szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Március végéig meghosszabbíttatná az Országgyűléssel a kormányzat az ajkai térségben október elején bekövetkezett vörösiszap-ömlés miatt kihirdetett, és év végéig tartó veszélyhelyzetet - tudta meg kormányzati forrásból vasárnap az MTI.

Az MTI úgy tudja, a katasztrófavédelmi kormánybiztos javaslatára december 23-án, a parlament ez évi utolsó ülésnapján döntenek majd a képviselők a veszélyhelyzet 3 hónapos időtartamú meghosszabbításáról. 

Az ajkai zagytározó október 4-én történt gátszakadása miatt a kormány Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyére október 6-án hirdetett ki veszélyhelyzetet a törvényben meghatározott maximális 14 napra. Az Országgyűlés október 18-án nagy többséggel elfogadta a rendelkezés meghosszabbítását december 31-ig.

Az MTI kormányzati forrásból úgy értesült, a veszélyhelyzet meghosszabbításának szükségességét azzal indokolják, hogy csak a határozat meghosszabbításával biztosított a külterületek mentesítésének elvégzése, a mintegy másfél kilométer hosszúságú kettes számú védőgát megépítése, valamint a megsérült X-es kazetta leszakadt oldalfalának végleges lezárása, így az esetleges újabb iszapömlés veszélyének elhárítása.

A zagytározó mintegy 50 méteres kidőlt oldalfalát, valamint az északi gátszakasz 150 méteres szakaszán lévő sérülést egy támfallal akarják a szakemberek körbevenni és véglegesen lezárni. A munkálatok tervei már elkészültek, és a kivitelezés - időjárástól függően - március elejére fejeződhet be. Devecserben még több mint kétszáz ház vár bontásra, és a törmelékek elszállítás is jelentős feladat lesz a katasztrófavédelmi szakemberek számára.

Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájának következtében tíz ember vesztette életét, mintegy másfél százan megsérültek, és szorultak hosszú hetekig tartó kórházi kezelésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Könyvben emlékeznek meg a vörösiszap-katasztrófáról

A Pannon Lapok Társáságának több százezres olvasótábora 4 millió forintot adott össze, melyet a lapcsoport további 6 millió forinttal egészít ki. Eltűnt világ - Az iszap fogságában címmel könyv jelent meg a 2010. október 4-én történt iszapkatasztrófáról a Pannon Lapok Társasága kiadásában.

MTI Itthon

Iszapömlés: gyanúsított lett a diszpécser

A Magyar Nemzet azt írta: halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsították meg a Mal Zrt.-nél az iszapkatasztrófa éjszakáján ügyeleti szolgálatban lévő diszpécsert.

MTI Itthon

Riasztórendszer is vigyázza a vörösiszaptározót

Működésbe lépett az október elején megsérült X-es iszaptározó északi falán kiépített számítógépes mozgásérzékelő rendszer; ha megmozdul a gát fala, az érzékelők riasztják a katasztrófavédelmi szerveket.

MTI Itthon

Parlamenti bizottság alakult az iszapkatasztrófa miatt

A vörösiszapömléssel kapcsolatos felelősség feltárását és a hasonló katasztrófák megakadályozását célzó vizsgálóbizottság tagjait hétfőn választotta meg az Országgyűlés, a testületnek öt kormánypárti és öt ellenzéki tagja van.

hvg.hu Tech

Iszapkatasztrófa: ügyesebbek voltak nálunk a spanyolok?

Évtizedekre van szükség a talaj regenerálódásához egy olyan fémszennyezés után, amilyen 1998-ban Spanyolországban történt – írja a ScienceDaily című internetes tudományos lap, egy frissen megjelent tanulmányra hivatkozva. Az újság a spanyol zagytározó átszakadását a magyarországi vörösiszap-katasztrófával hasonlítja össze.