szerző:
hvg.hu

A Jobbik egyik képviselője szerint megalázó követelmény a kettős állampolgársághoz előírt magyar nyelvtudás, s az erről szóló törvényt az új kormánynak még a Trianon-évforduló előtt el kellene fogadnia. A radikálisok a jelek szerint a Fidesz-kormány tervezett törvénymódosítását megalkuvásként állítják be.

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik parlamenti mandátumot szerzett politikusa szerint a határon túli magyarok kettős állampolgárságához megalázó kötelezettségként előírni a magyar nyelvtudást, hiszen ezt evidenciának kellene tekinteni. Szerinte az összetartozás gondolatának kellene vezetnie az új kormányt, ezért inkább "vissza kell szerezni" a határon túli magyarokat. Gaudi ezt a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 elnevezésű szervezet hétfő esti, a Vértanúk terén tartott rendezvényén mondta az MTI-nek.

Ilyen kizárólagos követelményről egyébként a leendő kormánypárt nem beszél, ez csak az egyik lenne a lehetséges feltételek közül. Semjén Zsolt kormányfőhelyettes-jelölt pénteken a HírTv-ben úgy fogalmazott, hogy a román példát követik majd, azaz egyéni kérelem alapján, gyorsított eljárással megadják az állampolgárságot annak, akinek "magyar identitása" van. Ilyen megítélés alá az eshet, aki valamilyen szinten tud magyarul, a történelmi Magyarországról származik vagy vélelmezhetően innen vándorolt el a történelem folyamán - mondta a KDNP elnöke, aki az újonnan megalakuló kormányban a "nemzetpolitikai kérdésekért" is felel.

A Gaudi-Nagy Tamást szerepeltető fórum célja az volt, hogy bátorítsák a leendő kormányt: mielőbb - még június 4-e előtt - fogadják el a kettős állampolgárságról szóló törvényt. Ezzel együtt Trianon 90. évfordulója alkalmából szeretnék nemzeti emléknappá is nyilváníttatni június 4-ét. Korábban egyébként Semjén Zsolt és Martonyi János külügyminiszter-jelölt is azt mondta, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetség már az első parlamenti napon beadja a kettős állampolgárságról szóló törvénytervezetet.

Végh Miklós, a rendezvény szervezője tovább ment, szerinte "az, hogy kérvényezni kell az állampolgárságot, már önmagában is sértő és megalázó", szerinte ennek automatikusan járnia kellene a határon túli magyaroknak. A rendezvényen Hegedűs Lóránt református lelkész arról beszélt, hogy "oda fognak állni a kétharmad mellé", ha valódi, egyenrangú állampolgárságot kívánnak adni a határon túli magyaroknak.

Korábbi, politikai elemzőt megszólaltató cikkünkben rámutattunk: a Jobbik láthatóan elkezdte a hangolást, s a szimbolikus, nemzeti érzelemre ható üzenetek terén feltehetően nem lesz versenytársa, márpedig ezen üzenetek közé tartozik a június 4-iki trianoni nemzeti emléknap követelése. Elemzőnk szerint a Fidesz „versenyt fut a Jobbikkal”, ezért nagyon gyorsan bevezeti a kettős állampolgárságot, amely reményei szerint a későbbi, a Jobbik felől érkező nemzetellenes vádak ellenében is védelmet nyújt. A jelek szerint a radikálisok most arra tesznek kísérletet, hogy a kettős állampolgárság Fidesz által tervezett feltételeit is megalkuvásként állítsák be.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Társadalom

Jobbik frakcióvezetés: Novák, Pörzse, Gaudi-Nagy kimaradt

Sopronban tartotta kétnapos alakuló ülését a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja, ahol megválasztották a frakció vezetőit is. Vona Gábor a frakcióvezető, a párt prominensei közül többen, köztük Novák Előd alelnök, Gaudi-Nagy Tamás és Pörzse Sándor sem kerültek a frakcióvezetés élére.

MTI Itthon

Kivezettethetik Vona Gábort a gárdamellény miatt

Lövétei István alkotmányjogász szerint szabálysértést követ el Vona Gábor, a Jobbik elnöke, ha az új Országgyűlés alakuló ülésén a jogerősen betiltott Magyar Gárda mellényében, vagy arra emlékeztető, gárdaöltözet szerű viseletben jelenik meg.

hvg.hu Itthon

Kis János szerint normális demokráciává is válhatunk

Biztosra vehetjük, hogy a következő egy-másfél évben sok rossz dolog történik majd a kormányzati tevékenység nyomán, ám ha a csapdákat elkerüli a kormány, akkor kezdetét veheti a magyar politika hosszú távú átstrukturálódása, s végbemehet a jobboldal és a szélsőjobb közti szakítás - írja Kis János filozófus az Élet és Irodalom legfrissebb számában megjelent esszéjében.

MTI Világ

FT-riport a Jobbikról: "én talán fasiszta vagyok?"

A Fidesz példátlan, kétharmados parlamenti többséget szerzett, külföldön azonban a magyarországi választások legfeltűnőbb folyamata a szélsőjobb felemelkedése volt - áll a Financial Times hétfői ismertetésében.

MTI Itthon

Nemzeti emléknappá nyilvánítaná június 4-ét a Jobbik

A Jobbik egyik első parlamenti kezdeményezéseként országgyűlési határozati javaslatot kíván benyújtani, hogy már az idén nemzeti emléknappá válhasson június 4., az 1920-as trianoni békeszerződés megkötésének évfordulója; a párt azt is szeretné elérni, hogy augusztus 20-ig kettős állampolgárságot kapjanak a határon túli magyarok.

MTI Itthon

Szavazati jog a kettős állampolgároknak?

Először a kettős állampolgárságot adják meg, a szavazati jog a választójogi törvény témája, amelyhez mindenképpen hozzá kell majd nyúlni - nyilatkozta Semjén Zsolt. A nemzetpolitika az új kormányzati szerkezetben nem tartozik a Külügyminisztériumhoz - jelentette ki szombaton a Magyar Televíziónak adott interjúban Martonyi János arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen lesz a munkamegosztás közte és Semjén Zsolt leendő miniszterelnök-helyettes között.

Videó: kemény, ahogy fényes nappal szedik ki a tolvajok a Toyota Priusokból a katalizátorokat

Videó: kemény, ahogy fényes nappal szedik ki a tolvajok a Toyota Priusokból a katalizátorokat

Srí Lanka: Harminckilenc külföldi van a halottak között

Srí Lanka: Harminckilenc külföldi van a halottak között

Trump miatt lehet tartósan 400 forint fölött a benzinár?

Trump miatt lehet tartósan 400 forint fölött a benzinár?

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

Békésen szerelte a családi parabolaantennát, amikor lelőtték nyílpuskával

Békésen szerelte a családi parabolaantennát, amikor lelőtték nyílpuskával