Tetszett a cikk?

A Magyar Szocialista Pártnak ötvenkilenc fős parlamenti frakciója van. Mivel legalább ötven képviselő aláírása szükséges a köztársaságielnök-jelöléshez, az MSZP – egyetlen ellenzéki pártként – önállóan képes jelöltet állítani a négy hét múlva esedékes választásra. A hvg.hu a forgatókönyvekre volt kíváncsi. Szanyi Tibor a szocialista eszköztár lehetséges eleméről beszélt, amikor Orbán Viktor jelölését említette.

Az MSZP egyéni országgyűlési képviselőinek fele, Szanyi Tibor szerint „most politikai értelemben az lenne a legszerencsésebb Magyarország szempontjából, ha Sólyom László mandátumát hosszabbítanák meg”. Mint Szanyi fogalmazott, „Göncz Árpád két ciklust is kitöltött és szerintem ebben lehet fantázia”. Bár az ellenzéki képviselőnek vannak Sólyommal szemben fönntartásai, az elnök alkotmányos érzéke, jogfölfogása kiemelkedően nagyszerű, mondta, továbbá a hivatalban lévő államfő „abszolút nem” fideszes pártkatona.

Szanyi szerint „most, amikor alkotmányozó nemzetgyűlésre törekszik a Fidesz”, a hatalmi súlyok és ellensúlyok egyensúlyát Sólyom szakmai fölkészültsége nagyban elősegítené. „Az én személyes preferenciám egyértelműen az lenne, hogy Sólyom Lászlónak hosszabbítsuk meg öt évvel a mandátumát” – fogalmazott Közép- és Észak-Újlipótváros, a Vizafogó, valamint Dél-Angyalföld képviselője.

Szanyi azt mondta: nem az a cél, hogy pártja nehéz helyzetbe hozza a Fideszt, ezért ha a Fidesz jelöltje „többé-kevésbé elfogadható” az MSZP számára, akkor „az MSZP-nek nem dolga cirkuszt csinálni”, hanem támogathatja a kormánypárt jelöltjét. Így az is lehet, hogy a szocialisták nem is jelölnek köztársasági elnököt. Ilyen, "többé-kevésbé elfogadható" jelölt lehet Szanyi szerint Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke.

Amennyiben a Fidesz az MSZP szempontjából „teljesen elfogadhatatlan” jelöltet állít, mondta Szanyi, megeshet, hogy „az MSZP jelöli Orbán Viktort”. Miután tisztázódott, hogy Szanyi nem viccel, a hvg.hu azt vetette föl, hogy Orbán ezt aligha fogadná el. A volt államtitkár szerint „a jelölés az jelölés, mondja ki a Fidesz, hogy neki nem kell a nemzeti egységben Orbán Viktor államfőnek, vagy szavazza őt le”. Orbán jelölése „egy lehetséges eleme az eszköztárnak” – fejtegette a szocialista képviselő.

Lendvai Ildikó, az MSZP távozó elnöknője nagyjából elismételte a szombat délután fölvázolt két opciót. Eszerint két lehetséges forgatókönyv került szóba: vagy tudomásul veszik, hogy a kétharmad fog dönteni és viszonyulnak a Fidesz és a KDNP részéről komolyan felmerülő elnökjelöltekhez, vagy jelölnek egy, az MSZP szempontjából ideális jelöltet, akiből nyilván nem lesz köztársasági elnök”. A Szanyi által elmondottakat lapunknak Lendvai nem kívánta kommentálni. Azt mondta: a hétvégi kongresszuson fog eldőlni, hogy melyik forgatókönyv lép életbe. Hogy zárt vagy nyílt ülésen tárgyal-e a témáról a kongresszus, azt az ügyrendi bizottság dönti el kedden. Egy neve elhallgatását kérő vezető szocialista politikus ezzel kapcsolatban azt mondta, semmi értelme zárt ülést tartani: hála a kibeszélőknek, másnap úgyis az egész sajtó tudni fogja, hogy odabent mik hangoztak el.

Névtelenséget kérő forrásunk – Szanyihoz hasonlóan – nem zárta ki, hogy a Fidesz olyan valakit jelöl, akit pártja akár még támogatni is tud – az illető szintén Vizi E. Szilvesztert említette –, de szerinte az önálló jelölés is elképzelhető. A szocialista politikus szerint több forgatókönyv van, melyek közül az egyik – de csak az egyik – Sólyom László. „Ez is egy reális alternatíva a legalább négyből. Hogy ez mennyire osztja meg az MSZP frakcióját, szimpatizánsait, kongresszusi küldötteit, ezt ebben a pillanatban csak jósolni lehet.” Interjúalanyunk mindenesetre azt szeretné, hogy pártja állítson jelöltet, bár ilyen egyelőre még nincs. „Azt tartanám legjobbnak, ha az a szerencsés helyzet állna elő, hogy van is jelöltünk, el is vállalja és képes az MSZP-frakción túlmutatni a személyével” – tette hozzá.

Szanyi Tibor Orbán Viktorra vonatkozó ötletét az ellenzéki képviselő úgy kommentálta: „Nem baj, ha az ember néha végiggondolja, amiről beszélni akar. Ha ez így megy tovább, egyszer csak azt vesszük észre, hogy az MSZP ötvenkilenc képviselője ötvenkilenc véleménnyel fogja szórakoztatni a médiát, és esélyünk nem lesz arra, hogy az emberek egy pártszerűen működő pártnak lássák az MSZP-t.” Megkérdeztük minderről Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt is, ő azonban nem volt hajlandó nyilatkozni.

A Lehet Más a Politika korábban kinyilvánította, hogy támogatnák Sólyom László újraválasztását, ugyanakkor nincs meg a jelöléshez minimálisan szükséges ötven mandátumuk. Azt kérdeztük Schiffer András frakcióvezetőtől, a párt választmányi tagjától, hogy más pártok – mindenekelőtt az MSZP – országgyűlési képviselőit próbálják-e Sólyom jelölésére rábírni. „Nem különösebben tartom valószínűnek, hogy a szocialista párt Sólyom László mögé állna, bár nyilván ez egy racionális és bölcs cselekedet lenne részükről" – mondta Schiffer, aki szerint ebben az ügyben sok tennivalójuk nincsen, hiszen köztársasági elnök abból lesz, akit a Fidesz vezetősége köztársasági elnöknek akar látni.

Elsősorban nem is nevekre vagyunk kíváncsiak a kétharmados többség részéről, hanem szempontokra, Sólyomtól eltérő jelölt abban az esetben fogadható el számunkra, ha a Fidesz föl tud hozni jó érveket amellett, hogy az illető miképp tudja legalább olyan kemény következetességgel az államszervezet demokratikus működése fölötti őrködést biztosítani, mint ahogyan azt az államelnök tette – mondta az LMP frakcióvezetője, utalva arra, hogy erre a kétharmados kormányzati hatalommal szemben még nagyobb szükség lesz, mint az elmúlt öt évben volt.

Schiffer azt mondta: még ha Sólyom eljut is a jelöltségig, akkor – annak ellenére, hogy a Fidesz szavazótáborán belül Sólyom László nagy tekintélynek és tiszteletnek örvend – „nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy egy köztársaságielnök-választásnál a Fidesz-frakcióban a lelkiismeretnek mekkora teret engednek”. Szanyi Tibor Sólyommal kapcsolatos álláspontját Schiffer úgy kommentálta: „Nagyon örülök annak, hogy Szanyi Tibor öt év után rájött, Sólyom László kiváló köztársasági elnök és kiváló ellensúlya a mindenkori kormánynak.”

Szegő Péter

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Navracsics: Orbánból nem lesz köztársasági elnök

Navracsics Tibor leendő miniszterelnök-helyettes, igazságügyi és közigazgatási miniszter szerint szükség van a szerkezeti reformokra, ezek azonban nem jelenthetnek megszorítást - derül ki a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjúból.

Fekete-Győr kihívta egy szigetkörre Németh Szilárdot és Budai Gyulát

Fekete-Győr kihívta egy szigetkörre Németh Szilárdot és Budai Gyulát

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Véletlenül nem ön nyert félmilliárd forintot?

Véletlenül nem ön nyert félmilliárd forintot?