szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Késik a kormány az alapítványi iskolák és óvodák normatív támogatásának kifizetésével – írta szerdai számában a Népszabadság Bak Zsófiára, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének ügyvezető elnökhelyettesére hivatkozva.

Nem kapták meg a 10-ig esedékes normatív támogatásukat a nem állami és nem önkormányzati fenntartású iskolák és óvodák, számos helyen ezért nem tudták kifizetni a pedagógusok bérét sem.

A lap közlése szerint körülbelül hétszázötven intézményfenntartó vár a pénzre, amelyből ezer iskola és óvoda tizenhatezer pedagógusát kellene kifizetni. Az alapítványok, közhasznú szervezetek, ritkább esetben magánszemélyek által fenntartott intézmények 260 ezer gyermek után kapnak fejkvóta alapú támogatást, amit havi bontásban az államkincstár utal az intézmények fenntartóinak. Ilyen intézményekben tanul a speciális nevelési igényű gyerekek nagy része, de idetartoznak a tehetséggondozást végző, „elitképző” és művészeti iskolák, valamint a kis létszámú óvodák is.

Bak Zsófia szerint a kincstártól pedig azt a tájékoztatást kapták, hogy nem érkezett meg a támogatás a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól. Ott azt ígérték, 16-án, 17-én számíthatunk a támogatásra - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!