szerző:
hvg.hu

Több mint 30 napja van előzetes letartóztatásban Geréb Ágnes. Miközben a jogalkotók az otthonszülés szabályozásának megalkotásán dolgoznak, az orvossal szemben nem ritka az indokolatlan, megalázó bánásmód a börtönben.

„Kilenckor van takarodó, éjszaka húsz percenként van "hess", amikor is kicsapódik a kis ablak, és fölgyulladnak a neonfények. Nyolc négyzetméteren vannak négyen: sokat játszanak egy tetris nevű játékot. Így hívják, amikor az egyik leül, hogy a másik kiférjen, hogy a harmadik fölmászhasson. Mondja, hogy többen hálásak neki a börtönön belül, mert amióta az ő lábbilincsét levették, a többi fogvatartott is csak kézbilincsben közlekedik” – ez áll a freegereb.org-on egy családi látogatás beszámolójában, dr. Geréb Ágnes, a több mint harminc napja letartóztatásban lévő, az otthonszülés fogalmát a magyar nőkkel megismertető orvos támogatói oldalán. Hazai és külföldi demonstrációk, parlamenti és ügyészségi vizsgálat, folyamatban lévő perek és határozott ígéret a jogszabályi háttér megteremtésére – egyelőre ennyi biztos. Meg az, hogy olyan bánásmódban részesítik az orvost a börtönben, amely előtt értetlenül áll jogász és jogvédő.

©

Geréb Ágnes nem egy aikido-mester, aki lekaratézza az őröket, kiugrik az ablakon és eltűnik a dzsungelben, hanem egy vékony, 58 éves orvos, teljesen indokolatlan volt a lábbilincs, ahogy a beszélő előtti, utáni vetkőztetéses átvizsgálások is – mondta lapunknak Fazekas Tamás (TASZ), Geréb Ágnes ügyvédje. Lehet annak indoka, hogy egy találkozás után az előzetesben lévőt átvizsgálják, bekerülhet ugyanis így mobiltelefon, kábítószer vagy akár veszélyes tárgy is, de a védő szerint Geréb Ágnes esetében teljesen indokolatlan ez az eljárás.

„Az egyik ilyen vizsgálat épp azután történt, hogy Ertsey Katalin járt az őrizet alatt Ágnesnél, ennek fényében még inkább furcsának tűnik a dolog, hiszen azt feltételezi, hogy egy parlamenti képviselő csempészne be valamit a fogvatartottnak”- magyarázza Fazekas, aki a fővárosi büntetés-végrehajtási intézet parancsnokához fordult panaszával. A válasz szerint nem igaz, amit Geréb Ágnes mesélt, nem történt ilyen vizsgálat – sem egyszer, sem többször. „Én viszont nem hiszem, hogy szabadidejében azzal van elfoglalva, hogy ilyeneket talál ki”- kommentálja az ügyvéd a történetet, mely szerint az orvost naponta többször is meztelenre vetkőztetve vizsgálták át. Panaszt ugyan tehet (és tett is) Geréb érdekében, de egyéb jogorvoslati lehetőségre nemigen van módja. Azt sem érti, hogy miért volt szükség a gyenge fizikumú Gerébet bilincsbe verve tárgyalásra vinni. „Arra hivatkoztak akkor, hogy nem ismerték még a fogvatartottat, ezért választották ezt a megoldást, biztos, ami biztos”- teszi hozzá.

Fazekas Tamás – aki két másik ügyvéddel együtt látja el Geréb képviseletét – azt mondja, a méltatlan és megalázó bánásmód miatt megfontolják, hogy a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulnak. Nem ez az egyetlen ügy, ami miatt nemzetközi színtéren keresnek jogorvoslatot. Azt már októberben bejelentette a védő, hogy amiatt is Strasbourg-ba mennek, mert véleményük szerint jogsértő volt Geréb őrizetbe vétele, majd letartóztatása. Azt sérelmezi, hogy a gyanúsítást megalapozó egyetlen bizonyítékot sem tártak eléjük, és ezzel sérült a „fegyveregyenlőség elve”. Ez azt jelenti, hogy nem férhettek hozzá az ügyészség által hivatkozott azon nyomozati anyagokhoz, amelyek ismerete nélkül bajosan lehet megítélni a fogvatartás jogszerűségét.  

Geréb Ágnest 2007-ben a Fővárosi Ítélőtábla 3 évre jogerősen eltiltotta szülész-nőgyógyász foglalkozása gyakorlásától. A három év múlt hónap végén járt volna, de egy október elejei eset miatt az orvos előzetes letartóztatásba került (a szülésházba konzultációra érkező kismamánál indult meg a szülés, de komplikáció lépett fel, az újszülöttet újra kellett éleszteni), foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. Az előzetes letartóztatás a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerint a bűnismétlés, illetve a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt szükséges. Letartóztatását követően több üggyel kapcsolatban is meggyanúsították. Geréb Ágnesnek négy vádlottársával együtt júniusban már elkezdődött egy pere. Az ügyészség 2003-ban, 2006-ban és 2007-ben történt otthonszülések kapcsán emelt vádat maradandó fogyatékosságot eredményező, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, illetve halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. Az egyesített ügyeket még 2008-ban a Pesti Központi Kerületi Bíróság kezdte tárgyalni, majd 2010 tavaszán áttették az ügyet a Fővárosi Bíróságra.

„Több ügy is folyamatban van, s nem szeretnék találgatni azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a kimenetelük, ahogy azt sem tudom, hogy mikor szüntetik meg végre az előzetes letartóztatást. Az azonban elfogadhatatlan, ahogy Geréb Ágnessel bánnak. Arról nem is beszélve, hogy olyan ügyek kapcsán tárgyalják a felelősségét, amelyeknek jogi szabályozását elmulasztotta megalkotni a törvényhozó. Ráadásul olyan szakértőket rendelnek ki, akik jellemzően életükben nem voltak jelen tervezett intézeten kívüli szülésnél”- mondja az ügyvéd. 

Ertsey Katalin a kérdésre, hogy szerinte mit kellett volna tennie az utolsó, október elejei ügyben Geréb Ágnesnek, azt mondja: racionálisan, a saját érdekét nézve „felesleges” áldozatot hozott, hiszen heteken belül lejárt a felfüggesztése, de nemigen volt más választása. „A kismamának, aki a születésházban volt éppen, segítség kellett, Ágit pedig kötelezi az orvosi esküje: azt nem függeszthetik fel”- mondja. Ugyanakkor a politikus úgy látja, hogy politikai pártállástól függetlenül egyértelműen kiálltak Geréb mellett a döntéshozók és folyamatosan zajlik az egyeztetés, aminek eredményeképpen a közeljövőben megszülethet az a törvény, amely az otthonszülést szabályozza.

„Van olyan, a legmagasabb politikai körökben dolgozó nő, aki Áginál szülte mindhárom gyermekét”- utal arra Ertsey, hogy vélhetően a kormánypárton is belül vannak az ügy mellett tapasztalatból elkötelezettek. A szakmai egyeztetésekkel kapcsolatban úgy véli, téves az a felvetés, miszerint a pénzüket féltik a szülész-nőgyógyászok, hiszen alig néhány száz nő szeretne otthon szülni. Szerinte sokkal inkább arról van szó, hogy a „szülés feletti hatalom” átengedése (a szülő nőnek) nehéz a szakmának, ami tulajdonképpen természetes reakció, de ettől még alapvetően változtatni kell a jelenlegi helyzeten.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Plázs

Otthonszülés: év végéig befejezik a munkát

Az év végéig befejezik a jogszabály-előkészítési munkát az otthonszüléssel kapcsolatban - mondta az egészségügyért felelős államtitkár kedden újságíróknak Budapesten.

MTI Világ

Prágában is tüntettek Geréb Ágnes mellett

Geréb Ágnes, a hivatásától eltiltott és október elején őrizetbe vett magyar szülész-nőgyógyász és bába szabadlábra helyezését követelte az a néhány tucat személy, aki a prágai magyar nagykövetség előtt tüntetett csütörtök délután.

MTI Itthon

A Guardian Geréb Ágnes ügyéről

A magyar hatóságok eljárását súlyosan elítélő hangvételű cikkben foglalkozik Geréb Ágnes ügyével a szombati The Guardian.

MTI Itthon

Nem mehettek be az LMP-képviselők Geréb Ágneshez

A Lehet Más a Politika tiltakozását fejezte ki, mivel a párt képviselői, illetve több kormánypárti és kormányzati politikus szerint is ma másodszor tagadták meg jogszerűtlenül országgyűlési képviselőknek, hogy meglátogassák az előzetes letartóztatásban lévő Geréb Ágnest.

Észak-Korea megint megsértődött

Észak-Korea megint megsértődött

Miért rossz, ha egy szülő túlbuzgó gyereke segítésében?

Miért rossz, ha egy szülő túlbuzgó gyereke segítésében?

Fogyatkozó csepeliek: Bangóné kicsit elszámolta magát

Fogyatkozó csepeliek: Bangóné kicsit elszámolta magát

MTA: a Közgyűlés dönthet az Akadémia kutatóintézet-hálózatáról

MTA: a Közgyűlés dönthet az Akadémia kutatóintézet-hálózatáról

A devizahiteles Lovasné ügye az Erste ellen nem áll jól az Európai Bíróságon

A devizahiteles Lovasné ügye az Erste ellen nem áll jól az Európai Bíróságon

Brexit? Fidesz-ügy? Nem, az EU-csúcs legnagyobb dobása a luxemburgi kormányfő Lázár János-zekéje volt

Brexit? Fidesz-ügy? Nem, az EU-csúcs legnagyobb dobása a luxemburgi kormányfő Lázár János-zekéje volt