szerző:
Csikász Brigitta

Amilyen lassan indult, most annyira felgyorsult a nyomozás az erzsébetvárosi ingatlanbotrány ügyében. Két év után az utolsó pár hétben már a kilencedik személyt, – köztük a második politikust – gyanúsítják meg azzal, hogy közreműködött önkormányzati ingatlanok áron aluli eladásában. Lista a gyanú szerint az ingatlanügyekbe belekeveredett magyar és offshore cégekről, valamint tulajdonos-ügyvezetőkről.

Hullanak a fejek: hétfőn Kardos Péter SZDSZ-es politikust, a VII. kerületi pénzügyi bizottság elnökét is őrizetbe vették az erzsébetvárosi ingatlanbotrány kapcsán, bár a Központi Nyomozó Főügyészség további részletekkel nem szolgált. Egy, az erzsébetvárosi képviselő-testületi szavazásokról készült jegyzőkönyveket is tartalmazó, szerkesztőségünk birtokába jutott levél  mindemellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a vitatott ingatlanügyletek megakadályozásában az ellenzék sem jeleskedett, igaz, a szavazati arányokat tekintve, megakadályozni sem lett volna módja azokat.  

Az ingatlanok eladásához  2003-ban és 2004-ben mindegyik párt hozzájárult, aztán amikor 2006 decemberében a frissen választott testület felül akarta vizsgálni az értékesítéseket,  a Fidesz-frakció nem támogatta azt.

© Végel Dániel

A levélírója hangsúlyozta, hogy Nagy György cége, az Office és Home, az 1994-es ciklusban szerződött a VII. kerületi önkormányzattal ingatlanértékesítésre.

Ebben az időben a gazdasági bizottság második embere – akkor még a szocialista párt kerületi frakciójának tagjaként – Garabits Károly volt, aki később még jódarabig az erzsébetvárosi Fidesz egyik fontos emberének számított. Az ingatlanügyletek éveken át csendben zajlottak, és a szerződések is egy kaptafára készültek.

A nyomozás két éve indult az áron alul értékesített önkormányzati épületek ügyében. De az önkormányzat csak  2008 januárban lépett vissza a szerződésektől,  közvetlenül azelött,  hogy az ügy  átkerült  a Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYF). A büntetőeljárás ellső konkrét, látványos fejleménye  Nagy György letartóztatása, majd házi őrizetbe kerülése volt.  A hvg.hu ikorábban beszámolt róla, hogy a vállalkozó és egy hozzá kötődő, néhány személyből álló kör az önkormányzattól megvásárolta az ingatlanokat, amelyeket offshore cégek közbeiktatásával külföldi befektetőknek adott tovább. Ehhez asszisztált  – a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúja szerint – Gál György, a VII. kerületi SZDSZ frakcióvezetője, aki az önkormányzat gazdasági bizottságának az elnöke volt. A feljelentők és a nyomozók gyanúja szerint Gál intézte el: az ügyben szereplő nyolc ingatlant úgy értékelje fel a Complán Stúdió Kft., hogy utána a képviselő-testület hozzájáruljon az eladásukhoz. Arra hivatkozhattak, hogy az ingatlanokkal, rossz állapotuk miatt, nem tudnak mit kezdeni, ugyanis nincs pénz a felújításukra. A Complán egyik vezetője egyébként a múlt héten került előzetes letartóztatásba.

A hétfőn őrizetbe vett Kardos Pétert, a pénzügyi bizottság elnökét a Központi Nyomozó Főügyészség azzal gyanúsítja, hogy 2002 óta kapcsolatban állt Nagy György vállakozóval, akivel együtt részt vett az ügyletekben. Kardos a vádhatóság közlése szerint Gál György SZDSZ-es politikussal előre egyeztetett, piaci ár alatti vételi ajánlatot adott be a Rózsa utca 18/a szám alatti ingatlanra. Miután kiderült, hogy Kardos Péter érdekelt a cégben, új céget alapítottak, amelyekbe strómanokat – barátnőiket – helyezték el, s általuk tettek új vételi ajánlatokat. Ezek miatt a pénzügyi bizottság elnökét nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként elkövetett csalással, közokirat-hamisítással és hivatali visszaéléssel gyanúsították meg. A politikus tagadta bűnösségét.

