szerző:
hvg.hu/MTI

Megszűnik a Miniszterelnöki Hivatal, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium váltja fel, melynek vezetője Navracsics Tibor lesz - közölte Orbán Viktor kormányfőjelölt, a Fidesz elnöke csütörtökön. Az adótörvényeket július elsejei hatállyal módosítják - jelentette be a politikus. A miniszterelnökség vezetője Varga Mihály lesz államtitkári rangban, miközben Szapáry György főtanácsadói posztot kap.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta, hogy az új kormánytól átfogóbb szemléletű, gyorsabb, hatékonyabb munkát, korszerű, hatékony kormányzást vár. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor leszögezte: másként történik majd a kormányzati munka koordinálása. Bejelentette: nem lesz Miniszterelnöki Hivatal, a kormányzati munkát a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hangolja össze, ennek vezetésére Navracsics Tibort kérte fel, aki miniszterelnök-helyettes lesz. Jelezte: nem lesznek csúcsminisztériumok a leendő kormányban, minisztériumok lesznek. Ugyanakkor kevesebb tárca lesz átfogóbb feladatokkal a Fidesz elnöke szerint.

Mindez úgy is értelmezhető megfigyelők szerint, hogy Navracsics Tibor és Orbán Viktor között egyfajta feladatmegosztás is létrejöhet. Egyelőre úgy tűnik, hogy a napi, operatív ügyeket veheti kezelésbe Navracsics, és Orbánnak maradnak a stratégiai és a legfontosabb ügyek.

Navracsics Tibor csütörtökön azt mondta: meg kell teremteni a professzionális, polgárközelibb, versenyképesebb közigazgatást. A leendő igazságügyi és közigazgatási miniszter csütörtökön azt mondta: a közigazgatásban dolgozó embereknek a közjó képviseletét kell életcéljuknak tartaniuk. A sajtótájékoztatón Varga Mihály, a miniszterelnökség leendő vezetője azt mondta: e hivatalnak a létszáma jóval kisebb lesz, mint a mostani kormányfő körüli apparátus létszáma. A Miniszterelnökség új vezetője a bürokratizálódás elleni küzdelmet emelte ki.

Hétfőn a leendő miniszterek tanácskoznak

Jövő hétfőn az Orbán-kormány leendő miniszterei megtartják első megbeszélésüket a Parlamentben. Ezt Orbán Viktor jelentette be. Elmondta, hogy Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője lesz. A kormány egészének kommunikációját viszont nem Szijjártó irányítja majd, Navracsics tesz majd javaslatot például a kormányszóvivők személyére. A miniszterelnök új alapokon ápol majd kapcsolatot az emberekkel, a nyilvánossággal, a sajtóval.

A leendő kormányfő helyettesével és szóvivőjével - a csütörtöki sajtótájékoztatón
©

Orbán Viktor szerint a minisztériumi struktúra átalakítása ugyanakkor nem akadályozhatja a közigazgatási munkát. A leendő miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: minden minisztere politikai vezető lesz, és semmilyen átszervezés nem kaphat elsőbbséget az érdemi munkával szemben. Kitért arra, hogy a kormányában helyet foglaló tagok nem szakértők, hanem politikai vezetők, akik merik vállalni a felelősséget az adott területért. A "miniszterek szolgák", a köz szolgái - tette hozzá. Elmondta még azt is, hogy a miniszterelnök-helyettesnek irányítási jogai lesznek, ezt az alkotmány módosításával kell megfogalmazni.

Szapáry György főtanácsadó lesz

Szapáry György lesz az egyik főtanácsadó a Miniszterelnökségnél - jelentette be Orbán Viktor leendő kormányfő csütörtökön Budapesten. A jegybank volt alelnöke a nemzetközi szervezetekkel való tárgyalásokban lesz "összekötő". A Fidesz elnöke sajtótájékoztatón a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalásokra vonatkozó kérdésre kifejtette: a nemzetközi szervezetekkel folytatandó tárgyalásoknál fontosnak tartja, hogy miközben majd a nemzetgazdasági minisztérium irányítja ezeket a tárgyalásokat, ha a szükség úgy hozza, közvetlen, személyes kapcsolatokon keresztül ő is részt vegyen ezeknek az alakításában, vagy háttérmunkát tudjon végezni. Szapáry György lesz az egyik olyan főtanácsadó, aki ebben az ügyben mellette fog dolgozni. Orbán Viktor közölte azt is, az adótörvényeket a tervek szerint július 1-jei hatállyal módosítják.

