szerző:
MTI

Kósa Lajos múlt heti, az államcsőddel kapcsolatos kijelentésével nem akart kárt okozni senkinek. A Fidesz ügyvezető alelnöke újságíróknak nyilatkozva az Országgyűlésben azt mondta: reméli, hogy csak átmeneti nehézséget okozott bárkinek, a kormány azon dolgozik, hogy a piacok számára is megnyugtató intézkedéseket hozzon.

Kósa Lajos hangsúlyozta: az államcsőd fogalmat Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök találta ki, azt számtalanszor használták többen a választási kampányban, és akkor nem "robbant fel piac". Leszögezte: a szót nem abban az értelemben használta, ahogy azt egy gazdasági társaság helyzetének leírására használják, mert az mást jelent a gazdaság és mást az állam esetében.

Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a magyar állam minden fizetési kötelezettségét teljesíti - fűzte hozzá a kormánypárti politikus.

Kósa Lajos szerint a költségvetés nem konszolidált abból a szempontból, hogy ha nem változtatnak, akkor egyes költségvetési előirányzatok az év végére elfogynak, ami azzal járhat, hogy az adott területek működőképessége veszélybe, csőd közeli helyzetbe kerülne.

Kósa Lajos azt is elmondta, rendszeres a kommunikáció Orbán Viktorral, de nem erről, hanem arról beszéltek, mi a kormány teendője, milyen lehetséges eszközökkel lehet a hatályos költségvetési törvényt tartani, "ami nehéz lesz, mert ezt a hiánycélt még Bajnai-kormány írta elő a rosszul megtervezett költségvetésben".

Forgatókönyv része vagy elhibázott mondat?

Arra a felvetésre, hogy bejelentése egy forgatókönyv része volt-e vagy elhibázott mondat, a Fidesz ügyvezető alelnöke úgy reagált: a keddi miniszterelnöki bejelentés és a kormány gazdasági akcióterve mindenki számára választ ad arra, hogy milyen a gazdaság helyzete.

Hozzátette: ezt a helyzetet az MSZP idézte elő az elmúlt nyolcéves kormányzásával. Kósa Lajos közölte: a Fidesz a magyar választóktól kapta a felhatalmazást a kormányzásra, a választóknak joga van tudni, hogy az ország milyen helyzetben van, más esetben ugyanis nem lehet elfogadtatni semmilyen intézkedést, mert nem fogják érteni a választók, mit miért csinálnak.

"Remélem, hogy a keddi miniszterelnöki bejelentés megnyugtat mindenkit, hogy milyen típusú a baj, és hogy a kormány tudja, mit kell csinálni" - fogalmazott. "Nem akartam okozni senkinek semmilyen kárt, ellenkezőleg, azt szeretném, ha az ország kikerülne a válságból" - tette még hozzá.

Arra a kérdésre, hogy meglepődött-e a kijelentése fogadtatásán, úgy válaszolt: igen, meglepődtem, mert nem mindennapos, hogy egy debreceni kisvállalkozók számára szánt konferencia megnyitó ötperces beszédét a Dow Jones hírügynökség idézi New Yorkban. "Jellemző a helyzetre, hogy ilyen idegesen reagálnak a piacok mindenre" - hangsúlyozta.

"Remélem, hogy csak átmeneti nehézséget okoztam bárkinek, mert mi azon dolgozunk, hogy a kormány, a miniszterelnök által kedden bejelentendő intézkedései sikeresek legyenek" - fejtette ki Kósa Lajos.

Hozzátette: ha így lesz, akkor azt az árfolyam és a tőzsdeindexek pozitív értelemben reagálják le és megnyugtató lesz a piacok számára, látják, hogy Magyarország nem olyan ország lesz, amely tartós problémát jelent az európai közösség számára. "Ez a törekvésünk" - húzta alá.

Konszolidált a magyar gazdaság helyzete

"Nincs az a gyógymód, amit kellemes, az emberek vágynak rá és hasznos is, mindenkinek tetszik, olcsó, rövid" - emelte még ki.

Kósa Lajos múlt csütörtökön egy debreceni konferencián azt mondta: úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük".

Varga Mihály államtitkár szombaton, miután bejelentette, hogy a kormány tartani akarja a 3,8 százalékos idei hiánycélt, közölte azt is, konszolidált a magyar gazdaság helyzete. A politikus túlzónak nevezett minden olyan összevetést, amely magasabb kockázati felárral rendelkező országgal hasonlítja össze Magyarországot, "ha ezt egy kolléga teszi, az pedig nem szerencsés".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

LMP: Kósa nyilatkozata kimeríti a böszmeség fogalmát

Teljes mértékben felelőtlen, elfogadhatatlan módon nyilatkozott Kósa Lajos a magyar gazdaság helyzetéről és a várható intézkedésekről - mondta Scheiring Gábor, az LMP parlamenti képviselője pénteken az MTI-nek.

MTI Itthon

Kósa miatt "menekül" a tőke Szekeres Imre szerint

Szekeres Imre szerint a kormánynak abba kellene hagynia a "csontvázpolitikát". A piac és a befektetők fokozottan figyelnek a vezető politikusok nyilatkozataira, ezért indulhatott meg a tőkekivonás Magyarországról az előző napon - mondta az MSZP elnökhelyettese pénteki sajtótájékoztatóján.

Fennakadás miatt nem működik az OTP rendszere

Fennakadás miatt nem működik az OTP rendszere

"Egyszerűen nem vette észre a Hableányt" a Viking kapitánya – befejeződött a nyomozás

"Egyszerűen nem vette észre a Hableányt" a Viking kapitánya – befejeződött a nyomozás

Fának csapódott egy autó Dömsödnél, egy ember meghalt

Fának csapódott egy autó Dömsödnél, egy ember meghalt

Olcsóbb lesz a benzin szerdától

Olcsóbb lesz a benzin szerdától

Legalább 3300 éves sírt találtak Egyiptomban

Legalább 3300 éves sírt találtak Egyiptomban

Jól érzi, hogy hőség van, majdnem rekordmeleget mértek

Jól érzi, hogy hőség van, majdnem rekordmeleget mértek