Konkrétumok (Oldaltörés)

Az önkormányzati tulajdonú ingatlanok értékesítésére az első céget, a Promo-Vest Kft.-t (PV) 2003. február 27-én hozták létre. Az első tulajdonos-ügyvezetőt, Kékessy Georges Sándort, néhány hónap múlva Lipcsey György és Szíjjártó Piroska, az önkormányzat tulajdonában lévő Erzsébetvárosi Lakásépítő Kft. titkárnője váltotta fel. Velük együtt tevékenykedett a kft-ben Haffner Zoltán. A trió ideje alatt egy hónapig tulajdonos volt a Promo-Vestben a ciprusi bejegyzésű Metira Trading Limited, amelytől 2004. január 12-én ír befektetőkhöz került a Promo-Vest.

A PV volt a tulajdonosa néhány napig a 2003. december 18-án megalapított Király 27 Kft-nek és Király-Ház Kft-nek, valamint a két héttel később gründolt Király Major Kft.-nek az említett személyek – Lipcsey, Szijjártó és Haffner – mellett. A Király-Major és a Király 27 esetében szintén megjelent a Metira, csak az előbbi kft.-nél külföldi befektetők bukkantak fel, míg a Király 27-nél a Ferrexim Llc-t Balta Rózsa váltotta, hogy aztán a Király Garden Kft. (KG) és egy Seychelle-szigeteki offshore vállalkozás – Luna Enterprises Corporation – kerüljön házon belülre.

A cégek sorában a következő, a második legöregebb vállalkozás a Dembinvest Kft., amelyet 2003. november 3-án hoztak létre. A menet itt is ugyanaz volt: Szijjártó Piroskától a Metira Trading Limiteden keresztül ír befektetőkhöz jutott a cég. A titkárnő egyébként pontosan hét esetben adta el üzletrészét a ciprusi offshore vállalkozásnak.

A feljelentésben szereplő cégek
Dembi 26 Kft.
Dembinvest Kft.
Dob Center Kft.
Hajnal Király Kft.
Heavenly Home Kft.
Király 27 Kft.
Király Garden Kft.
Király-Ház Kft.
Király-Major Kft.
Király Palace Kft.
Klau-Bau Kft.
Panoráma Penthouse Kft.
Promo-Vest Kft.
Rózsakert Ház Kft.

és offshore cégek:
Ferrexim
Gregson Managment
Metira
Linmor Consultants
Luna Enterprises Corporation
Sunsource Investment

Szintén ez az offshore cég volt egy további vállalkozás, a Klau-Bau Kft. tulajdonosa, s egy hónapon át – 2004. november 30-tól december 20-ig – övé és Szijjártó Piroskáé volt a Dob Center. A Metira aktív szerepvállalása, közreműködése folytatódott a Panoráma Penthouse-nál (PP), és – igaz, csupán négy nap erejéig a Dembi 26 Kft.-nél. A PP-vel azonban – a hvg.hu információi szerint – az ír befektetők igencsak rosszul jártak. A Károly körút 4. szám alatti épületre ugyanis egy tetőteret akartak ráhúzni, ám az építkezésre csak úgy kaptak volna engedélyt, ha a ház ötödik emeletén lévő lakókat kivásárolják. Ezt viszont nem akarták, így az eltervezett beruházásból semmi sem lett, és a külföldi üzletemberek 200 millió forintot buktak az üzleten, több mint a háromszorosát annak, mint amennyiért a PP az önkormányzattól hozzá jutott az ingatlanrészhez. A tetőtér 50 millió forint körüli összege egyébként reálisnak mondható.

A hvg.hu birtokában lévő feljelentés szerint a VII. kerületi polgármester, Hunvald György támogatta a képviselő-testület elé beterjesztett házeladásokról szóló anyagok megszavazását, majd ő kötött szerződést a cégek tulajdonosaival: Szijjártó Piroskával, Haffner Zoltánnal, Hajnal Lászlóval vagy Lipcsey Györggyel, valamint ő adott Nagy Györgynek teljes körű meghatalmazást arra, hogy az önkormányzat nevében tárgyaljon a lakások bérlőivel. Hunvald Györgyöt az elmúlt napokban hiába próbáltuk nyilatkozatra bírni. 

„Naggyal csak az üzletrészek megvételével kapcsolatban tárgyaltunk, s amint ebben megegyeztünk és aláírtuk a szerződést, semmilyen további kapcsolat nem maradt fenn a befektetők és Nagy között az adott projekt kapcsán, például nélküle bonyolítottuk le az épületek kiürítését is” – mondta el a hvg.hu-nak Dolinay Eszter, aki a Dob utca 14. és 18. ingatlanfejlesztési projektekben a befektetők nevében járt el. A jogász hangsúlyozta, hogy a lakókkal meg tudtak egyezni. A kipattant botránnyal kapcsolatban pedig azt mondta: arról, hogy az ügyletek elején az önkormányzatnál mi történt, egészen addig nem volt tudomása, amíg a feljelentést el nem olvasta.

