szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fölösleges állások, álláshalmozások, vitatható szerződések, pazarlás volt az önkormányzatnál és annak cégeinél - a miskolci polgármester szerint ez az átadás-átvétel mérlege.

Miskolc új polgármestere szerint az elmúlt nyolc évben pazarlás, fejetlenség, káosz jellemezte a helyi önkormányzatot és annak cégeit, ezt mutatják az átadás-átvétel óta eltelt 17 nap tapasztalatai. Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az október 7-én lezajlott átadás-átvétel csak formális találkozó volt, igazából csak azt vette át, amit a korábbi polgármester (Káli Sándor, MSZP) átadott. Kitért arra, hogy az új polgármesteri kabinet megkezdte a munkát Miskolcon, a különböző feladatkörökhöz felelősöket rendeltek; a hivatali struktúra kialakítása, átalakítása is folyamatban van. Hozzáfűzte, hogy szakértők kezdték meg munkájukat az önkormányzati cégeknél is. Ez tulajdonképpen már az átvilágítás első része, a teljes körű átvizsgálások rövid időn belül megtörténnek mind a hivatalban, mind az önkormányzat cégeinél és intézményeinél.

Mint mondta, még nem ismerik a valós helyzetet, amit látnak, csak a "jéghegy csúcsa", de ez is felháborító. Fölösleges állások, álláshalmozások, vitatható szerződések, pazarlás volt az önkormányzatnál és annak cégeinél. A valós helyzetet és az igazságot könyvvizsgálók és jogászok próbálják "kibogozni" a könyvekből és a szerződésekből - közölte. Hozzáfűzte: csütörtökre rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, és ott javaslatot tesz a Miskolc Holding Zrt. igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjainak, valamint igazgatójának azonnali visszahívására, illetve a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ (Misek Kft.) és a Miskolci Városfejlesztési Kft. vezetőinek felmentésére.

Emellett kezdeményezi azt is, hogy a felügyelő bizottságban minden ellenzéki frakciónak tagjelölt-állítási joga legyen a fokozott tulajdonosi kontroll, az önkormányzati vagyon védelme és a közpénzek átlátható felhasználása érdekében a Miskolc Holding Zrt-ben - hangsúlyozta Kriza Ákos. Szinay Attila, a miskolci önkormányzat jogi képviselője kiemelt néhány területet és társaságot. Mint mondta, "ez csak a felszín", és a legkirívóbb esetekből sorol néhányat. Példaként említette az X-Centrum Kft-t, amely a Miskolc Kártyáért felel. Azaz a kártya nem a miskolciaké, nem Miskolc városáé, a Miskolc Kártya magánkézben lévő üzleti vállalkozás - ismertette.

Kitért arra, hogy az egykori holding-tagvállalatot, az X-Centrum Kft-t névértéken megvásárolta az MSZP miskolci választmányának elnöke (Bernáth Attila) úgy, hogy a város akkor már e cégen keresztül kiépítette a Miskolc Kártya rendszerét. Jelenleg a kártyaszolgáltatás és annak minden bevétele egy magáncég vagyonát gyarapítja. A céghez és vezetőjéhez, illetve a holdinghoz és annak tagvállalataihoz kapcsolható több vitatható szerződést is lehet találni - fűzte hozzá. A jogi képviselő kitért az önkormányzati cégeknél tapasztalható álláshalmozásokra is, ezek is többmilliós megbízásokat jelentenek.

Szólt arról is, hogy véleménye szerint az önkormányzati épület felújítása körül sincs minden rendben. Az új, most épülő épületszárnyban ugyanis a tervezés hibájából kifelejtették a gyengeáramú hálózatot. Nincs telefon, fax, internet, vészvilágítás, riasztó, kamerarendszer, tv, rádió. Ezek pótlására 200 millió forintot kellene biztosítania a városnak. Emellett arra is keresik a választ, miért kellett a holdinggal és tagvállalataival megvetetni egy 33 ezer forintos, Miskolcról szóló könyvet több tízmillió forint értékben. A témakörből kiemelte még a Misek Kft. működésének felülvizsgálatát; tapasztalatai szerint a társaság gazdálkodása több kívánnivalót hagy maga után. A szerződések átvizsgálásakor indokolatlanul nagy kifizetéseket találtak - a menedzsment díjazása havi többmilliós tétel -, pedig az intézmény súlyos gazdasági gondokkal küzd - tette hozzá Szinay Attila. Bernáth Attila, az X-Centrum Kft-t érintő állításokra reagálva közölte, hogy valótlan állítások, csúsztatások tömege jellemzi az új városvezetés kijelentéseit.

Megfogalmazása szerint nem felel meg a valóságnak az, hogy a Miskolc Kártya működő rendszer volt, amikor a működtető céget megvásárolták. "A rendszer kialakításában sok kockázatvállalás és sok munka van, döbbenetes, hogy az új politikai vezetés tönkre akarja tenni ezt az értéket" - tette hozzá. Emellett az ügyvezető más, egyéb szerződésekkel kapcsolatos állításokat is cáfolt. Közölte: "minden emlegetett szerződés mögött komoly szakmai teljesítmény van, ha végre az urak azzal foglalkoznának, hogyan lehet jobban menedzselni a várost, ezek segítségével százmilliós léptékű megtakarításokat érhetnének el" - közölte Bernáth Attila. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Orbán kiélezett küzdelemre számít Miskolcon

Kiélezett választási küzdelmet jósolt a Fidesz-KDNP és az MSZP helyi polgármesterjelöltje között Miskolcon Orbán Viktor, aki szerint "ez a város sokkal többre képes annál, amit eddig mutatott".

MTI Itthon

Fiatal rablókat kaptak el Miskolcon

Négy fiatal kirabolt egy 19 éves férfit Miskolcon. A rendőrség a gyanúsítottakat elfogta, és csoportosan elkövetett rablás megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított ellenük, egyben kezdeményezte előzetes letartóztatásukat - közölte a rendőrség.

Fürjes Judit Vélemény

Káli Sándor Miskolcon nem tart a megmérettetéstől

Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere a közvélemény-kutatások szerint megőrizheti székét. Mint a hvg.hu-nak többek között elmondta, furcsa, hogy az elmúlt húsz évben először idén nem vitázhatnak nyilvánosan a polgármester-jelöltek. Tervei között ambíciózus beruházások szerepelnek, amelyeket a „kultúra várost épít” program keretében valósítanának meg, mondta el többek között a hvg.hu-nak adott interjúban

MTI Itthon

Mentőből loptak Miskolcon

Mentőautóból loptak el egy műholdas helymeghatározó készüléket (GPS) Miskolcon - közölte a rendőrség.

MTI Itthon

Újra fideszes vezetése van Miskolcnak

Nyolc év után újra polgári vezetése van Miskolcnak, és ez csak a miskolciak összefogásával jöhetett létre - mondta Kriza Ákos, Miskolc új polgármestere vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

Repedezik a Szuperliga, a Chelsea már szinte biztosan visszamondja a részvételt

Repedezik a Szuperliga, a Chelsea már szinte biztosan visszamondja a részvételt

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Foci-Eb: hétvégéig nyilatkozhat három város, hány nézőt enged be a meccseire

Foci-Eb: hétvégéig nyilatkozhat három város, hány nézőt enged be a meccseire