szerző:
MTI

Szerdán egy kivétellel leváltják a fővárosi közszolgáltató cégek vezetőit - közölte Tarlós István főpolgármester vasárnap a Hír Tv Kontraszt című műsorában. Tarlós azt a lehetőséget is felvázolta, hogy ágazatokra bontják a BKV-t.

"Az az elképesztő helyzet van a közszolgáltató cégeknél már hosszú ideje, hogy a nem vegyes tulajdonú, tehát a nem külföldi-magyar tulajdonú néhány céget leszámítva valamennyi százszázalékos önkormányzati tulajdonú, jelentősebb cégnél rendőrségi vagy ügyészségi vizsgálat folyik. Ez egy elképesztő helyzet, ezért határoztuk el, hogy ezeknek a cégeknek a vezetőit szerdán le fogjuk váltani" - mondta Tarlós István, hozzátéve, felkészült arra, hogy "balliberális irányból irtózatos támadásokat" fog ezért kapni.

A főpolgármester közölte azt is, hogy amit lehet, "vissza akarnak csinálni" az eddigi privatizációkból. Például a vegyes tulajdonú cégeknél - mindenekelőtt a vízműveknél, de a csatornázási és a gázműveknél is - felül fogják vizsgálni a privatizációs szerződéseket. "Nem fogunk tréfálni. (...) Ha ezeket a szerződéseket nem fogják nagyon rövid időn belül ezek a külföldi tulajdonosok úgy módosítani, hogy a város számára lényegesen kedvezőbbek legyenek, akkor egy jogászcsapat addig fogja keresni a szerződésszegéseket, amíg meg nem találja" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy miről tárgyaltak pénteken a munkatársai a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), Tarlós István úgy válaszolt: a bemutatkozáson túl egy "tapogatózó" megbeszélés folyt az IMF-fel. Kíváncsiak voltak, hogyan áll a metróépítés ügye, a BKV problémája és Budapest következő évi költségvetésére is - sorolta. A főpolgármester azt mondta, hogy nem jön Budapestre csődbiztos, ugyanis a város szorosan vett működése "nem könnyen, de azért biztosítható".

Mint fogalmazott, körvonalazódik előtte egy olyan elképzelés, amely arról szól, hogy "talán a BKV-t szét kell majd szedni", le kell választani a buszágazatot a kötöttpályás ágazatról. Az, hogy a kötöttpályás ágazat egy maradjon-e, vagy esetleg az is több részből álljon, még nem dőlt el. A részleteket kedden Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel "egy hosszú megbeszélésen" fogják kidolgozni - közölte.

A főpolgármester szólt arról is, hogy csaknem 1400 ember dolgozik a Városházán, ami szerinte "megérvelhetetlen" létszám. "Egy 300 fő körüli létszámcsökkenésre bizony fel kell készülni" - mondta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Atkári: „ideje megijedni a BKV-val kapcsolatban”

„Igen válságos képet mutatnak” a főváros pénzügyeire vonatkozó átadási-átvételi adatok, de legalább fél vagy egy év szükséges ahhoz, hogy „kialakuljon egy tiszta kép” Budapest finanszírozási kockázatairól – mondta az m1 Ma reggel című műsorában Atkári János, Demszky Gábor egykori pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettese, aki most Tarlós István főtanácsadójaként tér vissza a városházára.

MTI Itthon

Az IMF-fel tárgyal Tarlós István

A napirendi pontok között szerepel a fővárosi önkormányzat tetemes adósságának rendezése, az idei költségvetési helyzet fenntartása, a város 2011-es finanszírozhatósága és a BKV helyzete - írja a Magyar Nemzet.

MTI Itthon

Kétezer milliárdba kerülne a BKV rendbetétele

A BKV eszközparkjának teljes körű megújítása kétezer milliárd forintba kerülne - derül ki egy, pénteken az MTI birtokába került dokumentumból. Ez az összeg a 2009-es bruttó hazai össztermék (GDP) 7,7 százaléka.

MTI Itthon

Orbán: vége annak, hogy Budapest a botrányok városa

Orbán Viktor szerint új korszaknak kell kezdődnie a főváros történetében: vége annak, hogy Budapest a botrányok városa, együttműködésre, közérdekre alapuló új rendszer kiépítésére van szükség.

MTI Itthon

Megalakult a megfelezett Fővárosi Közgyűlés

Letette esküjét Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés 32 tagja a testület pénteki alakuló ülésén; az eseményen megjelent Orbán Viktor miniszterelnök. Tarlós szerint az Állami Számvevőszéktől kérik majd, állapítsa meg azt, hogy finanszírozható-e a főváros működése 2011-ben.

MTI Itthon

Tarlós szerint még megegyezhetnek az Alstommal

Tarlós István főpolgármester nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a szerződésbontás ellenére mégis megegyeznek az Alstommal a metrókocsik leszállításáról; a főpolgármester Vitézy Dávidot szeretné kinevezni a Budapesti Közlekedési Központ vezetőjének.

MTI Itthon

Orbán és Tarlós találkoznak

A Magyar Nemzet szerint holnap egyeztet Orbán Viktor és Tarlós István - a Budapest jövőjét érintő csomag lesz a fő téma.

127 millió forintért aszfaltozhat Mészáros üzlettársának cége Kecskeméten

127 millió forintért aszfaltozhat Mészáros üzlettársának cége Kecskeméten

Az EP-választásokig még megúszhatja a számonkérést Farkas Flórián

Az EP-választásokig még megúszhatja a számonkérést Farkas Flórián

Idén is ellátogat Magyarországra Vlagyimir Putyin

Idén is ellátogat Magyarországra Vlagyimir Putyin

Macaulay Culkin: A barátságunk Michael Jacksonnal teljesen normális volt

Macaulay Culkin: A barátságunk Michael Jacksonnal teljesen normális volt

Sebestyén Balázsnak már két éve telke van a Holdon

Sebestyén Balázsnak már két éve telke van a Holdon

Egyre több város vezette be a plakátadót

Egyre több város vezette be a plakátadót