szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

December 12-én lép életbe a MÁV-START Zrt. 2010-2011 évi vasúti menetrendje, amely megújult kínálatot tartalmaz - jelentették be a vasúttársaság vezetői.

Monszpart Zsolt, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: bővül a belföldi és nemzetközi kínálat, továbbá a nyáron személyszállításra is megnyitott öt mellékvonalon kívül további hat - Esztergom-Almásfüzitő, Sárbogárd-Székesfehérvár, Sásd-Komló, Szerencs-Abaújszántó-Hidasnémeti, Nyíregyháza-Mátészalka-Fehérgyarmat-Zajta, Mátészalka-Csenger - helyen indul újra a személyforgalom az új menetrendben.

A MÁV-START Zrt. vezérigazgatója a menetrendi változásokkal összefüggésben megemlítette, hogy december 12-től bizonyos InterCity járatokon 540 forintról 360 forintra csökken a pót- és helyjegyek ára. A sajtótájékoztatón elhangzott: jelentős változás az Alföldön, hogy Szeged és Budapest között óránként közlekednek majd az InterCity vonatok.

A menetrendváltástól új InterCity vonatpár közlekedik Budapest és Szombathely között. Új gyorsvonatpárt állítanak forgalomba Győr és Szombathely között. A Zalaegerszeg környéki vasúti közlekedésben jelentős előrelépést jelent a Boba-Bajánsenye vasútvonal felújítása és villamosítása, ennek köszönhetően az új menetrend több új lehetőséget kínál a térségben utazóknak. Újdonság, hogy Zalaegerszeg és Győr-Budapest között naponta hat közvetlen vonat közlekedik, ezen kívül a zalai megyeszékhelyről Veszprémen át Budapestre reggelente új, az eddigiekhez képest 18 perccel rövidebb menetidejű gyorsvonat tudja biztosítani Ajka és Veszprém érintésével a reggel kilenc óra előtti fővárosi érkezést.

A menetidő csökkenéssel javul a szolgáltatás a Budapest és Eger között közlekedő sebesvonatok többségénél, illetve a Baja és a Szekszárd felől Budapestre közlekedő Gemenc InterCity-k esetében. További kedvező változásnak tartják a vasútvállalat vezetői a menetrendben, hogy a Budapest-Ócsa-Lajosmizse vasútvonalon délutánonként Budapest felől óránként indulnak a vonatok, az utasoknak gyakoribb eljutási lehetőségeket biztosítva.

A nemzetközi menetrendben a Budapestről kora délután induló railjet minden pénteken és szombaton tovább közlekedik Frankfurtba, míg visszafelé Frankfurtból Budapestre vasárnaponként tudnak az utasok a magyar fővárosba érkezni. Az újonnan bevezetett Moravia EuroCity-nek köszönhetően újra közvetlen, nappali eljutásra lesz lehetőség Varsó irányába. A Hargita InterCity a menetrendváltástól Budapest és Marosvásárhely között mindkét irányba közvetlen kocsikat továbbít, újabb átszállás nélküli eljutási lehetőséget kínálva Marosvásárhelyre.

A MÁV-START Zrt. december 12-től engedményeket is ad bizonyos InterCity járatain azzal, hogy csökkenti a felárak mértékét. Így 540 forint helyett 360 forint lesz a Budapest-Szombathely közötti InterCity vonatokon a pót- és helyjegyek ára. Kedden, szerdán és csütörtökön a Budapest-Debrecen-Mátészalka, a Budapest-Nyíregyháza-Záhony és a Budapest-Miskolc- Sátoraljaújhely vonalakon a pót- és helyjegyek 540 forint helyett 360 forintba kerülnek majd.

Moszpart Zsolt elmondta, hogy a menetrendkönyveket a nagyobb vasútállomások pénztáraiban meg lehet vásárolni, a menetrendi információk december 1-jétől az Elvira internetes menetrendi keresőben is olvashatóak lesznek. Közölték azt is, hogy 2010. december 1-jétől a vasúttársaság valamennyi nemzetközi pénztárában és az összes nemzetközi vonatán lehetővé teszik a nemzetközi menetjegyek árának és a hozzájuk kapcsolódó egyéb díjaknak az euróban történő kifizetését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Szegedi Tudományegyetem rektora: Nincs semmilyen nyomás, még az sem biztos, hogy lesz egyetemi átalakulás

A Szegedi Tudományegyetem rektora: Nincs semmilyen nyomás, még az sem biztos, hogy lesz egyetemi átalakulás

Őrizetbe vették a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Őrizetbe vették a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Volt egy kis csavar Jennifer Lopez fellépésében az elnöki beiktatáson

Volt egy kis csavar Jennifer Lopez fellépésében az elnöki beiktatáson