szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Havazás jöhet, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságának közlekedési javaslatait változatlan formában közöljük.

A közlekedők figyelmébe ajánljuk: a meteorológiai előrejelzés havazást jósol. A tél közeledtével a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni kell. Egyre többször képződik köd, gyakrabban előfordulhat eső. A látási viszonyok romlanak, éjszakai és nappali fagyokra, valamint havazásra is számítani kell. A mai reggelen is már több helyen lefagyott az úttest. Ezt még ugyan alig lehetett észrevenni, ám *rákészüléssel*, óvatosabb vezetéssel ez is kivédhető.

Mit teszünk közlekedésbiztonságunk érdekében?

Legfontosabb a közlekedési szabályok betartása! Fontos a láthatóság (látni és látszani). Egy fényvisszaverő csík, egy láthatósági mellény a gyalogosan vagy a kerékpárral közlekedőn életet menthet!Gépkocsik esetében gyakorta csak az egyik tompított fényszóró ég. Elindulás előtt ezeket is ellenőrizni kell! A hideg beálltával fontos megvizsgálni az akkumulátort, az ablaktörlőket, a mosóberendezést, a szellőztető-rendszert, a hűtőfolyadékot (!), valamint a gumik állapotát is.

Szükség esetén gumicserével (téli gumi!) kell biztosítani a gépjármű megfelelő tapadását.  Miért kell a téli gumi? Hideg időben a nyári gumi megkeményedik, kaucsukká válik, ezért nem tapad megfelelően, és jelentősen megnő a féktávolság. A téli gumiabroncsok anyaga hidegben is megőrzi eredeti tulajdonságait. Speciális mintázatuk révén a jobb tapadás is biztosított.

A passzív biztonsági eszközök (biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszer) használata kötelező!

Mindezeken túl nagyobb figyelemmel, körültekintőbben, lassabban közlekedjünk, hisz mindenkit hazavárnak!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

210-zel száguldó SUV-t kaptak el a rendőrök

210-zel száguldó SUV-t kaptak el a rendőrök

Ezzel a bővítménnyel még egyszerűbben kereshet a Google-ben, mint eddig

Ezzel a bővítménnyel még egyszerűbben kereshet a Google-ben, mint eddig