szerző:
hvg.hu

Miközben vádat emeltek Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester ellen, további ügyekben vizsgálódik a Központi Nyomozó Főügyészség és a rendőrség – tudta meg a hvg.hu. Színlelt tanácsadói szerződések és egy több millió forintos lopási ügy gazdagíthatja a Hunvald számlájára írtakat.

A Péterfy Sándor utca 34. szám alatti ingatlant éveken át meg akarta venni a ház egyik bérlője, akinek raktára, pincéje és műhelye volt. Az ügyről már tavaly beszámoltunk. Az önkormányzat nem állt rá az adásvételre, pedig 2004-ben úgy tűnt, hogy Hunvald György és Gál György, az erzsébetvárosi önkormányzat gazdasági bizottságának volt SZDSZ-es elnöke is hajlik a megegyezésre.

A bérlővel való üzletkötés azonban váratlanul lekerült a napirendről, és egy cég szerezte meg az házat. Mégpedig úgy, hogy az ingatlant apportként vitték be az önkormányzattal közös cégbe. Az ingatlan 2008 őszén már csak egy üres telket jelentett, ugyanis az épületet, amely az önkormányzat védett házai között szerepelt, egyszerűen lebontották. Ráadásul a bérlő tudta nélkül, akivel egyébként 2006 óta perben álltak, mert az vitatta a bérleti szerződés felmondását. Mindezt tetézte az is, hogy a bontás időpontjában a bérlő és Hunvald között éppen peren kívüli egyeztetések zajlottak. Az épület ledózerolása miatt a házzal együtt megsemmisült a bérlő raktárának berendezése, amelynek értéke több millió forint volt.

A bérlő ezért feljelentést tett a Központi Nyomozó Ügyészségen (KNYF). A nyomozást hosszas tanakodás után végül lopás gyanúja miatt el is rendelték, ám első körben megszüntették az eljárást. A bérlő panasza nyomán azonban mégis elindult a vizsgálódás. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint „a VI. kerületi Rendőrkapitányság nyomozást folytat nagyobb értékre elkövetett lopás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A bűncselekménnyel okozott kár a feljelentő szerint az okozott kár mintegy 66 millió forint, mint az 1990 óta tartó bérleti jogviszony és a beruházás értéke, amit a bérlő folyamatosan ráfordított az ingatlanra.

Még egy ügy

Emellett a KNYF egy további ügyben vizsgálja, megállapítható-e Hunvald György felelőssége. A szervezet szóvivője, Fazekas Géza a hvg.hu-nak elmondta, hűtlen kezelés gyanúja merült fel Hunvald Györggyel szemben. Ennek alapja az, hogy a zuglói és a VII. kerületi önkormányzat színlelt tanácsadói szerződéseket kötött a XIV. kerületi önkormányzat két képviselőjével.”

Ezek az eljárások még folyamatban vannak, de az ingatlanpanamák kapcsán a KNYF időközben vádat emelt Hunvald György és Gál György, valamint 23 társuk ellen. Hunvaldot különösen jelentős kárt okozó csalással, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel, magánokirat-hamisítással és hivatali visszaéléssel vádolják. A vádiratot és a nyomozás iratait november 9-én nyújtották be a Fővárosi Bíróságnak. A még előzetes letartóztatásban lévő Hunvald és Gál mellett vádat emeltek többek között Kardos Péter, az önkormányzat pénzügyi bizottságának volt elnöke, Szabó Zoltán volt szocialista országgyűlési képviselő, valamint az önkormányzat jegyzője és az Erzsébetvárosi Közterület-felügyelet igazgatója ellen is.

A főügyészség megállapítása szerint 17 ingatlan kapcsán történt visszaélés. A vádlottak módszere az volt, hogy Gál a gazdasági bizottság elnökeként – ingatlanonként 20 és 30 millió forint közötti vesztegetési pénzt kérve – segítette, hogy egy meghatározott vállalkozói csoport érdekkörébe tartozó projektcégeknek adja el az önkormányzat az épületeket. A kialkudott vételárnak megfelelő hamis értékbecsléseket készíttetett, és erre hivatkozva, valamint Hunvald támogatásával a képviselő-testület tagjainak többségét a piacon reálisan kérhető vételár tekintetében tévedésbe ejtette. Közben az ügyben érintett vállalkozók tőkeerős külföldi befektetőkkel tárgyaltak, akiknek jelentős haszonnal adtál el az ingatlanokat. A vád szerint ezzel az önkormányzatnak 603 millió forint kára keletkezett, ami 1,7 milliárddal több lehetett volna, de az csak kísérlet maradt. Gál egyébként – a KNYF közlése szerint – 366 millió forintot tett zsebre a vesztegetésekből.

Cs. B.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/Népszava Itthon

Strasbourghoz fordul Hunvald György

Az önkormányzati ingatlanok értékesítése miatt meggyanúsított volt VII. kerületi MSZP-s polgármester pereket tervez a magyar állam és az ügyében szerinte hamisan tanúskodók ellen is - írja a Népszava.

MTI Itthon

Tényleg zajlott titkos adatgyűjtés Hunvaldról

Valóban zajlott titkos adatgyűjtés Hunvald Györggyel szemben, ennek adatai a nyomozás részét képezik - erősítette meg a Magyar Nemzet hétfői számában megjelenteket a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Orbán: készen állunk egy új Közép-Európa felépítésére

Orbán: készen állunk egy új Közép-Európa felépítésére

Moszkva végül csak hajlandó módosítani az ukrán béketervet

Moszkva végül csak hajlandó módosítani az ukrán béketervet

Kompromisszummal ért véget a madridi klímacsúcs

Kompromisszummal ért véget a madridi klímacsúcs

 Változás a patikákban: könnyítik a hozzátartozók receptjeinek kiváltását

Változás a patikákban: könnyítik a hozzátartozók receptjeinek kiváltását

Meghalt Anna Karina francia színésznő

Meghalt Anna Karina francia színésznő

Ismét összecsaptak a tüntetők a rohamrendőrökkel Bejrútban

Ismét összecsaptak a tüntetők a rohamrendőrökkel Bejrútban