szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor kormányfő részvétét fejezte ki a családoknak a szombat éjszakai tragédia miatt. Három fiatal lány vesztette életét a budapesti Nyugati tér egyik szórakozóhelyén szombaton éjjel, amikor - eddig tisztázatlan okból - a több ezres tömegben pánik alakult ki; a West-Balkán nevű diszkóból menekülők vélhetően agyontaposták társaikat.

"Orbán Viktor miniszterelnök a maga és kormánya nevében részvétét fejezi ki a családoknak a három fiatal szombat éjszakai budapesti tragédiája miatt. A miniszterelnök arra utasította a belügyminisztert, hogy tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen tragédiák a jövőben ne fordulhassanak elő, és az ehhez szükséges lépésekről folyamatos tájékoztatást kér Pintér Sándortól" - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Három fiatal lány vesztette életét a budapesti Nyugati tér egyik szórakozóhelyén szombaton éjjel, amikor - eddig tisztázatlan okból - a több ezres tömegben pánik alakult ki; a West-Balkán nevű diszkóból menekülők vélhetően agyontaposták társaikat. A rendőrség még vizsgálja a szervezők felelősségét, valamint igazságügyi orvosszakértő bevonásával a halálesetek okát. A rendőrség kizárta, hogy a tragédiát késelés okozta, és cáfolta azt is, hogy tömegverekedés tört volna ki a szórakozóhelyen. A rendőrség és a mentők is megerősítették, hogy a három áldozaton kívül más nem sérült meg. Az első sajtóhírek még sok sérültről szóltak, az esetleges késelésről pedig közösségi portálokon megjelent bejegyzésekben lehetett olvasni.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt közölte: a mentők szombat éjjel fél 12 előtt néhány perccel kaptak riasztást a szórakozóhelyen történt balesetről. A bejelentés több eszméletlen fiatalról szólt. A mentőszolgálat hat egységet riasztott a helyszínre, az első egységek öt percen belül megérkeztek. A mentősök három fiatal lányt találtak a bejáratnál, egyiküknek sem volt szívműködése és légzése. Azonnal megkezdték az újraélesztésüket, ami több mint fél óráig tartott, de sajnos már nem tudtak segíteni rajtuk, csak a halál beálltát tudták megállapítani. Hozzátette, hogy a halál pontos okát az igazságügyi orvos szakértői vizsgálat állapítja meg. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának szombat éjjel fiatalok közül többen elmondták: a szórakozóhelyen hirtelen leállt a zene, felkapcsolták a villanyt, és mindenki menekülni kezdett a bejárati ajtón keresztül, még a kabátjukat sem volt idejük felvenni. A tragédia után a szórakozóhelyet és a Nyugati tér környékét a rendőrök lezárták, a fiatalokat kiterelték a térre, illetve a Nyugati pályaudvar fűtött várótermébe. A várakozókat arról tájékoztatták, hogy csak a bűnügyi szemle után kaphatják meg otthagyott értékeiket. A helyszínen hajnalban tartott sajtótájékoztatón a rendőrség szóvivője, Horváth Katalin Fanni, aki kijelentette: vizsgálja a rendőrség, hogy a helyiségben többen tartózkodtak-e, mint amennyi a befogadóképessége, illetve azt is, hogy a megfelelő menekülési útvonalak biztosítva voltak-e. A terézvárosi önkormányzatnál válságstáb ült össze vasárnap délelőtt, a VI. kerülethez tartozik a Nyugati tér, ahol a West-Balkán nevű szórakozóhely üzemel.

 

Képek a helyszínről
©

Tarlós István főpolgármester együttérzését és őszinte részvétét fejezi ki a szombat éjszakai diszkótragédiában elhunyt fiatalok családjának - tudatta Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója vasárnap délelőtt az MTI-vel. A közlemény szerint a Nyugati téri szórakozóhelyen szombat éjjel történt tragikus események "megerősítették Tarlós István azon meggyőződését, hogy mennyire fontos a közrend fenntartása, illetve a társadalmi életet szabályozó előírások betartása, betartatása".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!