szerző:
MTI / hvg.hu

Nem ért egyet "gárdaügyben" Orbán Viktor a jobbik képviselőivel - ez derült ki abból a beszélgetésből amit a kormányfő a radikális párt képviselőivel folytatott.

Orbán Viktor szerint nem lehet eltűrni, hogy félkatonai szervezetek a törvényen kívül akarjanak igazságot szolgáltatni. A miniszterelnök ezt azután mondta, hogy csütörtökön részt vett a Jobbik parlamenti frakciójának ülésén. Mint azt hangsúlyozta, véleménykülönbség van közte és a Jobbik között a Magyar Gárda helyzetét illetően.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, ahogyan a nemzeti együttműködés rendszerében "nem hagyjuk büntetlenül a tyúklopást sem, azt sem tűrhetjük el, hogy félkatonai szervezetek a törvényen kívül akarjanak igazságot szolgáltatni, vagy hogy országgyűlési képviselők semmibe vegyék a magyar bíróságot és annak határozatait". "A magam részéről nem járulok hozzá ahhoz, hogy kimasírozzunk a civilizációból" - idézte a Jobbik-frakció ülésén elmondott szavait a kormányfő.
Mint mondta, a jobbikos képviselők "másképpen látják az elmúlt néhány hónap politikai történéseit, és másképpen látják a saját maguk, valamint a Magyar Gárda helyzetét is. A véleménykülönbség a beszélgetés végén is fennmaradt - tette hozzá Orbán.

A kormányfő szerint beszélgetés nagy részét a gárdaügy vitte el. "Nem egyszerűen a gárda mint félkatonai szervezet kérdéséről van szó - ez önmagában is egy súlyos gond -, hanem arról gondolkodásmódról, ami mögötte meghúzódik" - hívta fel a figyelmet. Aláhúzta, hogy ami a rend helyett a rendetlenség irányába mutat, azt nem tudja elfogadni, majd hozzátette, hogy a Magyar Gárda maga is nem a rend, hanem a rend nélküliség oldalára sodorja Magyarországot. Kijelentette: sosem fogja elfogadni, hogy olyan szervezetek létezzenek az országban, amelyek az állam rendfenntartó monopóliumát kikezdik, megbontják. "Addig nem is fogok nyugodni", amíg nem születik olyan törvény, amely egyértelműen kizárja annak a "bújócskának" a lehetőségét, mint amit ma tapasztalni lehet - hangsúlyozta, hozzáfűzve, amíg ilyen jogszabály nem születik, amíg ilyen bírósági gyakorlat nem alakul ki, addig helyzetről helyzetre próbálják a rendet, a kiszámíthatóságot, a biztonságot fenntartani.

Mint mondta, nagyon sok kérdést érintettek a találkozón, amely - mint fogalmazott - nem egy udvariassági látogatás volt, ahogyan az LMP-nél sem. "Szerettem volna világossá tenni mind a két helyen (...), hogy mi, akik politikai küldetést és felelősséget vállaltunk, azoknak érdemes magukban tudatosítani, hogy a politikában új szabályok léptek életbe április 25-én" - közölte, hozzátéve, hogy erről az elvi alapról szövegezik a törvényeket is. Ez az elvi alap pedig az - ismételte meg -, hogy Magyarországon idén áprilisban kétharmados forradalom történt.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy tiszteletben tartja azt a 800 ezer választót is, aki a Jobbikra szavazott, és a tiszteletet meg fogja adni "még a Jobbik parlamenti képviselőinek is", hiszen tiszteletreméltó magyar állampolgárokat képviselnek a parlamentben.

A tisztelet azonban nem azonos azzal, hogy egyetértenek bizonyos kérdésekben - emelte ki, majd közölte, világossá tette a Jobbik képviselőcsoportjának ülésén, hogy egy alapvető kérdésben nem értenek egyet. Ezzel kapcsolatban kifejtette: a jelenlegi kormánytöbbség azt az utat követi, amelyet 2,7 millió ember választott, amikor a rend felbomlására válaszképpen nem a törvényen kívüli megoldási formákat választotta, hanem azt mondta, "a kormány menjen, a demokrácia pedig maradjon". A nemzeti együttműködés rendszere a demokrácia és a törvényes rend rendszere lesz Magyarországon - szögezte le Orbán Viktor, aki azt ígérte, meg fogja védeni minden szélsőségtől, "jöjjön az bármilyen irányból".

A miniszterelnök ugyanakkor beszámolt arról is, hogy több olyan kérdés létezik, amely az ország szempontjából fontos, és amelynek megítélésében - a megoldás irányait tekintve - felfedezhetők hasonlóságok. Példaként a demográfiai kérdés megfelelő súlyú kezelését említette, amellyel kapcsolatban - mint mondta - a Jobbik kinyilvánította, hogy a maga részéről támogatja a kormányt azokban a lépéseiben, amelyek a gyermekvállalási kedvnek, a fiatalok családalapításának ösztönzésére, támogatására vonatkoznak. Mindkét párt számára fontos a kis- és középvállalkozások támogatása is - tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta, úgy érzi, sikerült meggyőznie a Jobbik-frakciót arról, hogy ahhoz, hogy Magyarország a gazdasági autonómiáját visszanyerhesse, mozgástere növekedjék, szükséges beilleszkedni a nemzetközi gazdasági rendbe. Közölte, a találkozón előkerült a képviselők átvilágításának kérdése is, amellyel kapcsolatban leszögezte, a képviselőknek joguk van, hogy megismerhessék legalább egy összefoglaló formájában a velük szemben támasztott hatósági kifogásokat. "Nem szeretném, ha bármilyen képviselő, hiába foglal helyet egy felfogásom szerint szélsőséges politikai szervezet frakciójában, (...) képviselői jogaiban sérelmet szenvedne" - mondta. Novák Előd parlamenti bekiabálásának ügye nem került szóba a találkozón.

Arra a kérdésre, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnöke miért fogad el meghívást egy szélsőséges párt frakciójától, Orbán Viktor azt válaszolta: a nemzeti együttműködés rendszerének felépítését célzó gyakorlatba nem illik bele az, hogy ha egy törvényesen parlamentbe került párt meghívja, akkor ő nem áll velük szóba. "Aki meghív, oda elmegyek" - közölte.

A Jobbik parlamenti képviselői csütörtökön kulturált hangvételű beszélgetést folytattak Orbán Viktor miniszterelnökkel, amelyen azonban a "gárdaügyben nem sikerült zöld ágra vergődnie" a feleknek - ezt már a Jobbik elnöke, Vona Gábor nyilatkozta a megbeszélés után. Vona hangsúlyozta: a kormányfő meghívásával azt szerették volna elérni, hogy a politika képes legyen megoldást, kompromisszumot találni ebben a "több ezer ember életét meghatározó" kérdésben.

A Jobbik célja, hogy "dekriminalizálják" a gárda ügyét, így a gárdisták végre nyugodtan élhessenek politikai szabadságjogaikkal, azonban ennek garantálására Orbán Viktor semmilyen fogadókészséget sem mutatott - fejtette ki a politikus.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pelle János Vélemény

Budaházy a Jobbik időzített bombája

Budaházy György komoly dilemmát jelent a Jobbiknak, támogatása körül máris törésvonalak jelentkeznek. A párt mérsékeltjei legszívesebben elfeledkeznének róla, a Gaudi-Nagy Tamás és Morvai Krisztina vezette tábor viszont politikai fogolynak titulálja és küzd kiszabadításáért. Budaházynak akár már az ősz folyamán szembe kell néznie a felelősségre vonással.

Elindult Afrikába Zoltán, az egyetlen jeladós magyar fekete gólya

Elindult Afrikába Zoltán, az egyetlen jeladós magyar fekete gólya

A kormány szerint megfelelő a gáz ára, nem tervezik csökkenteni

A kormány szerint megfelelő a gáz ára, nem tervezik csökkenteni

Nagy a titkolózás, de ez a táblázat már a Huawei Mate 30 Pro erejét mutathatja

Nagy a titkolózás, de ez a táblázat már a Huawei Mate 30 Pro erejét mutathatja

Különösen odafigyelnek a rendőrök a héten a vezetés közben mobilozókra

Különösen odafigyelnek a rendőrök a héten a vezetés közben mobilozókra

Ne gondoljuk, hogy a szaúdi olajfinomító elleni támadást ennyivel megússzuk

Ne gondoljuk, hogy a szaúdi olajfinomító elleni támadást ennyivel megússzuk

Fekete miniruhás férfi söpört le mindenkit a kreatív Emmy-díjak átadóján

Fekete miniruhás férfi söpört le mindenkit a kreatív Emmy-díjak átadóján