szerző:
MTI

Az anyaországi és a határon túl élő magyaroknak együtt, vállvetve kell előre haladniuk - olvasható abban a hétfőn közzétett meghívóban, amelyben Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke "korszakzáró sajtófogadásra" várja a sajtó személyiségeit december elsejére.

Az a nap Románia nemzeti ünnepe, egyben Magyarország számára Erdély elvesztését is jelentő évforduló. Erre utal az MTI bukaresti irodájába közlemény formájában eljuttatott, nagyváradi keltezésű meghívónak a szövege is, amelynek elején a "lemossuk a gyalázatot" idézet szerepel. Tőkés László sajtóirodája ezzel kapcsolatban elmondta: nem csupán magára a történelmi eseményre utal az idézet, hanem arra a "gyalázatra" is, ahogyan bizonyos magyarországi és erdélyi magyar politikusok viszonyultak korábban ehhez az évfordulóhoz. Emlékeztettek Medgyessy Péter volt magyar és Adrian Nastase volt román miniszterelnök 2002. december elsején történt "koccintására" a budapesti Kempinski Hotelben, valamint arra, hogy Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke 2009. december elsején jelen volt a román államfői hivatalban, a Cotroceni-palotában rendezett fogadáson.

Tőkés ennek szellemében szánja "korszakzárónak" a szerdán délelőtt 11-kor tartandó sajtófogadást. "Trianon 90. évfordulóján, annak gyógyításaképpen valóban sorsfordító esztendőhöz érkeztünk 2010-ben. A Magyar Országgyűlés június 4-én elfogadott Tanúságtételével - nemzetpolitikai szempontból - lezárta a súlyos örökséggel terhes XX. századot, és megnyitotta az utat magyarságunk - igazi - XXI. századi történelme előtt" - olvasható a meghívóban. Tőkés szerint ezen az úton az anyaországi és a határon túl élő magyaroknak együtt, vállvetve kell előre haladniuk.

"Mi, az elszakított nemzetrészek képviselői a 'Minden magyar felelős minden magyarért' Szabó Dezső-i alapelve szellemében gondolkozunk, és a - határmódosítás nélküli - nemzetegyesítés korszakos feladatának a megvalósításában készen állunk a cselekvésre" - írja Tőkés. Úgy fogalmaz: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács - amely 2003-as megalakulása óta sikeresen visszahozta és képviselte az autonómia ügyét, akár a többségi politikai tájba besimult magyar érdekvédelmi szervezet ellenében is - a XXI. századi nemzeti újjáépítésben tevőlegesen vállal részt, összekapaszkodva mindazokkal, akik a nemzetért és nem saját önös politikai érdekeikért, a közösségért és nem kizárólag saját egyéni boldogulásukért cselekszenek. "A cél világos előttünk: magyar uniót az Európai Unióban!" - fűzi hozzá.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI / hvg.hu Világ

Új magyar párt alakulhat Romániában

A már létező két romániai magyar párt mellett egy harmadik magyar politikai erőt alapíthat a Tőkés László által vezetett, magát civil szervezetként meghatározó Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) - közölte Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke.

MTI Világ

Tőkés: az EMNT kész elmenni a pártalapításig

Tőkés László szerint ki kell alakítani a Kárpát-medencei magyar nemzeti együttműködés, és ennek egy ágaként a romániai magyar nemzeti együttműködés rendszerét. Ha ehhez szükség van egy új pártra, vagy új választási közszereplőre Romániában, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kész elmenni addig - mondta Nagyváradon az EMNT elnöke, az Európai Parlament (EP) alelnöke.

MTI Világ

Krónika: az ellentétek felszámolására szólította fel Kövér az MPP-t

Az ellentétek felszámolására szólította fel Kövér Lászó, a magyar Országgyűlés elnöke az erdélyi Magyar Polgári Pártot (MPP), amelynek rendeznie kéne viszonyát Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével, az MPP politikusai azonban eltérően értelmezik Kövér szavait – írta csütörtökön a Krónika című napilap.

MTI Világ

Uniós védelem a csángóknak?

Az Európai Uniónak hatékony eszközöket kellene találnia az emberi jogokkal, azon belül a kisebbségekkel kapcsolatban fennálló problémák megoldására - hangoztatta Tőkés László, az Európai Parlament azon a brüsszeli közmeghallgatáson, amelyen a moldvai csángók helyzetéről tájékozódtak az EP-képviselők.

hvg.hu Világ

Népszabadság: fia ügyeiben is Brüsszelből intézkedik Tőkés László

Sajátosan értelmezi alelnöki tisztségét az Európai Parlamentben Tőkés László, aki az utóbbi időben két ízben is ügyintézésbe fogott fia érdekében, előbb egy szórakozóhelyre kivetett bírságot, októberben pedig egy futballmeccs eredményét kifogásolva - írja a Népszabadság.

hvg.hu Világ

Krónika: feljelentették Tőkést a Koszovó-hasonlat miatt

Az alkotmány megszegése és interetnikai konfliktusok szítása vádjával bűnvádi feljelentést tett Tőkés László ellen a főügyészségen Mircea Jorj, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt kolozsvári szervezetének elnöke - írja a Krónika című erdélyi lap.

MTI Világ

Tőkés: Szerbia kérjen bocsánatot a vajdasági magyaroktól

Joggal várható el, hogy a magyaroktól is bocsánatot kérjenek azokért a vérengzésekért, amelyek a Vajdaságban történtek 1944-45-ben – mondta Tőkés László Újvidéken a Vajdaság Ma című internetes újság jelentése szerint.

Marad a tavaszias idő, kis kockázattal

Marad a tavaszias idő, kis kockázattal

Felszólalt a WHO: felelőtlenség lenne emberi reprodukciós célokra használni a génszerkesztést

Felszólalt a WHO: felelőtlenség lenne emberi reprodukciós célokra használni a génszerkesztést

Mennyi ilyen lehet itthon is? Roncsautónak leadott német kocsikkal verik át a kelet-európaiakat

Mennyi ilyen lehet itthon is? Roncsautónak leadott német kocsikkal verik át a kelet-európaiakat

Naponta 96 táviratot adtak fel tavaly

Naponta 96 táviratot adtak fel tavaly

Egymillió ember demonstrált Londonban

Egymillió ember demonstrált Londonban

Hihetetlen balesetet úszott meg egy autós, levelet írt a gyártónak

Hihetetlen balesetet úszott meg egy autós, levelet írt a gyártónak