szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legfrissebb összesítés alapján több mint 120 család kéri a vörösiszap-katasztrófában megsérült ingatlanjának új értékbecslését; várhatóan száznál több új lakás épül majd a devecseri lakóparkban - tájékoztatott az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnokhelyettese.

Takács Árpád elmondta, hogy csütörtökig Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen több mint 120 család kérte a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara szakértőitől ingatlanának újbóli értékbecslését. Egy hete 91-en voltak, akik nem fogadták el a szakértők által az iszapömlésben károsodott házukra megállapított árat.

Az iroda munkatársai naponta harminc ingatlant mérnek fel. Hozzátette: tíz és húsz között van azoknak a károsultnak a száma, akik a második értékbecslést sem fogadták el. A parancsnokhelyettes azért nem tudott pontos adatokat mondani, mert gyakran előfordul, hogy a tulajdonosok meggondolják magukat. A harmadik értékbecslés elkészítésére a Belügyminisztérium új, független szakértői csoportot jelöl ki.

A tulajdonosok közül eddig 72-en új építésű házba költöznének, 60-an használt lakás vásárlása mellett döntöttek. Két károsult család a lakásának helyreállítását kérte, 64-en egyedi elbírálást szeretnének - mondta a parancsnokhelyettes. Hozzátette, hogy a központ jogi munkacsoportja folyamatosan egyeztet a károsultakkal.

A parancsnokhelyettes elmondta: a hóesés megnehezítette a mentesítési munkálatokat, de a közlekedésben nem okozott fennakadást a csapadék, a közutakat folyamatosan takarítják. Az újjáépítésen 240 szakember dolgozik 180 munkagéppel.

Takács Árpád szólt arról is, hogy a tározó kiszakadásnál épített körgát erősítését folytatták, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. területén kijelölt depókba szerdán 660 köbméter iszapos anyagot szállítottak. Az épülő új gát kijelölt nyomvonala mentén a résfal már 750 méter hosszban elkészült. A X-es kazettánál lévő gátszakadás köré épített pernyegátat dolomittal terítik be.

A karitatív szervezetek folyamatosan osztják a károsultaknak a tartós élelmiszereket, és tisztító-, illetve tisztálkodószereket, a Mikulásra érkező édességeket pedig azok a családok kapták, amelyekben 14 éven aluli gyermek van - mondta Takács Árpád.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Iszapömlés: elkezdődhet a ökológiai rehabilitáció

Befejeződött a vízminőségi kárelhárítás a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben, így elkezdődhet a terület ökológiai rehabilitációja - mondta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerdán, az egyik érintett településen Kolontáron tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

Iszapömlés: elkészült a tározót erősítő pernyegát

A hétvégén teljes hosszában elkészült a tározó kiszakadt részét övező körgátat kiegészítő pernyegát, a továbbiakban pedig szélesítése és magasítása zajlik - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn.