szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Égető Melindát 2011. január 7-én érte a halál, az MTA Néprajzi Kutatóintézete saját halottjaként gyászolja.

Hatvankilenc éves korában elhunyt Égető Melinda néprajzkutató, muzeológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Néprajzi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa – közölte az akadémia pénteken. Égető Melindát 2011. január 7-én érte a halál, az MTA Néprajzi Kutatóintézete saját halottjaként gyászolja.

Tanulmányait az ELTE bölcsészettudományi karán végezte néprajz-történelem szakon, bölcsészdoktori oklevelét 1970-ben vehette át; 1967 és 1971 között a szekszárdi Béri Balogh Ádám Múzeum, majd 1971 és 1980 között a budapesti Néprajzi Múzeum és a Szentendrei Szabadtéri Múzeum munkatársa, 1980-1981-ben a GATE Agrártörténeti Kutató Csoport tudományos munkatársa, 1982-től pedig az MTA Néprajzi Kutatóintézetének tudományos munkatársa, majd 1988-tól tudományos főmunkatársa volt.

Fő kutatási területe a magyar szőlő- és borkultúra, valamint a szőlőhegyi közösségek (hegyközségek) története és néprajza, továbbá a határon túli magyarok egyes csoportjainak (Bácska, Szerémség, Horvátország) történeti néprajza és jelenkori kultúrája volt. Két monográfiája mellett számos cikke és tanulmánya jelent meg szakfolyóiratokban.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt

Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt

A Várpalotánál lévő horgásztóban kötött ki egy megcsúszó autó – videó

A Várpalotánál lévő horgásztóban kötött ki egy megcsúszó autó – videó

Akinek bejött a lezárás: szépen nőtt a Magyar Telekom profitja

Akinek bejött a lezárás: szépen nőtt a Magyar Telekom profitja