szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sem a Tubesen, sem a Zengőn nem épül katonai radar; a NATO-kötelezettségben vállalt radarállomást azonban felállítják, de egyelőre nem tudni hol - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken - egy más témában tartott - sajtótájékoztatón a fővárosban.

A radarállomás felállítása elengedhetetlenül fontos az ország biztonságának és szuverenitásának szempontjából. "Egész egyszerűen látnunk kell, hogy mi történik a légterünkben" - mondta. Mint megemlítette: a lehetséges helyszínek mérlegelése, kiválasztása jelenleg még folyamatban van. Magyarországon a Zengő az egyetlen olyan helyszín, amely teljesen kielégíti a katonai biztonsági követelményeket. Tehát csak a Zengőről lát ez a radar korlátlanul mindent; bárhol máshol úgynevezett réskitöltő radarszázadokat kell rendszerben tartani, legalább kettőt, aminek költsége akár a tízmilliárd forintot is elérheti évente.

A NATO 2006 májusában katonai-szakmai szempontból fogadta el a háromdimenziós lokátor tubesi helyszínét. A Honvédelmi Minisztérium által kiadott építési engedélyt Pécs városa megfellebbezte. Tiltó-módosító rendeleteket hoztak az építkezés megakadályozására, amelyeket az Alkotmánybíróság utólag alkotmányellenesnek ítélt.

Az elmúlt év végén a pécsi önkormányzat lezáratta a Tubesre vezető utat, Páva Zsolt fideszes polgármester pedig bejelentette: megakadályozzák a hegyre tervezett katonai radarállomás építését. Idén március 17-én a Legfelsőbb Bíróság új eljárásra kötelezte a Tubesre tervezett NATO-radar ügyében a Honvédelmi Minisztérium építési hatósági osztályát. A HM ettől állt most el, immár hivatalosan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan, mikor indulhat vissza a Földre a NASA 321 millió kilométerre lévő űrszondája

Megvan, mikor indulhat vissza a Földre a NASA 321 millió kilométerre lévő űrszondája

Hitelből finanszírozzák a veszteséget Gerendai Károly éttermei

Hitelből finanszírozzák a veszteséget Gerendai Károly éttermei

Závecz: Gyengült a Fidesz vidéken, sok körzet pár száz szavazaton múlhat

Závecz: Gyengült a Fidesz vidéken, sok körzet pár száz szavazaton múlhat