szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem távolítja el Hódmezővásárhely honlapjáról az önkormányzat azt a listát, amely azon állampolgárok adatait tartalmazza, akik visszaéltek az általa nyújtott támogatásokkal - tájékoztatta az ügyben vizsgálatot indító adatvédelmi biztost Lázár János polgármester, aki levelét pénteken az MTI-hez is eljuttatta.

Lázár János (Fidesz) szerdán közölte az MTI-vel: Hódmezővásárhely nyilvánosságra hozza a szociális támogatásokkal, segélyekkel visszaélők névsorát. A lépést a polgármester azzal indokolta, hogy a nyilvánosság erejével szeretnének fellépni azokkal szemben, akik visszaélnek a város és az ország adófizetői közösségének támogatásával. A város honlapjára felkerült listán mindazok neve szerepel - pontos születési dátummal és a kizárás okának feltüntetésével -, akik a várostól segélyt igényeltek, de azt nem vették át, vagy a megítélt támogatást, a felajánlott munkát később visszautasították. Egy újabb kattintással az érintettek pontos lakcíme is megjelenik. Az adatvédelmi biztos az önkormányzatnak küldött megkeresésében jelezte, hogy hivatalból vizsgálatot indít az ügyben, s felszólította az önkormányzatot: távolítsa el a közzétett adatokat a honlapról. A polgármester ezt követően az MTI-hez pénteken eljuttatott, csütörtöki dátumozású levelében arról tájékoztatta Jóri Andrást, hogy az önkormányzat nem távolítja el Hódmezővásárhely honlapjáról a listát.

Lázár János levelében azt írta: a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény, amelynek alapján az ombudsman hivatalból vizsgálatot indított, kimondja azt is, hogy a törvény közérdekből - az adatok körének kifejezett megjelölésével - elrendelheti a személyes adat nyilvánosságra hozatalát. Mint hozzátette, a törvény azt is kimondja, hogy az érintett kérelmére indult eljárásban a szükséges adatainak kezeléséhez való hozzájárulását vélelmezni kell, s erre az érintett figyelmét fel kell hívni, s Hódmezővásárhelyen eszerint járnak el. Lázár János válaszában megjegyezte: "ha a BAR-listák működhetnek, a szociális törvény hiányosságait és átfedéseit kihasználókról is szükséges nyilvántartást készíteni, hogy megvédhessük a ténylegesen támogatásra szoruló embertársainkat".

A Lehet Más a Politika (LMP) csütörtökön felszólította Lázár Jánost, hogy "vonja vissza a szégyenlistát, és hagyjon fel a szegényellenes hangulatkeltéssel". A párt azt közölte az MTI-vel: álláspontja szerint ez az eljárás nemcsak súlyos morális és politikai aggályokat vet fel, hanem adatvédelmi és személyiségi jogokat is sért.  "A lista félrevezető, manipulatív, egymás ellen fordítja a polgárokat és bizalmatlanságot szül az állami szociális szolgáltatásokkal szemben" - írta az LMP.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a listát "szégyenfalnak" nevezte. A civil szervezet a honlapján azt írta: ez az eljárás kirívóan alkotmányellenes és súlyosan jogsértő. A listán szereplő igénylés alapján ugyanis bárki megtudhatja azt, hogy valaki például munkanélküli, súlyos megélhetési gondokkal küzd vagy beteg. A TASZ indokoltnak tartja, hogy az ügyben a nyomozó hatóságok is eljárást indítsanak. A személyes adattal való visszaélés hivatalból üldözendő, a nyomozóhatóságoknak tehát kötelességük megindítani a büntetőeljárást - közölte a szervezet.

Az adatok nyilvánosságra hozatala Szabó Endre Győző, az adatvédelmi ombudsman munkatársa szerint is jogszerűtlen. A Magyar Rádió honlapja szerint a szakember csütörtökön úgy nyilatkozott: "a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak kell lépéseket tenni elsősorban". A szociális jellegű juttatások odaítélése hatósági jellegű munka, nem igényli az adatok közzétételét, a "visszaélők kiszűrése az adatok közzététele nélkül is megvalósítható".

Lázár János csütörtökön a reagálások kapcsán úgy fogalmazott: az adatvédelmi ombudsman "fordítva ül a lovon", azok pártján áll, akik folyamatosan megszegik a társadalmi normákat, a jogszabályokat. Szerinte az LMP azokért kampányol, akik munka helyett inkább segélyből tartatnák el magukat, s a TASZ is azokat védi, akik az igazán rászorulóktól elveszik a támogatás lehetőségét.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban

52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban

Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump

Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump