szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelen pillanatban a legtöbb érv amellett szól, hogy egy teljesen új törvényt alkossanak, mellyel kiszűrik a bizniszegyházak működését, és a valódi hitéletet támogatják - jelentette ki a köztévében az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Nem akarjuk a fürdővízzel együtt kiönteni a gyereket – jelentette ki az m1 Ma reggel című műsorában Szászfalvi László egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár annak kapcsán, hogy a kormányzat törvénnyel akadályozná meg a bizniszegyházak működését. Mint mondta: az elmúlt húsz évben nagyon liberális volt a szabályozás.

A vonatkozó törvény kétharmados, és jelen pillanatban a legtöbb érv amellett szól, hogy egy teljesen újat alkossanak. Ennek az lenne a címe, hogy a vallási közösségekről szóló törvény. Az államtitkár szólt arról is: most egyeztetnek az egyházakkal, és jövő tavasszal nyújtják be a törvényjavaslatot.

Az alapelv: rendet teremteni, kiszűrni a valódi hitéletet nem folytató egyházakat – szögezte le Szászfalvi. Hozzátette: európai mintákat vizsgálnak, az osztrák modell szerint például legalább 10 ezer hívő felett lehet beszélni egyházról, nálunk mindössze 100 főnél húzza meg a törvény a határt.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Erdő Péter: nem motiválhatja az egyházakat a bosszúállás a múltfeltárásban

Erdő Péter bíboros, prímás szerint nem motiválhatja az egyházakat a bosszúállás és a keserűség a múltfeltárásban, a történelmi igazság azonban mindig hasznos, ha azt korrekt módon, világosan, a teljesség igényével adják elő. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke erről az Egyházüldözés és egyházüldözők a Kádár-korszakban című, csütörtökön kezdődött kétnapos budapesti konferencián beszélt.

hvg.hu Gazdaság

Az egyházak milliárdokat kaptak az adózók pénzéből

A Magyar Katolikus Egyház kapta a legtöbb és legnagyobb összegű 1 százalékos felajánlást a 2008. évi szja-ból a 2009. év végi adatok szerint: 498 229 adózótól közel 3,059 milliárd forintot – derül ki az APEH honlapján közzétett adatokból.

MTI Világ

Topolánek távozik a pártja éléről is

Távozik a csehországi Polgári Demokratikus Párt (ODS) éléről is Mirek Topolánek, aki a melegekkel és az egyházzal kapcsolatos botrányos kijelentései miatt már a múlt héten lemondott képviselőjelöltségéről.

hvg.hu Itthon

Feljelentést tett a Mazsihisz

Feljelentést tett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ismeretlen tettes ellen a rendőrségen hétfőn, kérve az árverésre bocsátott tisztázatlan eredetű izraelita egyházi iratok azonnali lefoglalását és a nyomozás megindítását - közölte Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója.

A Facebook lesz az új közellenség?

A Facebook lesz az új közellenség?

Vasúti hajtánnyal tértek haza az orosz követség diplomatái Észak-Koreából

Vasúti hajtánnyal tértek haza az orosz követség diplomatái Észak-Koreából

Orbán: A járvány legnehezebbb két hete következik

Orbán: A járvány legnehezebbb két hete következik