szerző:
MTI

Debreczeni József közíró bemutatta Húsz év című új kötetét. A könyvbemutatón Gyurcsány Ferenc is részt vett.

Debreczeni József - az MDF 1990 és 1994 közötti parlamenti képviselője, a tavaszi országgyűlési választáson a párt képviselőjelöltje - elmondta: a könyv két évtizedes publicisztikai munkájának "legjavát" gyűjti össze. Hangsúlyozta, hogy meggyőződése nem változott ez idő alatt, a parlamentáris demokrácia híveként kezdett publicisztikákat írni, és ma is annak "kétségbeesett híve". A könyvbemutatón mások mellett részt vett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Bárándy Péter egykori igazságügyi miniszter és Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF korábbi szóvivője.

"Meg merem kockáztatni, ha Antall József élne, ő is itt lenne" - fogalmazott Debreczeni József, megjegyezve, hogy a rendszerváltás utáni első miniszterelnök hivatalvezetője, Kajdi József megjelent. A publicista bevezetőjében arról beszélt: a kormány nyilvánvalóan meg akarja fojtani a szabad sajtót, meggyőződése szerint ezért a Magyar Újságírók Országos Szövetségének nemzetközi sajtótájékoztatón kellene tiltakoznia a médiatörvény tervezete ellen. Hozzátette: a tiltakozást erősíthetné, ha a három korábbi köztársasági elnök közösen lépne fel a kabinet sajtószabadságot korlátozó szándéka ellen.

Bauer Tamás közgazdász, az SZDSZ korábbi országgyűlési képviselője a könyvbemutatón Debreczeni József következetességét, "doktrinerségét" méltatta. Úgy folytatta, hogy voltak tévedései is; kiemelte közülük, hogy Debreczeni demokrata fórumos politikusként az 1989 előtti politikai rendszer restaurációját vetítette előre arra az esetre, ha az MSZP 1994-ben hatalomra kerül. A szocialista pártban nem volt ilyen szándék, Debreczeni parlamentáris elképzeléseiből a legtöbbet az MSZP vezette kormányok valósítottak meg - állította Bauer Tamás. A tévedések közé sorolta azt is, hogy Debreczeni későn - bár, mint mondta, sokaknál előbb -, csak 2002-ben ismerte fel a Fidesz politikájának veszélyeit, amelyek Bauer Tamás szerint legkésőbb 1995-től láthatók voltak.

Bokros Lajos - az MDF színeiben megválasztott - európai parlamenti képviselő felidézte Debreczeni Józsefnek a Népszabadságban 2008 nyarán megjelent Horthy és Orbán című írását, amelyben a közíró előrevetítette a Fidesz kétharmados többségét, az Alkotmánybíróság "kasztrálását", a határon túli magyarok szavazati jogának megadását és egy második országgyűlési kamara létrehozásának ötletét. Vörös T. Károly, a Népszabadság főszerkesztője annak a véleményének adott hangot, hogy - elsősorban Lengyel László politológus gondolatai nyomán - a közbeszédben gyakorivá vált Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc összehasonlítása, mondván, "egyik kutya, másik eb". A főszerkesztő szerint Debreczeni József ezzel szemben "tárgyszerűen elemezve bizonyította be, hogy óriási a különbség, hiszen az egyik oldalon egy diktátorhajlamú ember, a másikon egy demokrata áll".

A főszerkesztő ugyancsak bírálta a médiatörvény tervezetét. Mint mondta, ha elfogadják, ellehetetlenül a sajtó, és végső soron a véleményszabadság. Indoklásul hozzátette: a médiahatóság januártól jogsértés esetén 25 millió forintra is büntetheti az országos napilapokat; szavai szerint így ha Debreczeninek a kötetben összegyűjtött 62 írását egy lap közreadná, akár 1 milliárd 550 millió forintos büntetéssel is sújthatnák.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Beismerte tettét az utrechti lövöldöző

Beismerte tettét az utrechti lövöldöző

Keljfeljancsi-autót csináltak ebből a Lada Nivából - videó

Keljfeljancsi-autót csináltak ebből a Lada Nivából - videó

És akkor a Fidesz arca megmaradt, de mi lesz az országéval?

És akkor a Fidesz arca megmaradt, de mi lesz az országéval?

1300 embert kellett kimenteni a háborgó tengeren bajba jutott Viking hajóról

1300 embert kellett kimenteni a háborgó tengeren bajba jutott Viking hajóról

Jávor csak a negyedik lett az MSZP EP-listáján

Jávor csak a negyedik lett az MSZP EP-listáján

Evakuálják a lakosságot, leállítják a forgalmat a Budafokon talált óriásbombák miatt

Evakuálják a lakosságot, leállítják a forgalmat a Budafokon talált óriásbombák miatt