szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ajka polgármestere szerint "szerencsétlen" nyilatkozat volt az a timföldgyár vezetője részéről, hogy a kiömlő iszap emberre nem veszélyes, és nem okoz maradandó károsodást.

Akkor miért van száznál jóval több ember kórházban, sokan közülük maradandó bőr- és szemkárosodás miatt? - tette fel a kérdést Schwartz Béla (MSZP), utalva Bakonyi Zoltánnak, a MAL Zrt. vezérigazgatójának egy korábbi nyilatkozatára. A polgármester hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a MAL Zrt. elnöke, Tolnay Lajos már sokkal "együttműködőbben és emberibben" nyilatkozott, valamint sajnálkozását fejezte ki.

A mindössze 30 millió forintos kártérítési felajánlást a cég részéről azonban nem lehet komolynak tekinteni - vélekedett a polgármester. Schwartz Béla úgy tudja, hogy a kolontáriak és a devecseriek közül jó néhányan nem akarnak visszaköltözni eddigi lakóhelyükre.

Ajka polgármestere elmondta, a város húsz közmunkást és tíz konténeres autót biztosított Devecsernek és Kolontárnak - mondta, hozzátéve: ajkai cégek is segítenek tehergépkocsikkal és rakodógépekkel a szállításban. Gyűjtik a lakossági felajánlásokat is; ruhát, takarót, élelmiszert visznek az emberek. A polgármester kitért arra is, hogy az ajkai kórházban több mint hetven beteget kezelnek az iszapömlés miatt.

Schwartz Béla hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a MAL Zrt. a város legnagyobb munkáltatója, hiszen több mint ezer ember dolgozik a timföldgyárban. Megjegyezte: azzal, hogy felfüggesztették a gyár működését, veszélybe került az emberek munkahelye. Bízik abban, hogy a felfüggesztés csak átmeneti jellegű - tette hozzá, megjegyezve: a cégnek eleget kell tennie minden kötelezettségének, és biztosítani kell, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Iszapkatasztrófa: ha kéri a kormány, az EU segít

Az Európai Bizottság szerdai sajtótájékoztatóján a környezetvédelmi biztos szóvivője kijelentette, hogy a magyar kormány mostanáig nem kért segítséget a katasztrófa rendezéséhez. Egyúttal részvétét és együttérzését fejezte ki a Bizottság nevében, és biztosította Magyarországot a lehetőségről, hogy bármikor anyagi, illetve dologi segítséget igényeljen.

HavariaPress Itthon

Iszaplavina: már az NNI nyomoz az ügyben

Már a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja a nyomozást a hétfői vörösiszap-lavina ügyében - jelenti a HavariaPress. Az ajkai timföldgyár zagytározójából kiömlött, hatalmas mennyiségű lúgos iszap miatt eddig négy ember halt meg, és milliárdos nagyságrendű kár keletkezett hét településen, illetve az érintett vízfolyások térségében.

MTI Itthon

Iszapömlés: három biztosítótársaság méri fel a károkat

Három biztosítótársaságot jelöltek ki arra, hogy mérjék fel a károkat a vörösiszappal elöntött ajkai térségben, a munkafolyamat az érintett önkormányzatok reményei szerint csütörtök reggel megkezdődik - tájékoztatta a Veszprém megyei Kolontár polgármestere szerdán a helyszínen az MTI-t.

hvg.hu Itthon

Sajnálja a Greenpeace a nem ellenőrzött információt

Helyreigazítást közölt a Greenpeace. A környezetvédő szervezet keddi közleményében egy, a Napi Ász oldalán megjelent Google Earth fotóra hivatkozva arról írt, hogy a timföldgyár tározójának falán már a gátszakadás előtt látni lehetett egy repedést.

MTI Világ

Ukrán pánikkeltés a magyar iszapkatasztrófa miatt

Az ukrajnai médiában szerdán olyan hírek keltek szárnyra, hogy Ukrajnát is veszélyeztetheti a Veszprém megyében történt vörösiszap-ömlés és esetleg városokat kell kiüríteni Kárpátalján.

MTI Itthon

Módosulhat a katasztrófavédelmi törvény

A parlament fenntartható fejlődés bizottságának szerdai ülésén megszólalt két illetékes államtitkár és a katasztrófavédelem egyik vezetője is felvetette a katasztrófavédelmi szabályok módosításának szükségességét az ajkai vörösiszap-tározó gátszakadása kapcsán.

Gyerekpornót és 30 millió forint értékű kokaint találtak egy szudáni nőnél Budapesten

Gyerekpornót és 30 millió forint értékű kokaint találtak egy szudáni nőnél Budapesten

Félrefordítás volt, hogy magyar légitársaság indítana közvetlen járatot Mongóliába

Félrefordítás volt, hogy magyar légitársaság indítana közvetlen járatot Mongóliába

Minél fiatalabb valaki, annál inkább zavarja a klímaváltozás

Minél fiatalabb valaki, annál inkább zavarja a klímaváltozás