szerző:
hvg.hu

Finom illatokkal ízekkel, szép dallamokkal készülünk augusztus 20-ára - jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő.

Nem az állam ünnepel - hangsúlyozta a rendhagyó kormányszóvivői tájékoztatón Nagy Anna. A kormányszóvivő felidézte borsodi élményeit, s  ennek kapcsán hangsúlyozta, augusztus 20-án kiderül, hogy egy ilyen nehéz helyzetben hogyan tud együtt ünnepelni az ország, miközben több ezren próbálják újra építeni az életüket. Nagy Anna azt mondta: az idei augusztus 20-a forgatókönyvét az összefogás írta, több mozzanatát is lelki és anyagi értelemben az árvízkárosultak támogatása hatja majd át.

Felidézte az augusztus 20-a elmaradását szorgalmazó Facebook-kezdeményezést is. "Ez tulajdonképpen nyitott kapukat döngetett, mert a kormány ennek indulásakor már sokkal takarékosabb ünnepet tervezett" - mondta, hozzátéve: nagyot kockáztatott a kormány - többek között a népszerűségvesztést illetően -, amikor arról döntött, hogy rövidebb lesz a tűzijáték.

A tűzijáték az önmérséklet szimbóluma is lesz - fogalmazott Nagy Anna, aki bemutatta a tűzijáték levezénylését felajánló Kopula'96 Kft. tulajdonosát, Farkas Mihályt is. A cégvezető elmondta: a helyszínek miatt (hidak helyett uszályokról indítják majd a tűzijátékot) lesz olcsóbb a rendezvény. A látvány nem marad el a korábbitól - tette hozzá.

A zenéről is szó esett. A tűzijáték alatt az Örömzene, örömtánc - világzenei tehetségkutató nyertes dalának, az Áldás címet viselő zenének átdolgozott változata szól majd. Egy másik dalt is bemutattak, amely az Összefogás dala címet viseli, s egy Grammy-díjas magyar származású zeneszerző felajánlása. Lévai Szilveszter is jelen volt a kormányszóvivői tájékoztatón, s elmondta, hogy 1991-ben Los Angelesben írta a számot, de fiókba tette, mert nagyon különlegesnek érezte. A dalhoz már videoklipet is forgattak, az előadók között van Bebe, Bereczki Zoltán, Csipa, Csézi, Rúzsa Magdi, Szinetár Dóra, Tóth Gabi, Zséda és Varga Miklós is. A Szomor György által írt szövegről azt mondta Nagy Anna: néhány sornál végigfutott a hátán a hideg. "A videoklipet számos televízió sokszor fogja játszani"- hangsúlyozta a kormányszóvivő.

©

Az is kiderült, hogy az ország tortája 2010-ben a szilvagombóc torta, melyből egy 1000 szeletes darab készül augusztus 20-ára, amellyel többek között a fővárosba érkező 500 árvízkárosult gyereket vendégelik meg. Idén először Szent István napi étkek sétánya is lesz, de erről részleteket nem árultak el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!