szerző:
MTI

Nonprofit gazdasági társaságok és központi költségvetési szervek veszik át annak a harmincöt, a kormány által létrehozott alapítványnak és közalapítványnak a feladatait, amelyek megszüntetését a legújabb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat tűzi célul. A Magyar Mozgókép Közalapítványnál - néhány más alapítvánnyal együtt - soron kívüli ellenőrzést végez a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyezte határozat megbízza az állami vagyon felügyeletéért, valamint a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős minisztert: tegyék meg a szükséges intézkedéseket egyes alapítványok és közalapítványok megszüntetése érdekében, és rögzíti, hogy céljaik megvalósítására, feladataik ellátására a kormány többségi részesedéssel közhasznú szervezetként működő nonprofit gazdasági társaságot kíván alapítani.

Így megszűnik a többi között az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány, a Gandhi Közalapítvány, az Iparfejlesztési Közalapítvány, a Magyar Kultúra Alapítvány, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány és a Nemzetközi Pető András Közalapítvány. Az új közhasznú szervezetek megalapításáról az állami vagyon felügyeletéért felelős tárcavezetőnek - azaz Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszternek - kell gondoskodnia.

A kormányhatározat további alapítványok és közalapítványok megszüntetéséről is rendelkezik, felkérve a nemzeti fejlesztési, valamint a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy - a megszűnő szervezetek által ellátott feladatok felett szakmai felügyeletet gyakorló miniszter bevonásával - tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Kimondja továbbá, hogy az érintett alapítványok, közalapítványok feladatait központi költségvetési szerv, illetve egyéb közfeladatot ellátó szervezet látja majd el.

A határozat értelmében ily módon szűnik meg a többi között az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány; a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány; az Emberi Jogok Magyar Központja Közalapítvány; a Habsburg-kori Kutatások Közalapítvány; a Hajléktalanokért Közalapítvány; a Határon Túli Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítvány; a Környezetgazdálkodási Oktatási Fejlesztésért Alapítvány; a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány; a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány; a Magyary Zoltán Felsőoktatási Közalapítvány; az Oktatásért Közalapítvány; a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány; a Magyar Könyv Alapítvány és a Magyar Történelmi Film Közalapítvány.

A kormányhatározat ugyanakkor kimondja, hogy a megszűnő alapítvány vagy közalapítvány által ellátott feladatokkal kapcsolatban tanácsadó testület hozható létre a kuratóriumaik bázisán. A feladatok határideje mindkét esetben 2011. április 30. A nemzeti erőforrás miniszternek - a közigazgatási és a fejlesztési miniszter bevonásával - ugyancsak április végéig kell gondoskodnia a Magyar Mozgókép Közalapítvány alapítói értekezletének összehívásáról, majd ott az ágazati érdekek érvényesítéséhez és az állami vagyon megtartásához szükséges döntések meghozataláról és végrehajtásáról.

A kormány által alapított és továbbra is fennmaradó alapítványokat, közalapítványokat érintő változás, hogy a határozat a kormányzati struktúra átalakulása miatt rendelkezik az alapítói jogokat gyakorló miniszterek személyéről. Így például a Szabadságharcosokért Közalapítvány felett a belügyminiszter, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány valamint a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány felett a közigazgatási és igazságügyi miniszter, a Demokrácia Központ Közalapítvány felett a külügyminiszter gyakorolja az alapítói jogokat. A Budapesti Német Iskola Alapítvány, a Magyar-Amerikai Fulbright Alapítvány, a Tempus Közalapítvány és a Budapesti Osztrák Iskola Alapítvány alapítói jogait a nemzeti erőforrás miniszter, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a Puskás Tivadar Közalapítvány alapítói jogait a nemzeti fejlesztési miniszter, az Országos Foglalkoztatási Közalapítványét a nemzetgazdasági miniszter gyakorolja.
    A miniszterek kormányhatározatban meghatározott feladata, hogy az alapítványok és közalapítványok hatékony és átlátható működése érdekében szükséges szervezeti és személyi változásokról január végéig gondoskodjanak.
    Ezen kívül a kormány felhívja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökét, hogy a Gandhi Közalapítványnál, a Magyar Mozgókép Közalapítványnál, a Budapesti Európa Intézet Alapítványnál, az Oktatásért Közalapítványnál és a Talentum Kulturális Alapítványnál rendeljen el soron kívüli ellenőrzését és az annak eredményéről készült jelentését terjessze a kormány elé.
    A határozat végül felhívja a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős minisztert - azaz Navracsics Tibort -, hogy vizsgálja felül az alapítványokra és közalapítványokra vonatkozó szabályozás módosításának szükségességét, és javaslatairól február végéig készítsen előterjesztést.
    A kormány még július végén határozott úgy, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter más tárcavezetők bevonásával vizsgálja felül a kormány által létrehozott alapítványokhoz és közalapítványokhoz rendelt feladatok ellátásának hatékonyságát, és együttes előterjesztésben tegyenek javaslatot a szükségessé intézkedésekre. A legújabb Magyar Közlönyben megjelent határozat - mint az a címéből kiderül - ennek megállapításai alapján született.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!