szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Nem létező bűntény beismerésére akart egy gyanúsítottat rávenni a Bicskei Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, majd ugyancsak fiktív bűnesetekkel akarta a kapitányság statisztikáját javítani - állítja egy volt rendőr. Mindez a Székesfehérvári Munkaügyi Bíróság április 22-én tartott tárgyalásán bukott ki.

Galsa Péter a Bicskei Rendőrkapitányságon szolgált vizsgálati alosztályvezetőként. Két évvel ezelőtt parancsnoka arra utasította, hogy egy gyógyszervény-hamisítási ügy keretében „dolgozzon be” több fiktív bűncselekményt a 2008. első félévi statisztikába, hogy ezzel javuljon a kapitányság eredményessége.

„A felettesem követelte, hogy a gyanúsítottat – aki nem tett beismerő vallomást – beszéljem rá, ismerje be ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetését” – mondta el a főhadnagy. Ám ő a többszöri parancsot minden alkalommal megtagadta. Főnöke mindamellett nem indított ellene eljárást. Ezt követően Galsát egyik beosztottja arról informálta, hogy közös felettesük feladatot adott neki: vigyen be 372 fiktív ügyet a rendőrségi bűnügyi nyilvántartásba, a Robotzsaruba.

Varga Péter bíró kérdésére, miszerint ha úgy találta, bűncselekményt, a statisztika manipulációját követték el kollégái, miért nem jelentette a parancsnokainak, Galsa Péter megjegyezte: felettese megtorlást helyezett kilátásba arra az esetre, ha a megyei főkapitányhoz fordul a problémáival, ezért inkább a Rendőri Szervek Védelmi Szolgálatát (RSZVSZ) kereste meg.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság érdeklődésünkre cáfolta, hogy kozmetikázták volna a statisztikákat, és jelezték: Galsának „senki nem adott utasítást jogszabályba ütköző cselekmény elkövetésére”. Ugyanakkor megjegyezték, az egykori alosztályvezető valóban tett feljelentéseket statisztikai csalás miatt, ám azokat az eljárásokat megszüntették. A hvg.hu viszont úgy tudja, az eljárások még nem zárultak le, mert a megszüntetés elleni panaszokat még nem bírálták el.

Más, a bűnügyi statisztikák meghamisításával kapcsolatos ügy is napvilágra került. A hvg.hu ügyészségi forrásból úgy értesült, statisztikai adatokkal való visszaélés miatt Komárom-Esztergom megyében folyt eljárás. „Itt bukott ki először a statisztikai adattorzulás, és indult vizsgálat. Ezután átfogó, országos ellenőrzés kezdődött, hogy kiderüljön, a bűnügyi statisztikák mennyiben tartalmaznak valós adatokat. Ez a vizsgálat jelenleg még folyamatban van.”

Az adatok „buherálásánál” számos trükköt lehet alkalmazni. A hvg.hu-nak névtelenül nyilatkozó rendőr szerint például egy ügyszámra tesznek két olyan ügyet, amelyekben sikeres felderítés nem várható. Amennyiben nehéznek ígérkezik a felderítés, a rendőr inkább bejelentést javasol feljelentés helyett, mert az nem kerül be a bűnügyi statisztikába. Ezzel szemben bekerül a bűnügyi adatok közé, ha az eljárást érdemi nyomozati cselekmény nélkül felfüggesztik, de nem számít bele sem az eredményes, sem az eredménytelen ügyek közé.

Tavalyig javította egyébként a bűnügyi statisztikát a szabálysértési értékhatárnak a korábbi ötezer forintos értékhatárról húszezerre emelése, mert a kisebb ügyek – lopások és betörések –, amelyekben nem igazán lehetett eredményt felmutatni, nem kerültek be a bűnügyi nyilvántartásba.

Krémer Ferenc szociológus, a rendészetpolitikai kérdések egyik neves kutatója is megerősítette: találkozott azzal, hogy ha nincs elég büntetés, akkor a parancsnok kiküldi a beosztottait „begyűjteni” a megfelelő mennyiséget, illetve növelik az esetszámot a sikeresen zárható ügyekben.

Krémer tévesnek nevezte azt az elgondolást, hogy a bűnügyi statisztikákkal mérhető a rendőrség eredményessége, és hogy ez megfelelő lenne a vezetők munkájának értékelésére. Megjegyezte, a statisztikák csak a bürokrácia működését mutatják, „ami ugyanolyan, mint öt évvel ezelőtt”. Szemléletváltásra lenne szükség, és be kellene vezetni a teljesítményértékelést, ami viszont hierarchikus parancsuralmi rendszerben nem, csak mellérendelt együttműködés esetén valósítható meg - tette hozzá.

A megoldás a kutató szerint Nyugat-Európa országaihoz hasonlóan a minőségbiztosítási rendszerek átvétele lehet. Azok viszont szolgáltató rendőrségre lettek kitalálva – hangsúlyozta. Ehhez változtatni kell a testület működési filozófiáján, kultúráján, szervezeti rendszerén és iránymutató elvein. Hozzátette: meg lehet csinálni ezek nélkül is, formális módon, de akkor a rendszer előbb-utóbb rosszul fog működni, majd le is áll. „Persze ekkor meg lehet azt mondani, hogy a magyar valóság más, mint a nyugat-európai” – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Műemléki felújításokat díjaztak

Műemléki felújításokat díjaztak

És akkor a járvány tetőzik, mi pedig teraszozhatunk

És akkor a járvány tetőzik, mi pedig teraszozhatunk

Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat

Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat