szerző:
MTI

Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak találta az új médiacsomag azon előterjesztését, amely szerint egy közszolgálati közalapítvány felügyelné a közmédiumokat. A szavazásnál egyetlen ellenzéki képviselő sem volt jelen.

A bizottság döntött a múlt pénteken, Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által benyújtott jogszabálycsomag alkotmánymódosításra vonatkozó részének általános vitára való alkalmasságáról is. Az ülésen Cser-Palkovics András elmondta, hogy szándékuk szerint módosulna az alkotmány 61. szakasza: ide beemelnének egyes, a kor követelményeinek megfelelő, a médiaszabályozás terén elengedhetetlen fogalmakat, illetve egyértelművé tennék a kétharmadot igénylő szabályozási köröket.

Cser-Palkovics András azzal indokolta az előterjesztés gyors tárgyalását, hogy a Magyar Televíziónak (MTV), valamint az Országos Rádió és Televízió Testületnek (ORTT) hosszú ideje nincs elnöke, s az MTV-nek 6,5 milliárd forintos adóssága van. Hangsúlyozta, hogy most egy kerettörvény-javaslatról van szó, amely segíti egy későbbi, új médiatörvény elfogadását. 

Mandur László (MSZP) a jogalkotásról szóló jogszabályra hivatkozva kiemelte, hogy a médiát érintő jogszabály hatását annak elfogadása előtt vizsgálni kellene, s az érdekképviseleteket előzetesen be kellene vonni az előkészítésbe. Véleménye szerint a közszolgálati rendszer gyors átalakítására kevés a Fidesznek az az érve, hogy az MTV-nek és az ORTT-nek hosszú ideje nincs elnöke. A szocialista képviselő közölte: a Fidesz előterjesztése megbonthatatlan hatalmi pozíciók kiépítéséről szól és süt belőle a politikai szándék. Ezért azt javasolta a képviselőknek, hogy az előterjesztést ne vegyék tárgysorozatba. Mandur László azt hangoztatta: felelőtlen eljárás az, hogy a képviselők, a szakértők számára nem állt rendelkezésre egyetlen munkanap sem a tervezet áttekintésére. Hozzáfűzte, hogy éppen ezért a bizottságban zajló általános vitában nem fog részt venni.

A Jobbik részéről Novák Előd is kifogásolta, hogy nem volt elég idő a tervezet elolvasására. Ezért Novák Előd és Pörzse Sándor jobbikos képviselő, valamint az MSZP-s Mandur László kivonult az ülésről. Karácsony Gergely, a bizottság LMP-s alelnöke, valamint a szocialista Hiller István és Vitányi Iván a téma tárgyalásakor már nem volt jelen az ülésen. A bizottság - az ellenzéki képviselők távolmaradása miatt - nem szavazott arról, hogy a kulturális és sajtóbizottságon belül alakuljon albizottság a médiatörvénnyel kapcsolatos előterjesztések megtárgyalására. 

Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők múlt pénteken nyújtották be az öt előterjesztést tartalmazó médiacsomagot. A két képviselő ebben kezdeményezi, hogy hozzák létre a Közszolgálati Közalapítványt a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió közalapítványainak és a Magyar Távirati Iroda tanácsadó testületének jogutódjaként. Az előterjesztés szerint a közmédiumok nonprofit részvénytársaságokká alakulnak, de önállóak maradnak. 

Az előterjesztők létrehoznák továbbá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, amelynek autonóm államigazgatási szerve a Médiatanács lenne. A csomagnak része egy alkotmánymódosítási javaslat, egy nagy terjedelmű - a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló - előterjesztés, két országgyűlési határozat, valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló indítvány.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Öt javaslatból álló médiacsomag a Ház előtt

Öt előterjesztést tartalmazó médiacsomagot nyújtottak be az Országgyűlésnek fideszes képviselők pénteken. Kezdeményezik a többi között a Közszolgálati Közalapítvány létrehozását a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió közalapítványainak és a Magyar Távirati Iroda tanácsadó testületének jogutódjaként. Az előterjesztés szerint a közmédiumok nonprofit részvénytársaságokká alakulnak, de önállóak maradnak.

MTI Itthon

Médiacsomag: augusztustól indulhat az új rendszer

A Fidesz szerint azért van szükség a közmédiumok működésének újraszabályozására, mert bebizonyosodott: a régi rendszer megbukott. Cser-Palkovics András a pénteken, fideszes képviselők által az Országgyűléshez benyújtott átfogó médiacsomagról az MTI-nekazt mondta: augusztustól elindulhat az új rendszer, amely teljesen átszabja a közmédiumok működését; a javaslat nem az alkalmazotti körről, hanem a szervezetek működőképesebbé tételéről szól.

MTI Itthon

Lendvai: a Fidesz médiadiktátumot tervezett

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz médiával kapcsolatos törvényjavaslatai három célt szolgálnak: az einstandolást, a fideszes káderek bebetonozását és a paritás megszüntetését, valamint a közmédiumok és az MTI politikai irányítását.

Majdnem ötmilliárd forint jutalmat fizetett ki tavaly a Miniszterelnökség terven felül

Majdnem ötmilliárd forint jutalmat fizetett ki tavaly a Miniszterelnökség terven felül

Több mint egy hónapja tűnt el Sopronban a 12 éves Kristóf

Több mint egy hónapja tűnt el Sopronban a 12 éves Kristóf

Nem látja? Pedig ott van három láthatatlan lovas a körforgalomban – videó

Nem látja? Pedig ott van három láthatatlan lovas a körforgalomban – videó

Jöhetnek az okosfegyverek az amerikai hadseregben

Jöhetnek az okosfegyverek az amerikai hadseregben

Több autó ütközött az M5-ösön, hatalmas a dugó

Több autó ütközött az M5-ösön, hatalmas a dugó

Johnson kérte is a Brexit halasztását, meg nem is

Johnson kérte is a Brexit halasztását, meg nem is