Navracsics Tibor pályafutása

Navracsics Tibor ifjabb korában rádiótávírász szeretett volna lenni, de rájött, hogy a politika az ő világa – mondta a pedagógus szülők gyerekeként az ELTE jogi karát elvégző Navracsics a HVG-nek még 2004-ben, akkor még Orbán Viktor kabinetfőnökeként. Az első Fidesz-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs központjába került, ahol a sajtó- és információs főosztály irányítója lett.

Varga, Navracsics, Orbán és Szijjártó a csütörtöki sajtótájékoztatón
©

A kormányváltás után a Fidesz-frakció politikai elemző főosztályát vezette, mielőtt kabinetfőnök lett. 2006-ban a Fidesz nem nyert választást, Navracsics frakcióvezető lesz, az őszödi beszéd kiszivárgását követően pedig stratégiai szerep hárult rá: a 2009 tavaszáig tartó parlamenti kivonulósdi során a Fidesz és KDNP frakciókból - Semjén Zsolttal együtt - egyedüliként vívott szócsatát Gyurcsány Ferenccel, kímélve így Orbán Viktort bármiféle konfrontációtól. 2010-től a kancelláriaminisztériumot irányítja majd.

Varga Mihály életrajza

Varga Mihályt kérte fel Miniszterelnökség vezetőjének Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje; a politikus államtitkári rangban látja el feladatait. Varga Mihály 1965. január 26-án született Karcagon. 1989-ben a budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem áruforgalmi szakán kapott oklevelet. Ezután közgazdasági munkakörökben dolgozott. 1988 végétől tagja a Fidesznek, a párt Szolnok megyei csoportjának alapítója 1993-95-ben a megyei szervezet elnöke.  1992-1993-ban a Fidesz országos tanácsának elnöke, 1994-2003-ban, majd 2005 óta a párt gazdaságpolitikáért felelős alelnöke, az országos elnökség tagja.

Egy régebbi kép Varga Mihályról - Kóka Jánossal
©

1990 óta országgyűlési képviselő, kétszer országos listán, majd 1998-tól minden ciklusban, így idén is, Karcag egyéni választókerületéből jutott a parlamentbe, ahol számos bizottságban dolgozott, és elnöke volt az 1995-97 között működő adós- és bankkonszolidációt vizsgáló testületnek, valamint 2002-2006-ban a költségvetési és pénzügyi bizottságnak. 1995-98-ban, majd 2002-től frakcióvezető-helyettes, 2006-2010-ben a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság munkáját irányította.

Az első Orbán-kormány idején, 1998-2000-ben a  Pénzügyminisztérium politikai államtitkáraként, majd 2001-2002-ben pénzügyminiszterként dolgozott. 1997-től a Magyar-Kazah Baráti Társaság alelnöke. 2000-től a Johannita Lovagrend tagja. 2001-től a karcagi református egyházközség presbitere, a Rákóczi Szövetség tagja. 2003-tól a Nagykun Polgári Egyesület elnöke. A Szolnoki Gazdasági Főiskola címzetes főiskolai tanára.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sokat ül a munkahelyén? Akkor ne hagyja ki ezt a programot

Sokat ül a munkahelyén? Akkor ne hagyja ki ezt a programot

"Változás kell, nem Bayer Zsolt-rendelet" – mi lesz most a Vár mutyiszagú bérlakásaival?

"Változás kell, nem Bayer Zsolt-rendelet" – mi lesz most a Vár mutyiszagú bérlakásaival?

Fű és prostitúció: érdekes programmal jön a Playboy-modell a horvát elnökválasztáson

Fű és prostitúció: érdekes programmal jön a Playboy-modell a horvát elnökválasztáson

Hosszú Katinka: Most a legjobb úszónak lenni

Hosszú Katinka: Most a legjobb úszónak lenni

A Sky elindít egy fizetős hírcsatornát, amin egy szó sem fog esni a Brexitről

A Sky elindít egy fizetős hírcsatornát, amin egy szó sem fog esni a Brexitről

384 lóerős és gázolajjal megy ez az új Audi S5

384 lóerős és gázolajjal megy ez az új Audi S5