szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Csütörtök délután három órára hívja össze Esztergom jegyzője a városi védelmi bizottságot, mert a város vezetése úgy ítéli meg, hogy a kialakult helyzet miatt veszélyhelyzetet kell kihirdetni.

A Független Hírügynökség értesülése szerint csütörtök délután három órára hívja össze Esztergom jegyzője a városi védelmi bizottságot, mert a vezetőség megítélése szerint veszélyhelyzetet kell kihirdetni a kialakult állapotok miatt. Esztergomban jelenleg körülbelül 20 utcában nincs közvilágítás, többek közt a város főútján, és a település két városrészében, Szamárhegyen és Búbánatban. Utóbbi részen él a város korábbi polgármestere, Meggyes Tamás is, és volt alpolgármestere, Knapp János Pál, de a dorogi polgármester is.

Úgy tudni, Marosi György jegyző hétfőn reggel értesíti az összehívandó bizottság tagjait: a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a rendőrség helyi vezetőit, valamint a környező települések, mint például Dömös, Pilismarót és Tát polgármestereit.

Esztergomban szerdán este körülbelül kétszer akkora területen nincs közvilágítás, mint egy nappal korábban, ezért a rendőrség fokozott járőrszolgálatot rendelt el. A közbiztonságot több rendőrrel, a polgárőrséggel és a településőrökkel próbálják biztosítani. Timár Zoltán, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodájának vezetője szerdán délután azt mondta, a fokozott rendőri készenlét kapcsán egyelőre nem vezényelnek át egyenruhásokat Esztergomba, így a készenléti rendőröket sem vetik be. A Független Hírügynökség úgy tudja, az ügyben már az országos rendőr-főkapitány is érdeklődött a helyi rendőrség vezetőjénél a kialakult helyzetről.

Mint ismert, A Tivi Kft. dolgozói azért szedték ki az utcai lámpák égőit, mert a korábbi felújítások elvégzése után nem kapták meg a pénzüket. Energiatakarékossá alakították ugyanis a közvilágítást, a megspórolt pénzből kellett volna kifizetnie őket a városnak.

Tétényi Éva polgármester állítása szerint kedden 80 millió forintot utaltak át a cégnek. Most azt vizsgálják, hol tart a pénz, megérkezett-e már a cég bankszámlájára. A polgármester hozzátette: azt kérte a cégtől, hogy az iskolák és a kórház környékén ne kapcsolják ki a közvilágítást, mert az fokozottan balesetveszélyes. A rendőrségtől pedig, hogy ha éjjel nem lesz közvilágítás, jobban figyeljenek a közbiztonságra az érintett területeken.

A Fidesz helyi szervezete szerint Tétnyi Éva polgármester csődbe viszi a várost azzal, hogy adósságrendezési eljárást kezdeményezett. Tétényi Éva azonban azt mondja, hogy egy hónap alatt nehéz csődbe vinni egy várost, a tartozások már 2009-ben, Meggyes Tamás idején is fennálltak. Az adósságrendezési eljárás véleménye szerint nem csődeljárás, csak azt a célt szolgálja, hogy a város ismét fizetőképes legyen.

A Fidesz esztergomi szervezetének szerdai közleménye szerint az adósságrendezési eljárás miatt bezárhat a városi kórház, megszűnhetnek középiskolák, zenei- és művészeti képzés és az esztergomi születésűek támogatását célzó Szent Miklós program támogatásai.

A jelenlegi polgármester szerint a megszűnő szolgáltatásokról szóló fideszes állítások fenyegetések. A törvény előírja ugyanis, hogy milyen feladatokat kell mindenképpen finanszíroznia az önkormányzatoknak, ezek között vannak például az iskolák, bérek, segélyek, egészségügyi ellátás is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Guardiolához hasonlította Dárdait Matthäus

Guardiolához hasonlította Dárdait Matthäus

Különleges készletet dob piacra a Lego, videoklipet készíthetnek vele a gyerekek

Különleges készletet dob piacra a Lego, videoklipet készíthetnek vele a gyerekek

Benyújtotta lemondását az olasz kormányfő

Benyújtotta lemondását az olasz kormányfő