szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyurcsány Ferenc a demokraták nevében azzal vádolta miniszterelnököt a Magyar Demokratikus Charta tüntetésén, hogy elveszi az emberek pénzét, despotaként viselkedik a köz szolgáival, és a lelepleződéstől való félelmében meggyengíti az alkotmányosságot. Ha ezekek a vádak bebizonyosodnak, akkor "politikai értelemben Orbán Viktor többé nem legitim, alkotmányos vezetője a hazának" - szögezte le Gyurcsány.

A volt pártelnök-miniszterelnök a Vértanúk terén több ezer ember részvételével tartott kedd délutáni demonstráción úgy fogalmazott: Magyarországnak tolvaj kormánya van, a kormányfő pedig hazudott, csalt és lopott.

©

Gyurcsány Ferenc azt mondta a miniszterelnökről, hogy a 89-es demokrata most tekintélyuralmi rendszert próbál építeni Nagy Imre, 1989 és 1956 szégyenére. Hozzátette: "ha Nagy Imre élne, akkor megvetné Orbán Viktort, mert (...) gyűlölné látni, hogyan lett 1989 reménységéből 2010 csaló politikusa". Szavai szerint a demokraták is megvetik azt a politikust, aki az alkotmányosság rovására kívánja megvalósítani a programját.

Ocsmánynak nevezte a tervezett alkotmánymódosítást, és reményét fejezte ki, az Alkotmánybíróság tesz azért, hogy az alaptörvény szelleme megmaradhasson azután is, ha a betűje már szembekerül ezzel.

©

Mint mondta, kész belátni, hogy a kormányfő csapdában van, de ezt saját magának állította. Az emberek elé kell állnia és el kell döntenie, választási ígéreteit vagy az alkotmányt sérti meg - vélekedett, majd hozzátette: a demokratáknak nincs okuk tisztelni, sőt megvetik azt a politikust, aki az alkotmányosság rovására kívánja megvalósítani a programját. Értékelése szerint Orbán Viktor megcsalja mindazt, amire felesküdött, az elmúlt húsz év és azt megelőző évszázadok összes tisztességes eszményét.

Megjegyezte: minden bizonnyal hibáztak és egy sor dologban tévedtek, de soha nem gondolták, hogy a törvények felett állnak és az alkotmánynak kell hozzájuk idomulni. "Demokratikus mivoltunkban különbek voltunk és vagyunk" -  hangoztatta. Felidézte: négy évvel ezelőtt is sokan voltak a parlamentnél, egy részük azért, hogy elmondják, csalódtak benne, mások pedig azért, hogy romboljanak. Szerinte azoknak, akik a csalódottságukat akarták felé kifejezni, volt ehhez joguk, a kormánynak pedig kötelessége volt őket meghallgatni. Hozzátette: a tiltakozók másik része viszont azt akarta, hogy nép törvényesen megválasztott vezetését puccsal távolítsák el azok, akik bujtogatták őket. Úgy látja, az akkori ellenzéket a személyes uralom és a bosszúvágy vezérelte ez ügyben.

©

Kitért arra: tetszetős lehet a kormány azon állítása, mely szerint "a jog semmi, az igazság minden", de szerinte az igazság képlékeny fogalom, sokan érezhetik azt, hogy nekik van igazuk. Ahol csak igazság van és nincs jog, ott mindig csak az erősek igazsága kerül hatalomra. A jog dolga, hogy sokak igazságából, közös igazságot faragjon - vélekedett. Arról is beszélt: "mély sajnálatukra, közös szégyenükre és alázatos megbotránkozásukra" kiderült, hogy a Sándor-palotában nem a köztársasági elnök, hanem a Fidesz bábja ül, aki nem az ország polgáraihoz, az alkotmányhoz hanem a kenyéradó gazdáihoz hű. Kijelentette: Schmitt Pál ezzel elveszítette a demokraták megbecsülését.

Sólyom Lászlónak - akit a vitáik ellenére szavai szerint respektált -  azt rótta fel, hogy nem demokratikus államférfiként viselkedik, hanem egy hete hallgat. Kiemelte:  a volt államfőnek már csak egy esélye van arra, hogy a demokraták ne veszítsék el benne a hitüket, ha kiáll az alkotmány védelme érdekében. Reményét fejezte ki, az utolsó mentsvárként működő Alkotmánybíróság tesz azért, hogy az alaptörvény szelleme megmaradhasson azután is, ha a betűje már szembekerül ezzel. 
   
Gyurcsány Ferenc a következő hónapok legfontosabb ügyének tartja az új alkotmánnyal kapcsolatos népi kezdeményezésüket, és azt kérte a demokratáktól, győzzenek meg minél több embert annak érdekében, hogy a nép mondhassa ki a végső szót az alaptörvényről.

A demonstráció egyik szónoka, Bauer Tamás szerint az elmúlt héten Orbán Viktor miniszterelnök felfüggesztette Magyarországon az alkotmányosságot. Bauer Tamás rövid közgazdasági fejtegetés után azt tanácsolta a jelenlévő hallgatóságnak, hogy mindenki maradjon a magánnyugdíjpénztárnál. A szónok szerint a kormány az unokákat lopja meg mostani tetteivel.

A tüntetésen keményen bírálta a kormányt Ungváry Rudolf, aki utalt Orbán Viktor október 23-ai beszédére. A szónok szerint a miniszterelnök "mi magyarok" kifejezésével a nyilasok hangján szól. Ungváry Rudolf politikai szörnyetegnek nevezte a miniszterelnököt. Ungváry beszédében úgy fogalmazott: "kurva anyját mindenkinek, aki az én magyarságomat kétségbe vonja!", és a jelenlévőket a jelenlegi kormánnyal való szembeszegülésre biztatta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Magyar Hírlap: megakadályozták Gyurcsány részvételét az MSZP-LMP tájékoztatón – Gyurcsány cáfol és helyreigazítást kér

Csatlakozni akart Gyurcsány Ferenc az MSZP és az LMP vezetőjének közös sajtótájékoztatójához, de azok hamarabb kezdték el a ceremóniát, hogy a volt kormányfő ne szállhasson be - írja a Magyar Hírlap. Gyurcsány a lapot helyreigazításra kéri, Schiffer Andrást, az LMP frakcióvezetőjét pedig jogi képviselőjén keresztül nyilvános, sajtótájékoztató keretében elmondott bocsánatkérésre szólítja fel, amiért azt állította, hogy 2006 őszén "a miniszterelnök több esetben jogellenesen veretett szét és tiltatott be tüntetéseket".

hvg.hu Itthon

Gyurcsánynak pénze van, pártja nincs. Miért?

Pénze vélhetőleg lenne rá, mégsem alapított új pártot Gyurcsány Ferenc. Inkább új MSZP-platformot hozott létre, pedig vagyona és kapcsolati tőkéje segítségével talán összehozhatna egy országos lefedettségű szervezetet.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány: Orbán „fél attól, hogy pofára esik”

Orbán Viktor „fél attól, hogy pofára esik”, ezért próbál brutális nyomást gyakorolni az Alkotmánybíróságra - mondta Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában, amelyet felvételről sugároztak hétfő este.

Eljönnek a magyarok gyerekeiért – fenyegetőzött Beregszászon egy maszkos férfi

Eljönnek a magyarok gyerekeiért – fenyegetőzött Beregszászon egy maszkos férfi

Nyolcaddöntős a Porto és a Liverpool

Nyolcaddöntős a Porto és a Liverpool

Ezer villanybiciklire még idén küldhetik az állami támogatást

Ezer villanybiciklire még idén küldhetik az állami támogatást