahol a sajtó- és információs főosztály irányítója lett.

Varga, Navracsics, Orbán és Szijjártó a csütörtöki sajtótájékoztatón
©

A kormányváltás után a Fidesz-frakció politikai elemző főosztályát vezette, mielőtt kabinetfőnök lett. 2006-ban a Fidesz nem nyert választást, Navracsics frakcióvezető lesz, az őszödi beszéd kiszivárgását követően pedig stratégiai szerep hárult rá: a 2009 tavaszáig tartó parlamenti kivonulósdi során a Fidesz és KDNP frakciókból - Semjén Zsolttal együtt - egyedüliként vívott szócsatát Gyurcsány Ferenccel, kímélve így Orbán Viktort bármiféle konfrontációtól. 2010-től a kancelláriaminisztériumot irányítja majd.

Varga Mihály életrajza

Varga Mihályt kérte fel Miniszterelnökség vezetőjének Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje; a politikus államtitkári rangban látja el feladatait. Varga Mihály 1965. január 26-án született Karcagon. 1989-ben a budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem áruforgalmi szakán kapott oklevelet. Ezután közgazdasági munkakörökben dolgozott. 1988 végétől tagja a Fidesznek, a párt Szolnok megyei csoportjának alapítója 1993-95-ben a megyei szervezet elnöke.  1992-1993-ban a Fidesz országos tanácsának elnöke, 1994-2003-ban, majd 2005 óta a párt gazdaságpolitikáért felelős alelnöke, az országos elnökség tagja.

Egy régebbi kép Varga Mihályról - Kóka Jánossal
©

1990 óta országgyűlési képviselő, kétszer országos listán, majd 1998-tól minden ciklusban, így idén is, Karcag egyéni választókerületéből jutott a parlamentbe, ahol számos bizottságban dolgozott, és elnöke volt az 1995-97 között működő adós- és bankkonszolidációt vizsgáló testületnek, valamint 2002-2006-ban a költségvetési és pénzügyi bizottságnak. 1995-98-ban, majd 2002-től frakcióvezető-helyettes, 2006-2010-ben a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság munkáját irányította.

Az első Orbán-kormány idején, 1998-2000-ben a  Pénzügyminisztérium politikai államtitkáraként, majd 2001-2002-ben pénzügyminiszterként dolgozott. 1997-től a Magyar-Kazah Baráti Társaság alelnöke. 2000-től a Johannita Lovagrend tagja. 2001-től a karcagi református egyházközség presbitere, a Rákóczi Szövetség tagja. 2003-tól a Nagykun Polgári Egyesület elnöke. A Szolnoki Gazdasági Főiskola címzetes főiskolai tanára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közelíti a 25,5 milliót a koronavírusból kigyógyultak száma

Közelíti a 25,5 milliót a koronavírusból kigyógyultak száma

Vannak, akik már kipróbálták, milyen internetet szórnak a SpaceX műholdjai

Vannak, akik már kipróbálták, milyen internetet szórnak a SpaceX műholdjai

Háborúban már leváltották volna a Színművészeti kancellár-ezredesét

Háborúban már leváltották volna a Színművészeti kancellár-ezredesét