szerző:
hvg.hu

Átgondolatlan, szakmailag megalapozatlan és alkotmányellenes a két fideszes képviselő által a média szabályozására benyújtott törvénycsomag – közölte a Társaság a Szabadságjogokért. A jogvédő szervezet felhívja a képviselők figyelmét arra, hogy a jogalkotás egy szakma, azt a köztisztviselői karral együttműködve kellene végezni.

Ezer sebből vérzik az a médiacsomag, amelyet Rogán Antal és Cser-Palkovics András fideszes képviselők neve alatt, egyéni indítványként terjesztett be a kormány pénteken a parlamentnek - legalábbis ez olvasható ki a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerdai állásfoglalásából, amely pontról pontra veszi a javaslat hibáit.

Az összesen öt előterjesztést tartalmazó médiacsomagot Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők múlt pénteken nyújtották be. A két képviselő egyebek mellett azt kezdeményezte, hogy a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió közalapítványainak és a Magyar Távirati Iroda tulajdonosi tanácsadó testületének jogutódjaként hozzák létre a Közszolgálati Közalapítványt. Létrejönne továbbá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amelynek autonóm államigazgatási szerve a Médiatanács lenne. A csomagnak része egy alkotmánymódosítási javaslat, egy nagy terjedelmű - a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló - előterjesztés, két országgyűlési határozat, valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló indítvány is.

A jogvédő szervezet arra kéri a képviselőket, hogy vonják vissza javaslatukat, s a szaktárcákkal egyeztetve, a jogalkotási törvény szabályait betartva készítsék elő a jogszabályokat. Az önálló képviselői indítvánnyal benyújtott törvénycsomag ugyanis a szaktárcák kihagyásával, a szakmai- és civil szervezetekkel, sem a gazdasági szereplőkkel való egyeztetést nélkülözve készült.

A TASZ élesen bírálja a törvényjavaslat több elemét. Így például azt, hogy annak alapján bármilyen médiatartalom - így az internetes blogok és céges honlapok is – publikálásának feltétele a hatósági nyilvántartásba vétel. Az előzetes hatósági regisztráció a véleménynyilvánítás szabadságának súlyos korlátozását jelenti és ellentmond a média működési sajátosságainak is, az internetes média – honlapok, blogok – esetében pedig betarthatatlan – emeli ki a TASZ.

Az új szabályozási terv szerint az újságíró mentesül a jogi felelősségre vonás alól, ha a munkája során elkövetett jogsértés a hatóságok számára
ismeretlen bűncselekmény leleplezéséhez vezetett. Ám – hívják fel a figyelmet a szervezet jogászai – az újságírók védelmét akkor is biztosítani lehetne, ha az  általa jogsértő módon beszerzett és nyilvánosságra hozott információk nem kizárólag bűncselekményeket, hanem a köz érdeke szempontjából fontos eseményeket hoznak nyilvánosságra.

A szervezet hosszan kitér a bevezetendő válaszadási jog gyakorlatára, amely megítélésük szerint súlyosan korlátozza a szólásszabadságot. A törvényjavaslat szerint ugyanis ha egy-egy médiatartalom valamely érintettje szerint becsületet vagy emberi méltóságot sértő a médiatartalom, akkor az eredetivel azonos hosszú válaszközlemény közzététele kérhető.

A javaslat az egyéni sérelemérzet alapján – tehát nem bíróság által megállapított becsületet vagy emberi méltóságot sértő – vélemények, publicisztikák esetén is válaszadási jogot vezetne be – húzta alá a TASZ, s az Alkotmánybíróság 2001-es, Lex Répássyval kapcsolatos határozatára utalva úgy véli, hogy az új javaslat sem felel meg az alkotmánybírósági mércének, mert nem határozza meg a korlátokat és az elvárható előnyöket, a szerkesztői és sajtószabadságot pedig figyelmen kívül hagyja, amikor lehetőséget teremt arra, hogy egyénileg megbántott emberek írhassanak válaszokat, esetleg videóanyagok közzétételére kötelezzenek televíziókat.

Súlyosan sérti a sajtószabadságot, s súlyosan alkotmányellenes az ún. tájékoztatási kötelezettség is, amely gyakorlatilag előírná, hogy a törvényalkotó által közérdekűnek és fontosnak tartott – ám pontosan nem részletezett – eseményekről a lineáris és lekérhető médiaszolgáltatók (ilyen tévék, rádiók és online szolgáltatások) kötelesek beszámolni – áll a TASZ állásfoglalásában.

A 15 napos hatályba léptető rendelkezés olyan gyors, hogy a médiapiaci szereplőknek nem lesz idejük felkészülni ilyen horderejű változásokra, ahogyan a hatóságnak sem, ha 15 napon belül 250 ezer magyar nyelvű blog fenntartója és több millió magyar honlap próbálja magát a hatóságnál regisztrálni – közli a TASZ, amelynek határozott álláspontja, hogy a fenti törvényjavaslatok jelen formájukban nem hogy a Parlament általi elfogadásra, hanem a részletes szakmai és társadalmi vitára is alkalmatlanok, ezért a törvényjavaslatok azonnali visszavonását javasolják.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Fideszes képviselők is módosítanák a médiacsomagot

Kővári János és Révész Máriusz fideszes képviselők azt kezdeményezik, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökét ne a miniszterelnök nevezze ki, hanem az Országgyűlés válassza meg 9 évre.

MTI Itthon

Gyökeresen átalakulhat a médiafelügyelet és a közmédia szervezetrendszere

Gyökeresen átalakulhat a médiafelügyelet, és a közszolgálati média szervezetrendszere a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló, Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által jegyzett javaslatok nyomán, amelyek létrehozzák többi között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, annak médiatanácsát, a hírközlési és médiabiztos tisztségét, a Közszolgálati Kódexet és az annak betartását ellenőrző Közszolgálati Testületet, továbbá a Közszolgálati Közalapítványt és a négy közmédium különálló, egyszemélyes nonprofit részvénytársaságait.

MTI Itthon

Médiacsomag: augusztustól indulhat az új rendszer

A Fidesz szerint azért van szükség a közmédiumok működésének újraszabályozására, mert bebizonyosodott: a régi rendszer megbukott. Cser-Palkovics András a pénteken, fideszes képviselők által az Országgyűléshez benyújtott átfogó médiacsomagról az MTI-nekazt mondta: augusztustól elindulhat az új rendszer, amely teljesen átszabja a közmédiumok működését; a javaslat nem az alkalmazotti körről, hanem a szervezetek működőképesebbé tételéről szól.

MTI Itthon

Lendvai: a Fidesz médiadiktátumot tervezett

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz médiával kapcsolatos törvényjavaslatai három célt szolgálnak: az einstandolást, a fideszes káderek bebetonozását és a paritás megszüntetését, valamint a közmédiumok és az MTI politikai irányítását.

MTI Itthon

Haraszti a Fidesz "puccsszerűen végighajszolt" médiacsomagjáról

A Fidesz titokban előkészített és a "puccszerűen végighajszolt" médiacsomagja "alkotmánytól portásig" egy rövid pórázon tartott kormányfüggő médiarendszert tervez meg - nyilatkozza Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) leköszönt sajtószabadság-képviselője a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában.

MTI Itthon

Ellenzék nélkül küldték tovább a fideszes médiacsomagot

Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak találta az új médiacsomag azon előterjesztését, amely szerint egy közszolgálati közalapítvány felügyelné a közmédiumokat. A szavazásnál egyetlen ellenzéki képviselő sem volt jelen.

MTI Itthon

Öt javaslatból álló médiacsomag a Ház előtt

Öt előterjesztést tartalmazó médiacsomagot nyújtottak be az Országgyűlésnek fideszes képviselők pénteken. Kezdeményezik a többi között a Közszolgálati Közalapítvány létrehozását a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió közalapítványainak és a Magyar Távirati Iroda tanácsadó testületének jogutódjaként. Az előterjesztés szerint a közmédiumok nonprofit részvénytársaságokká alakulnak, de önállóak maradnak.

Tudsz-e "kriptopénzül"?

Tudsz-e "kriptopénzül"?

Feljelentést tettek Puzsérék Berki leadott ajánlásai miatt

Feljelentést tettek Puzsérék Berki leadott ajánlásai miatt

Rejtélyes közleményt adott ki a Wizz Air és a Malév Ground Handling

Rejtélyes közleményt adott ki a Wizz Air és a Malév Ground Handling

Személyes fogadással tolta meg Orbán a Fidesz új polgármester-jelöltjeinek kampányát

Személyes fogadással tolta meg Orbán a Fidesz új polgármester-jelöltjeinek kampányát

Kína osztályozná a lakosságát

Kína osztályozná a lakosságát

Több, mint 33 millió forintból készült el egy másfél kilométeres poros út Zalában

Több, mint 33 millió forintból készült el egy másfél kilométeres poros út Zalában