Gergely Tamás ügyvéd, Dolinay Eszter ingatlanfejlesztésben együttműködő partnere megjegyezte, hogy a VII. kerület részéről meglévő fejlesztési koncepció teljesen reális, hiszen a rossz állapotú ingatlanokat a lakók nem fogják felújítani. „Vitatható – tette hozzá –, hogy volt-e a bérlőknek elővásárlási joguk. Szerintem nem, mert az érintett épületeket nem alakították társasházzá, illetve műemlékké vannak nyilvánítva.” Gergely Tamás közölte azt is, hogy az önkormányzat ugyanilyen szerződéseket kötött 2001-ben, amikor kialakították az ingatlanfejlesztési koncepciót, holott akkor még Szabó Zoltán volt a polgármester. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

Erzsébetvárosi ingatlanbotrány: a többi néma csend?

A mindent behálózó korrupció vezető politikusaink egyik slágertémája lett. És mégis, szinte visszhang nélkül maradt írásunk, amelyben lelepleztük: Budapest VII. kerületében találékony emberek házanként közel 70 millió forintos hasznot vágnak zsebre, abból, hogy a közvagyont kiárusítják hiszékeny külföldieknek. Közben Hunvald György, a kerület polgármestere mossa kezeit: a történelmi városrész rehabilitációjára nincs pénz. Más kerületekben hasonló metódussal folyik az önkormányzati ingatlanok dobra verése. Kormány, ellenzék egyaránt hallgat.

Itthon

Erzsébetvárosi ingatlaneladások: az önkormányzat trükkjei

Minimális törzstőkéjű - hárommillió forintos - kft.-k közbeiktatásával értékesíti ingatlanjait nagybefektetőknek a VII. kerületi önkormányzat. Mindezt teszi úgy, hogy előre kiajánlja az eladásra szánt épületeket, elővásárlási jogot ad a kft.-knek, amelyeket – az elővásárlási joggal együtt - titokzatos offshore cégek közbeiktatásával külföldi befektetők vásárolnak meg, kétféle áron készült szerződések alapján. A különbséget felszívja az offshore cég – ott pedig a millióknak nyoma vész. A kft.-ken keresztül a külföldi - újabb fizetés ellenében - hozzájut az ingatlanhoz.

MTI Itthon

Előzetesben az erzsébetvárosi ingatlan-értékbecslő

Az erzsébetvárosi ingatlanügyben a bíróság csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte azt az ingatlan-értékbecslőt, akit csalással és magánokirat-hamisítással gyanúsítanak - közölte a pénteki Népszabadsággal Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője.

Vélemény

Erzsébetváros – magányos tettes kizárva

Több száz milliós értékre sorozatos csalást végrehajtani egy hivatalon belül aligha lehet magányos tettesként. Ha igen, akkor az intézménynél gyakorlatilag semmiféle ellenőrzés, felülvizsgálat, jóváhagyási mechanizmus nincs, ami önmagában felveti a vétkes hanyagság tényállását. Tegyük hozzá: ilyenkor nem kizárólag a csúcsvezetésből kell többeknek legalább hallgatólagosan hozzájárulni a dologhoz. A beosztott hivatalnokok némelyikének együttműködése legalább annyira szükséges.

hvg.hu Itthon

Zsarolták a lakókat az Erzsébetvárosban

Tovább dagad a VII. kerületi ingatlanbotrány: a házeladások miatt feljelentést tevő ügyvéd szerint a történtek érintettje lehet akár a polgármester és a jegyző is – írja pénteki számában a Népszabadság.

Helikopterről foglalták el az iráni kommandósok a brit tankert - videó

Helikopterről foglalták el az iráni kommandósok a brit tankert - videó

Egy új kisautó árából miénk lehet ez a ráckevei patinás Rolls-Royce

Egy új kisautó árából miénk lehet ez a ráckevei patinás Rolls-Royce

Az állatkerti flamingók családi balettjénél most nincs menőbb koreográfia

Az állatkerti flamingók családi balettjénél most nincs menőbb koreográfia

Aranyéremért vívhatnak Szilágyi Áronék a budapesti vébén

Aranyéremért vívhatnak Szilágyi Áronék a budapesti vébén

Beállt az M7-es a Balaton előtt egy baleset miatt

Beállt az M7-es a Balaton előtt egy baleset miatt

A Waldorf-iskolák biztonságban vannak a köznevelési törvény módosításaitól

A Waldorf-iskolák biztonságban vannak a köznevelési törvény módosításaitól