szerző:
MTI

Balesetek voltak a pénteken éjszaka kezdődött havazás miatt, de halálos kimenetelű szerencsétlenség nem történt, és egy-két alsóbbrendű út kivételével minden út járható az országban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga riasztást adott ki a Közép- és Nyugat-Dunántúlra, ahol - elsősorban a Bakony térségében - gyenge hófúvás is várható. A havazás az előrejelzés szerint a nap folyamán fokozatosan megszűnik, a lehullott hó a sík vidéken olvadni fog.

Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) 94 munkagéppel folyamatosan takarítja az utakat, hajnalban a közösségi közlekedés rendben elindult. Az FKF mérései szerint a budai hegyvidéken már több mint 20, a pesti oldalon 6-10 centiméter hó hullott.

Több száz munkagéppel dolgozik a hóeltakarításon és a síkosságmentesítésen a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is. A társaság szombat délelőtti közlése szerint a fő- és mellékutak burkolata latyakos vagy a sószórás hatására már sónedves. Járhatatlan a Komárom-Esztergom és a Fejér megyei Kőhányás és Csákvár, valamint a Veszprém megyei Tótvázsony és Veszprém közötti út - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t.

Ezeken az utakon az elakadt kamionok és árokba csúszott autók, valamint hóátfúvások miatt nem lehet közlekedni - közölte Töttős Györgyi szóvivő. A járművek műszaki mentése folyamatos. Erősen havazott a Balaton déli partján és Somogy megyében, az M7-es autópályán mindkét irányban elakadt kamionok nehezítették a közlekedést. A baleseteknél személyi sérülés nem történt.

Több kisebb, de személyi sérüléssel nem járó balesetet okozott az intenzív havazás Zala megyében. A hótól síkos utak leginkább Nagykanizsa térségében, valamint a 75-ös főúton, Bak és Zalaapáti között okoztak nehézséget az autósoknak. A megye útjain több gépkocsi is árokba csúszott, Letenye közelében pedig egy autós felborult járművével a 70-es úton.

A legerősebb havazás Nagykanizsa környékét érte, itt már este néhány óra alatt mintegy 10 centiméteres hó esett, reggelre pedig esetenként 15-20 centiméter lett a hóréteg vastagsága. A MÁV tájékoztatása szerint a havazás miatt az ország több vasútvonalán 10-25 perc közötti késésre kell számítani.

A legjelentősebb, átlagosan 20-25 perces késés a Budapest-Hatvan-Miskolc és a Budapest-Vácrátót-Vác vonalon tapasztalható. Az előbbi vonalon amiatt, hogy Gödöllő és Aszód között a felső vezetékre belógó faágak zárlatot okoznak az egyik vágány fölött, valamint Isaszegen a váltókat előbb meg kell tisztítani a hótól. A Budapest-Vácrátót-Vác vonalon pedig Veresegyházon áramellátási gond miatt nem működik a biztosító berendezés.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Súlyos baleset: hét munkást ütöttek el egy árokban

Súlyos baleset: hét munkást ütöttek el egy árokban

Fogyatkozó csepeliek: Bangóné kicsit elszámolta magát

Fogyatkozó csepeliek: Bangóné kicsit elszámolta magát

A Magyar Színházi Társaság nyílt levélben akadt ki az állami kitüntetések miatt

A Magyar Színházi Társaság nyílt levélben akadt ki az állami kitüntetések miatt

Bukott a Boeing egy 49 gépes rendelést

Bukott a Boeing egy 49 gépes rendelést

Jó ötlet, ha az MNB ötletel a nyugdíjrendszer átalakításáról?

Jó ötlet, ha az MNB ötletel a nyugdíjrendszer átalakításáról?

Június 30-ig kért halasztást a Brexitre Theresa May

Június 30-ig kért halasztást a Brexitre Theresa May